Skip to content

Un studiu ingenios din psihologia relațiilor, realizat de echipa de cercetare de la Institutul Gottman (The Love Prescription, 2022), ne arată că axarea strictă pe rezolvarea problemelor în cuplu poate fi o alegere nefericită pentru viitorul nostru relațional. Deși mintea umană este centrată pe eliminarea obstacolelor și remedierea problemelor, se pare că această strategie nu este suficientă pentru dobândirea stării interpersonale de bine.

Echipa de cercetători (care sunt și practicieni în domeniu terapiei) a gândit un workshop de două zile pentru cupluri:

  • în ziua 1, partenerii au fost învățați cum să-și cultive nivelul de intimitate și de siguranță. Cu alte cuvinte, să devină prieteni și să se susțină reciproc.
  • în ziua 2, au fost instruiți cu privire la gestionarea conflictelor. Mai exact, li s-au prezentat diferite strategii de rezolvare sau management a problemelor.

Desigur că ambele subiecte sunt considerate esențiale, dar pentru a verifica care dintre tematici este mai urgentă, cercetătorii au împărțit cuplurile în trei categorii: o parte din cupluri a participat la ambele zile de workshop, o altă parte doar la prima zi și unele doar la a doua zi.

Primul pas spre o relație de succes

La un an distanță, cercetătorii au făcut un sondaj pentru a vedea care este starea relațională a acestor cupluri. Probabil că nu-i surprinzător faptul că cei care au participat la ambele zile aveau nivelul cel mai ridicat de satisfacție și de fericire. Dar, în mod interesant, cuplurile care au participat doar la ziua în care s-a vorbit despre gestionarea conflictelor păreau să fie mai nefericite, în comparație cu cele care au participat doar la ziua în care s-a abordat tema siguranței și a intimității.

℗PUBLICITATE



Mesajul studiului este clar:

  1. Concentrarea doar pe conflict și pe rezolvarea problemelor în cuplu este extrem de tentantă și, adesea, ineficientă. 
  2. Concentrarea pe cultivarea siguranței, a încrederii și a intimității, chiar dacă ne vine mai greu, este sănătate curată.

Cu alte cuvinte, atunci când partenerii ajung în etapa de luptă pentru putere sau când nu se mai simt în siguranță unul alături de celălalt, nu cultivarea abilităților de rezolvarea a conflictelor ar trebui să fie prioritară, ci investirea energiei în aspectele pozitive. După cum recunoaște și apreciatul expert în relații, dr. John Gottman, este nu doar extrem de greu de schimbat comportamentul oamenilor într-o luptă, dar se poate dovedi și inutil. Mai ales dacă neglijăm primul pas: cultivarea siguranței relaționale.

Când îndrăznim să ne apropiem de partener cu apreciere și blândețe, cu deschidere și curiozitate, ajungem să schimbăm tiparul nostru de interacțiune, puțin câte puțin, zi de zi. Ba mai mult, studiile de la Institutul Gottman ne confirmă faptul că această apropiere afectivă influențează în mod pozitiv și rezolvarea de probleme. Partenerii care se simt prieteni sunt mai predispuși să-și folosească simțul umorului, empatia și să repare daunele relaționale create, în comparație cu cei care se percep drept adversari.

Partenerii din cuplurile de succes nu se luptă mai puțin decât alte cupluri, doar că o fac într-un mod mai inteligent și cu ceva mai multă conștiință relațională. Pentru o mai armonioasă relaționare în cuplu, îți recomandăm programul online gratuit 21 de Zile Dăruite Relației de Cuplu și te așteptăm la prima Conferință Națională de Terapie Imago, din România, organizată pe 6 și 7 mai, la București.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0