Skip to content

E autor, lector, profesor, speaker și este recunoscută drept omul care a adus în centrul atenției elemente umane precum vulnerabilitatea, curajul, rușinea și empatia. Crede cu toată ființa în conexiunea care se creează între oameni atunci când li se satisface nevoia de a fi auziți, văzuți și validați fără critică și dispreț. Da, Brené Brown este protagonista rubricii #AltfelDespreOameni și vă invit să aflăm cine este femeia, mama și profesionistul din spatele acestui nume. 

Primii ani de viață 

Brené Cassandra Brown s-a născut în San Antonio (Texas) și a fost botezată în biserica episcopală de către părinții săi (Charles Arthur Brown și Cassandra Deanne Rogers), fiind cea mai mare din cei patru copii ai familiei. S-au mutat, apoi, în New Orleans. Deși în familie i-a fost insuflată credința catolică, la maturitate s-a reîntors la comunitatea episcopală, alături de partenerul său de viață.

Familia din prezent

În prezent, dr. Brown este soție și mamă. S-a căsătorit în anul 1994 cu medicul pediatru Steve Alley, cu care are doi copii, Charlie și Ellen. S-au cunoscut acum mai bine de treizeci de ani, pe când erau salvamari la piscina din cartier, devenind, ulterior, soți și suflete-pereche, după mai bine de șapte ani de prietenie, titrează littlethings.com.

Steve este originar din San Antonio (Texas) și, conform înregistrărilor de licență ale Texas Medical Board, acesta ar fi de origine hispanică, ba chiar ar cunoaște fluent „spaniola medicală“. Și-a perfecționat rezidențiatul la Universitatea din Texas, iar în prezent practică medicina la Memorial Hermann Medical Group Fannin Pediatrics.

Este susținut continuu de către soția sa, Brené Brown, chiar și public, prin diversele postări în social media pe care aceasta le realizează. În același timp, nu se sfiesc să vorbească deschis despre diverse probleme cu care s-au confruntat de-a lungul vremii (inclusiv despre conflictele pe care le-au avut, precum și despre provocările prin care au trecut), Brown evidențiindu-le fără opreliște în diversele sale apariții publice.

Brown luptă cu toate instrumentele pe care le are la îndemână pentru autenticitate și prezentarea individuală ca o radiografie sufletească, care reprezintă regulile de bază în armonia internă și externă.

Viața de părinte 

Brené și soțul său sunt adepții unui stil de parenting conștient, sănătos, în care primează teoria alegerii, apartenența la sistemul familial și caracterul imperfect al fiecărei ființe umane.

Recunoaște fără perdea că, asemeni oricărui altui părinte, se mai întâlnește, în relația cu copiii săi, și cu furia – pe care o stăpânește „făcând un pas înapoi“. Susține abordarea „mama și tata trebuie să se îndepărteze chiar acum pentru a lua o gură de aer“ atunci când lucrurile au scăpat de sub control.

Totodată, pledează pentru existența unor serii de întâlniri ciclice cu copiii, pentru ca ei să poată înțelege distincția între alegeri și limite, iar acest lucru să aibă loc începând cu vârsta de doi ani.

Peste două decenii de abstinență, după o dependență de alcool

Brown împlinește, în curând, 24 de ani de când nu a mai consumat alcool și, deși, am crede că o excludere de acest fel ne poate limita, ea ne arată că perioada de abstinență poate fi transformată într-o superputere. Procesul nu a fost simplu, dar motivația și suportul primit din partea specialiștilor au ajutat-o să ajungă în momentul prezent, când aniversează aproape două decenii și jumătate de abstinență. Totul a început aproximativ în perioada în care a absolvit masterul și, la o zi după acest eveniment, a început o schimbare totală în viața personală – eliminarea consumului de alcool, a consumului de tutun și înscrierea într-un grup de alcoolici anonimi. În discursurile și cărțile sale, dr. Brown vorbește asumat și despre diferitele momente în care a participat la ședințe de psihoterapie pentru a se putea înțelege și a face față diferitelor crize personale.

Lungul drum care a dus la un succes internațional 

Dar deși pare un scenariu de film, viața sa nu a fost una cu un parcurs lin și predictibil. 

La optsprezece ani, Brown nu a dat examen pentru a obține mult-visatul permis de conducere și nici nu a devenit majoretă, așa cum se întâmpla cu cei de vârsta sa. A ales o altă cale: a călătorit în Europa imediat după absolvirea liceului și s-a reîntors în Texas, lucrând drept chelneriță și, în paralel, înscriindu-se la un colegiu comunitar local. După o bună bucată de timp, Brown a fost acceptată și la Universitatea Texas (UT) din Austin, menționează cnbc.com.

