Skip to content

Invitatul celui mai recent episod din seria #EpicTalk – The Podcast este autorul și creatorul de conținut Adrian Teleșpan. În discuția moderată de jurnalista Andreea Brașovean, cei doi au dezbătut un subiect prea puțin abordat în România – Ce facem atunci când descoperim că suntem gay și ce relație avem cu sinele nostru sexual? 

Pentru a vă stârni curiozitatea, iată câteva dintre mesajele-cheie transmise de Adrian:

• Eu am aflat că sunt homosexual din Dallas, acel serial care a fost la televizor după revoluție, unde exista un iubit de-al lui Lucy Ewing. A părăsit-o pe aceasta pentru că el era, de fapt, homosexual. Atunci au explicat, am citit și eu în DEX, am aflat că nu prea e bine să fii homosexual, nu mai știu exact care era definiția, dar în acel moment pentru mine a fost un șoc. Simțeam ceva, mă identificam cu un cuvânt pe care nu îl știam.

• Informația asta pe care am găsit-o în Dallas a fost importantă pentru că am aflat că nu eram singurul.

• Gândirea înseamnă conflict. Îmi doresc să nu mai gândesc, astfel încât pacea să mă inunde. 

• Ordinea dezvăluirii orientării mele sexuale a fost cronologică. Au știut prietenii, apoi au știut colegii, apoi au știut mai mulți oameni, au știut o parte din membrii familiei, ultimii au aflat părinții, care nu au simțit nevoia să dezbată acest subiect și cărora le-am spus abia atunci când am știut că „Cimitirul“ va fi publicat și o să mă duc să îl promovez, spunând că sunt gay. 

• Reacțiile din partea oamenilor au fost neașteptat de bune. Am primit și câteva mesaje prin care îmi doreau moartea, schingiuirea, dar foarte puține, cred că au fost 5-6 în decursul a câțiva ani. Am primit foarte puțin hate pe acest subiect.

• Suntem un popor comunist, căruia timp de 50 de ani i s-au băgat pe gât foarte multe concepte pe care a trebuit să le îndure și în momentul în care am scăpat de comunism, nu poți să vii să începi să le bagi pe gât alte concepte, cum ar fi homosexualitatea, subiect de care nu se discutase absolut deloc. 

• Pentru a susține cauza acestei comunități, e nevoie de un singur lucru: să te comporți normal, în felul tău. Asta nu înseamnă să îți inhibi modul de exprimare, nu înseamnă să îți inhibi felul de a te îmbrăca, nu înseamnă să îți modifici comportamentul, dar niciunul nu trebuie să o facă pentru a se face mai bine înțeles, ci pentru a se simți confortabil. 

• Sunt oameni care, din dorința de a fi acceptați cu orientarea lor sexuală, sunt foarte in your face. Sunt și oameni care nu tolerează asta. Ambele categorii de persoane consider că trebuie tolerate și înțelese. 

℗PUBLICITATE



• Suntem într-o societate în care aparențele contează. Nimeni nu vrea să aibă un copil gay. Mamei mele i-am spus la telefon că sunt gay. Eram la Londra. A urmat o pauză de zece minute, apoi mi-a spus „m-ai distrus“. A urmat o discuție de două ore în care i-am explicat și i-am lămurit lucrurile. În Londra, m-am angajat menajeră la un hotel, după ce scosesem cartea și aveam niște procese de gândire foarte interesante, „acest autor de bestseller, uite cum muncește, săracul“, nu mă obligase nimeni, dar mintea ne joacă forte multe feste. Nu am fost bun ca menajeră. Era impecabil, dar dura prea mult. Eram eliberat că aveam un job la care nu trebuia să îmi folosesc mintea. 

• Omenirea este cea mai bună glumă pe care putea să o facă Dumnezeu. Este filosofia mea. Îmi place mult umorul, mă bucur că îl am. 

• Ceea ce i-aș transmite copilului Adrian ar fi „stai liniștit, doar cu răbdare nesfârșită vei obține rezultate imediate“. Nu știu cât ar înțelege din asta. Dacă mă gândesc mai bine, nu i-aș transmite nimic, nu știu cât ar înțelege. Sunt mulțumit de cum au decurs lucrurile.

Cartea oferită cadou lui Adrian Teleșpan este Mintea, un volum semnat de dr. Daniel Siegel și publicat la Editura Pagina de Psihologie. 

Mesaj din partea psihologului relațional Gáspár György 

Vă salut cu mare drag, numele meu este Gáspár. Experiența de psihoterapeut îmi arată că una dinte cel mai greu de acceptat părți ale sinelui nostru este dimensiunea sexuală. Încă de la vârste foarte mici, sexualitatea umană este considerată ca fiind ceva greșit, murdar și periculos – drept urmare, avansăm pe drumul vieții cu multă rușine, vinovăție și frică în ceea ce privește sexualitatea noastră. Iar dacă cineva ajunge să-și descopere orientarea sexuală sau identitatea de gen ca fiind diferite de standardul impus de normele culturale, drama sexualității se poate accentua. Chiar dacă renumitul neuropsihiatru vienez Sigmund Freud a introdus sexualitatea în conversațiile publice încă de la începutul anilor 1900, sănătatea și educația sexuală continuă să reprezinte un mare tabu psihologic și relațional. Autoritățile se poartă ca și cum sexualitatea ar fi o boală, părinții sunt bântuiți de gândul că educația sexuală se limitează doar la comportamentele sexuale, în timp ce cadrele didactice resimt aceeași neputință, în mare măsură; în cele din urmă, ceea ce ne blochează pe toți sunt emoțiile de frică, anxietatea și rușinea și lipsa de informații corecte. Sunt de părere că în secolul XXI, când tehnologia ne-a revoluționat viața, este important să ieșim din dulcele somn al negării și să vorbim, într-o manieră elegantă din punct de vedere relațional, despre sexualitate – pentru că reprezintă una dintre cele mai importante părți ale existenței noastre. Pe curând!

Pentru mai multe informații despre acest subiect, vă invităm să vizionați și discursul lui Dragoș Bucurenci de la conferința #EpicTalk 2019 și #BraveTalk cu Emil Rengle și psihoterapeutul Cristina Petrescu-Ghenea.

Următorul episod din #EpicTalk – The Podcast va apărea pe 18 decembrie și o are ca invitat pe dr. Mihaela Bilic. Abonează-te aici și poți vedea și celelalte episoade din #EpicTalk – The PodcastApple PodcastSpotifyGoogle PodcastsAnchor FM sau YouTube.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0