Skip to content

Parentingul este despre cum să devenim părinți suficient de buni și să învățăm să ne conectăm mai bine cu copiii noștri. Mi se întâmplă, deseori, să fiu întrebată de către clienți, în practica de consiliere parentală, ce abordare ar fi mai potrivită familiei lor, aceștia simțind că ceea ce citesc nu se poate aplica în cazul lor. Din fericire! Avem la dispoziție multe opțiuni, lucru care poate deveni provocator sau derutant pentru un părinte. Toți ne dorim să oferim copiilor noștri o educație de calitate. Dar ce înseamnă asta? Cum integrăm în viața noastră de familie informațiile pe care ni le pun la dispoziție specialiștii din domeniu și ce înseamnă să fii părinte conștient?

Ce este parentingul conștient

Observ în jurul meu din ce în ce mai mulți părinți dornici să facă lucrurile diferit de ceea ce au primit ei în copilărie. Însă, lucrurile nu se schimbă peste noapte, iar călătoria transformării parentale poate dura atât cât suntem noi dispuși să o parcurgem. Ceea ce a fost întipărit în mintea și sufletul nostru nu poate fi șters, în schimb poate fi „rescris“, dacă suntem dispuși să avem răbdare și să depunem acest efort.

Parentingul conștient ne ajută să răspundem și să reacționăm în fața manifestărilor copilului conduși de valorile personale, și nu de impulsul emoțional. Se va naște o nouă voce în mintea noastră, cea a unui adult care înțelege că ceea ce se întâmplă nu are de-a face cu copilul, ci, mai degrabă, cu el. Să fii un părinte conștient nu este un curent al zilelor moderne, în care trăim, ci o necesitate. Este dreptul fiecărui copil să nu plătească pentru greutățile din viața părinților.

Aminteam mai sus că avem nevoie de răbdare, pentru a sădi în noi această stare de prezență conștientă. Poate că efortul ar putea fi mai mare pentru unii dintre noi, însă beneficiile sunt multe și înclină balanța în favoarea copiilor noștri. Eu mi-am găsit răbdarea și puterea în dorința de a le oferi copiilor o versiune a mea cât mai autentică, născută din valorile personale, și nu din rănile acumulate peste ani.

Zilnic, pot apărea situații dificile în relația cu copiii noștri. Pentru unele, găsim rezolvare mai ușor, însă observăm că altele tind să se repete și/sau să ne provoace mai mult. Era o zicală care spunea că „Este nevoie de un sat, pentru a crește un copil“. Și asta se și întâmpla în copilăria noastră, când pentru cei mai mulți dintre părinții noștri, „satul“ era singura sursă de informare. 

Astăzi, ne bucurăm de variate resurse și, cu toate acestea, de multe ori, parcă tot nu este suficient. De ce? Pentru că parentingul este o îndeletnicire atât de personală și trebuie să vină din interiorul fiecăruia. Ceea ce mi se aplică mie și copiilor mei s-ar putea dovedi a fi ineficient pentru tine și ai tăi.

Care este cea mai bună versiune a ta, ca părinte?

Este necesar să ne informăm cu privire la creșterea și educația copiilor noștri, psihologia copilului, dezvoltarea creierului, etape de dezvoltare etc. Căutând să devenim o versiune mai bună a noastră, putem aduce multă liniște și împlinire în familiile noastre.

℗PUBLICITATE



Și totuși, dacă am citit destul de mult, ne-am informat din surse diferite, de ce nu reușim să rezolvăm unele dintre situațiile dificile din relația cu copilul nostru? Cred că aceasta este o întrebare pe care mulți dintre noi ne-o adresăm, iar răspunsul îl putem găsi dacă ne oprim din căutare în exterior și privim mai mult în interior, în adâncul sufletului nostru și descoperim „bagajul“ pe care l-am acumulat de-a lungul anilor, pornind chiar din copilărie.

Cei mai mulți dintre noi intrăm în acest rol dintr-o sferă a inconștienței și este nevoie să învățăm cum să facem trecerea către parentajul conștient. Această abordare care ne va ajuta să descoperim cine suntem noi cu adevărat, care ne sunt blocajele și rănile acumulate peste ani și care astăzi, odată cu rolul de părinte s-au activat. Cu alte cuvinte, dacă te simți provocat de un anume comportament al copilului tău, încearcă să afli ce s-a întâmplat în viața ta, în anii copilăriei, de cele mai multe ori, și te afectează și astăzi. S-ar putea, spre exemplu, să nu ți se fi îndeplinit o nevoie la timp sau poate chiar deloc. Un specialist în parenting te poate ghida în călătoria ta interioară.

Cartea Părintele conștient, semnată de dr. Shefali Tsabary, este un instrument foarte bun, pe care îl recomand pentru a începe călătoria interioară și drumul către un părinte conștient. La finalul cărții, autoarea susține această călătorie oferind un exercițiu excelent de muncă interioară, numit „busola conștiinței“.

Cărțile ne învață, dar practica ține de noi

Cărțile de parenting ne deschid drumul spre autocunoaștere, dar nu ne rezolvă toate obstacolele din rolul de părinte. Când citim o carte din această categorie, învățăm să privim aspectele care țin de dinamica relației părinte-copil dintr-o perspectivă nouă. Mai departe, urmează ca noi să alegem ce facem cu tot ce am aflat nou și, mai ales, să luăm decizia de a ne întoarce fața către interiorul nostru.

Rolul de mamă și cel de consilier parental m-au ajutat de-a lungul timpului să înțeleg că sunt trei aspecte importante care țin de rolul de părinte.

La finalul acestui articol îmi doresc să vă las cu aceste 3 idei, despre care eu cred că fiecare mamă ar fi bine să știe:

  1. Să ne informăm din surse sigure despre rolul de părinte și despre nevoile de dezvoltare ale copiilor este foarte important.
  2. Să trecem prin filtrul propriilor valori toate informațiile primite și să le culegem pe acelea care simțim că sunt aproape de noi.
  3. Să nu uităm că pe lângă copiii biologici, mai avem încă unul, la fel de important, care are nevoie de atenția și iubirea noastră la fel ca cei mici, de lângă noi: copilul nostru interior.

Sunt Mădălina Mărian, consilier parental și pentru dezvoltare personală. Sunt absolventă a celui mai complex program științific de formare în parenting din țara noastră, Parenting MasterClass.
Misiunea mea este să ajut mamele să dobândească noi abilități prin care să gestioneze eficient și cu căldură conflictele între copii. Sunt pasionată de evoluția umană și parenting. Am pornit propria mea călătorie spre autocunoaștere și vindecarea copilului interior de mai bine de 10 ani. Odată cu rolul de mamă, am accelerat acest proces, ajutată de copiii mei, care nu ratează niciun buton sensibil.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0