Nu-i pare rău că tot parcursul său academic a fost decalat, ba mai mult, consideră că: „Am învățat mai multe despre empatie și oameni în acea călătorie de doisprezece ani de meserie de barman și de așteptare și de autostop prin Europa decât am putut vreodată în sălile de clasă.“ Tot dr. Brown adaugă: „Nu a fost o experiență tradițională, dar cred că toate experiențele mele m-au ajutat să devin cine sunt astăzi… nu aș schimba nimic din timpul petrecut la UT și nici modul în care am ajuns acolo. (…) Mi-am obținut licența la douăzeci și nouă de ani și, dacă există o mantră pe care o trăiesc, aceasta este: nimic irosit.“ 

Astăzi este doctor în asistență socială la Universitatea Houston, și-a petrecut ultimii zece ani studiind vulnerabilitatea, curajul, rușinea și demnitatea umană. Și-a îndreptat cercetările asupra rușinii și empatiei și își ghidează viața după motto-ul „Curajul mai presus de confort“, precizează uh.edu.

Este autoarea a cinci bestselleruri New York Times, care au fost traduse și în limba română. Ordinea de publicare a acestora este: Darurile imperfecțiuniiCurajul de a fi vulnerabilRidică-te puternicCurajul în sălbăticie și Îndrăznește să conduci – ultima fiind destinată liderilor.

Din 2020 este și gazda podcasturilor Unlocking Us și Dare to Lead, unde are invitați atât experți, precum Vivek Murthy sau Harriet Lerner, cât și din rândul personalităților publice. În ultimele luni ale anului trecut a vorbit inclusiv cu Barack Obama, dar și cu președintele ales Joe Biden. 

℗PUBLICITATE



Este unul dintre cei mai apreciați speakeri TED și este protagonista conferinței The Call to Courage, difuzată pe Netflix. Dincolo de paleta largă de activități în care se implică cu dăruire și multă energie, Brown este și CEO al programului de formare profesională și certificare pe teme de vulnerabilitate, curaj, rușine și empatie, intitulat The Daring Way.

Îndrăznește să conduci (Dare to lead)

Programul implementat Dare To Lead se dorește a fi despre curaj și vulnerabilitate, această monedă cu două fețe despre care nu se vorbește răspicat, mai ales într-un domeniu atât de plurivalent, precum leadershipul. Scopul acestui program online este de a împărtăși tot ce se poate despre renunțarea la armurile sub care ne ascundem și despre cum să arătăm ca niște lideri într-un mediu bazat pe competențe și meritocrație.

Prin aceste #daringclassrooms, Brown și-a dorit să introducă la nivel școlar, cu ajutorul profesorilor și educatorilor (adevărații ambasadori ai sistemului educațional) acest tip de abordare. Cu cât barierele ajung să fie desființate încă din copilărie, afirmă Brown, cu atât copiii pot avea acces la o dezvoltare sănătoasă și armonioasă; de aceea, acest program este gratuit, iar dascălii au la îndemână toate resursele necesare. 

Lecțiile de viață pe care le putem învăța de la dr. Brown 

• E important să fim conștienți de propriile emoții. Nu numai că suntem obișnuiți să ne speriem atunci când simțim, când avem diverse trăiri și emoții, dar nici nu vorbim despre ele. Iar asta pentru că nu am fost învățați să facem asta. Brown este o susținătoare a conștientizării și verbalizării emoțiilor. În podcastul Unlocking Us, vorbește deschis despre momentele, situațiile, provocările pe care le trăim pentru prima oară, în contextul pandemiei de COVID-19 (numite FFT), fie că sunt lucruri mici, insignifiante, fie că sunt schimbări majore. Intenția acestui podcast este să scoatem la suprafață umanitatea, curajul și vulnerabilitatea care ne încearcă în această perioadă, când pare că stăm pe nisipuri mișcătoare. Pentru mai multe informații despre cum ne putem da voie să simțim, vă recomand cartea lui Marc Brackett, pe care dr. Brown l-a avut invitat și într-un episod din podcast.

• Vulnerabilitatea ne face umani. Brown ne spune să nu confundăm slăbiciunea cu vulnerabilitatea și menționează că este nevoie de putere și curaj pentru a face cunoștință cu cea de-a doua. Cu cât ne permitem să ne deschidem, cu atât ne cufundăm mai mult în propriul palat interior și ajungem să ne cunoaștem mai bine și putem ajunge la o viață trăită din plin.

