Skip to content

Zi de zi, sunt atât de multe informații care bombardează mintea unui părinte și care-i atrag atenția asupra faptului că ar trebui să fie într-un anumit fel sau într-altul, că este musai să facă una sau alta, că ceilalți fac mai bine și vor ajunge mai bine. Fără doar și poate, accesul la informație este un mare plus al zilelor noastre, dar oare există și efecte adverse? 

În cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, difuzată în fiecare duminică de la ora 11 pe frecvențele Radio Europa FM, Mirela Retegan și psihologul Gáspár György au vorbit despre mitul perfecțiunii, despre selecția informațiilor și despre părintele suficient de bun. 

Odată cu intrarea în rolurile de mamă sau de tată, pentru unii dintre noi se schimbă radical raportarea la viață și dacă nu suntem suficient de atenți la propria persoană putem ajunge, cu ușurință, să ne scape lucrurile de sub control și să transformăm copilul într-un „obiect perfect“, care își pierde, odată cu asta, calitățile umane. Perfecționismul este una dintre marile provocări ale omului modern, acesta este un mecanism psihologic de apărare, prin care încercăm să ne ascundem vulnerabilitatea, să ne amorțim emoțiile și să ne decuplăm de la punctele noastre de creștere. Însă, așa cum ne confirmă și psihologii, aceasta nu este o strategie sănătoasă nici pentru familie, nici pentru părinte, și cu atât mai puțin pentru copil. Perfecționismul duce la autoamăgire, tot mai multă rușine și deconectare, ajungând să ne însingurăm psihologic de toți cei din jurul nostru.

℗PUBLICITATE



Cei doi moderatori au mai vorbit și despre nevoia de a nu mai compara interiorul nostru cu exteriorul altora, dar și despre efectul letal al comparațiilor. Deseori, mintea are tendința de a compara ce avem noi, ce facem noi, cine suntem noi cu ce au, ce fac sau cine sunt alții – iar, după cum subliniază Gáspár, aceasta este o strategie care nu va face altceva decât să ne creeze durere și suferință, pentru că aceste comparații letale și perfecționismul merg mână-n mână. 

Una dintre cărțile câștigate de ascultătorii acestei ediții este Confesiunile unei mame imperfecte. Ascultă și tu Antrenorul părinților pentru a câștiga cartea Mirelei Retegan sau una dintre cărțile publicate de Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0