Skip to content

După pauza de sărbători, Mirela Retegan și psihologul Gáspár György au revenit cu emisiunea Antrenorul părinților, pe frecvențele radio Europa FM. În cea mai recentă ediție, conversația a fost canalizată pe a înțelege relațiile interpersonale și modul în care acestea pot să prospere sau să se piardă.

Știința relațiilor

Din perspectiva relațiologiei (știința care studiază legăturile interumane), spațiul dintre noi nu este gol, chiar dacă este invizibil. Acesta este compus din energie, informații și conștiință. În funcție de comportamentele în care ne implicăm și de modul în care răspundem sau reacționăm la acțiunile celor din jur, relațiile noastre pot cunoaște o îmbunătățire sau se pot degrada. Așa cum a punctat și Gáspár în conversația cu Mirela, o relație este la fel de vie ca cele două persoane care se află la fiecare dintre cele două capete ale acesteia. Marea problemă este reprezentată de faptul că nu suntem învățați să ne cultivăm conștiința relațională, motiv pentru care, adesea, spațiul dintre noi suferă. Iar atunci când relațiile noastre sunt disfuncționale asta ne afectează calitatea și durata vieții.

Teoriile generale din psihologie și de la nivelul simțului comun au tendința de a pune un accent mai mare pe spațiul interior – mai exact, problema este localizată și, implicit, soluția căutată în universul psihic. Pe de altă parte, paradigma relațională aduce o schimbare de perspectivă. Aici problemele sunt conceptualizate drept rezultat al spațiului dintre noi și strategiile de schimbare sunt căutate tot acolo. Cu alte cuvinte, formarea, provocarea și transformarea noastră se întâmplă în relație. Ceea ce înseamnă că relația este o realitate (Terapia imago, de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, p. 18).

Atunci când oamenii învață să-și mute atenția de pe sine pe crearea siguranței în relație, când încetează să mai concureze pentru resursele emoționale și încep să se concentreze pe calitatea spațiului dintre ei, ajung să dezvolte o prezență conștientă și angajată. Când trăim în această stare de conștiință relațională ajungem la concluzia că legătura interpersonală este esența noastră, iar deconectarea este marea problemă.

℗PUBLICITATE



Cum ne vindecăm după o pierdere relațională?

Relațiile sunt sursa noastră de vitalitate, dar cu toții știm că acestea nu pot să treacă peste orice sau să supraviețuiască indiferent de condiții. Motiv pentru care avem de învățat ce înseamnă și ce implică pierderea relațională. Știm din studiile realizate în domeniul neuroștiințelor că la modul real creierul cefalic nu face diferența între durerea fizică și cea emoțională. Atunci când ne confruntăm cu o despărțire, un abandon, o respingere sau pierderea cuiva drag durerea va fi identică cu situațiile în care ne-am rănit sau vătămat corpul.

Știința relațiilor se bazează pe principiul că oamenii se nasc dintr-o relație, sunt răniți într-o relație și se vindecă printr-o relație. Drept urmare, recuperarea sau transformarea după o pierdere relațională este posibilă tot cu ajutorul energie relaționale.

Pentru mai multe explicații, ascultă întreaga ediție din „Antrenorul părinților“ și află cum poți câștiga un exemplar din cartea Știința atașamentului și două bilete la conferința Știința și Arta Terapiei Relaționale Imago.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0