• Frica este doar o emoție cu care putem învăța să trăim. Frica și critica sau chiar autocritica sunt elemente inseparabile de noi și, totodată, sunt elemente care ne limitează existența. Fie că o situație este cu adevărat provocatoare, fie că ne-o imaginăm noi așa, interiorul este cel care ne guvernează, ne determină să nu pășim înainte și să rămânem într-o zonă de confort. Brown ne îndeamnă să ne expunem constant și să fim deschiși în fața provocărilor, în așa manieră încât să putem evolua, înfruntându-ne fricile și transformându-ne visurile și intențiile în realitate.

• Excelența este diferită de perfecțiune. Brown este tributară conturării celei mai bune variante personale și nicidecum atingerii perfecțiunii. Declară că perfecționismul este „credința că dacă trăim perfect, arătăm perfect și acționăm perfect putem evita durerea, vina, judecata și rușinea.“ În fapt, este tocmai contrariul, iar dacă am fi sinceri cu noi, am putea aprecia că perfecțiunea este sinonimă cu evitarea ori cu frica. Autenticitatea, normalitatea și firescul sunt ținte pe care, pentru o viață armonioasă, ar fi sănătos să ni le stabilim. Excelența necesită muncă, efort, risc, eșec și, desigur, vulnerabilitate. Perfecțiunea ne împiedică să facem un pas, de teamă să nu greșim sau să o dăm în bară. 

• Să îndrăznim să fim cine suntem meniți să fim. Acceptarea de sine nu este o trăsătură care să ne vină natural, pentru că veșnic găsim termene de comparație și ne subestimăm constant. Brown menționează că este sănătos să îndrăznim să ne acceptăm așa cum suntem, cu defecte și calități, cu nesiguranțe și frici. Suntem ființe unice și, tocmai din acest motiv, este necesar să fim noi înșine.

Printre valorile sale de bază se numără credința și spiritualitatea 

Brown mai dezvăluie publicului că un alt pas important pe care l-a făcut în viața sa, după zece ani de abstinență de alcool, a fost acela că s-a apropiat și de latura spirituală și, mai mult decât atât, că a renunțat și la consumul de zahăr și de pâine (perioadă pe care o descrie ca fiind extrem de grea, pe care a reușit să o depășească cu ajutor asistat); Brown descrie cu degajare pasaje din ședințele sale de terapie și menționează că psihologul a sfătuit-o să schimbe ceva în interiorul său, ca să nu se afunde în alte adicții externe. 

Merită menționat că identificarea punctului sensibil, care declanșa furtuna generatoare de dependențe, a fost un proces complex pe care l-a înțeles abia după o bună bucată de timp și care s-a tradus prin insuficiența odihnei, munca excesivă, așteptările încălcate, resentimente ori tendința continuă de perfecțiune.

Despre spiritualitate dr. Brown spune: „Spiritualitatea înseamnă recunoașterea și glorificarea conexiunii inexplicabile dintre oameni printr-o forță mai presus de individ, iar conectarea la acea forță și la ceilalți oameni se bazează pe iubire și compasiune.“

Merite recunoscute la nivel mondial 

Contribuțiile sale sociale nu au rămas neobservate, astfel că, pe parcursul vieții sale profesionale, Brown s-a bucurat din plin de aprecierea presei și a mass-mediei.

Spre exemplu, în 2009, revista Houston Woman a numit-o pe dr. Brown drept una dintre cele mai influente femei din oraș. Nici zona academică nu a rămas nepremiată, printre acestea numărându-se în palmaresul său Graduate College of Social Work’s Outstanding Faculty Award. 

Mai mult de atât, Fundația Huffington a acordat două milioane de dolari în numele ei, pe parcursul a patru ani, pentru a dota catedra de cercetare de la Graduate College of Social Work (acolo unde formează studenții la asistență socială în metodologia teoriei fundamentale, precum și în cercetările despre rușine, empatie, curaj și vulnerabilitate).

#PutereaRelațiilor

În final, vă las cu unul dintre cele mai frumoase citate ale dr. Brené Brown, unul care rezonează 100% și cu viziunea Paginii de Psihologie asupra importanței relațiilor: „Apartenența este dorința înnăscută a oamenilor de a face parte din ceva mai amplu decât propria persoană. Fiindcă este o nevoie primară, deseori încercăm să o satisfacem prin conformare și căutarea validării, care nu sunt doar niște substitute găunoase ale apartenenței, ci chiar niște factori ce o împiedică. Deoarece apartenența adevărată există doar când ne arătăm lumii așa cum suntem, autentici și imperfecți, sentimentul de apartenență nu poate fi niciodată mai amplu decât cel al acceptării de sine.“

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0