Skip to content

Ce se întâmplă când copiii au părinți care le antrenează emoțiile? Observând și analizând în detaliu, de-a lungul timpului, cuvintele, acțiunile și reacțiile emoționale ale multor familii – așa cum au făcut soții Gottman în cadrul cercetărilor – am descoperit un contrast cu adevărat semnificativ.
 Copiii ai căror părinți practicaseră constant Antrenarea Emoțiilor aveau o sănătate fizică mai robustă și performanțe școlare mai înalte decât copiii ai căror părinți nu oferiseră o asemenea îndrumare. Acești copii se înțelegeau mai bine cu prietenii, aveau mai puține probleme de comportament și erau mai puțin înclinați spre acte de violență.

În ansamblu, copiii care fuseseră antrenați emoțional aveau mai puține trăiri negative și mai multe sentimente pozitive. Pe scurt, erau mai sănătoși emoțional. Dar iată care a fost rezultatul ce mi s-a părut mie a fi cel mai surprinzător: când mamele și tații apelau la un stil de parenting de tipul antrenării, copiii lor deveneau mai rezilienți. Și copiii antrenați emoțional se întristau, se supărau ori se speriau în anumite circumstanțe dificile, însă erau mai capabili să se aline singuri, să-și revină energic după o suferință și să-și continue activitatea în mod productiv. Cu alte cuvinte, erau mai inteligenți emoțional.

Într-adevăr, cercetările arată că Antrenarea Emoțiilor poate chiar să protejeze copiii de efectele dovedit dăunătoare ale crizei tot mai larg răspândite printre familiile americane, constând în conflicte maritale și divorț. 
Cu mai mult de jumătate dintre căsnicii sfârșindu-se azi prin divorț, milioane de copii sunt supuși riscului de a avea probleme pe care mulți sociologi le-au legat de disoluția familiei. Asemenea probleme se referă la: eșecuri școlare, respingere de către alți copii, depresie, sănătate precară, comportamente antisociale. Astfel de probleme pot afecta și copiii care cresc în familii nefericite, pline de conflicte, chiar dacă părinții lor nu divorțează.

Studiile noastre arată că, atunci când un cuplu se ceartă constant, conflictele părinților anihilează abilitatea copilului de a închega prietenii. De asemenea, din studii am extras dovezi care arată că încăierările conjugale afectează negativ rezultatele școlare ale copilului și cresc posibilitatea ca acesta să se îmbolnăvească. Știm astăzi că un rezultat major al căsniciilor aflate în declin și dizolvare epidemică din societatea contemporană îl reprezintă comportamentul tot mai deviant și mai violent al copiilor și adolescenților.
Atunci când părinții capabili de antrenare emoțională pe care i-am inclus în studiile noastre treceau printr-un conflict conjugal ori se separau și divorțau, ceva diferit se petrecea. Cu excepția faptului că respectivii copii erau „mai triști“ decât ceilalți, antrenarea emoțională de care avuseseră parte părea să-i protejeze de efectele nocive îndurate de atâția alții care trecuseră prin aceeași experiență.

Consecințele anterior dovedite ale divorțului și ale conflictelor conjugale (precum înrăutățirea situației școlare, agresivitate și probleme cu colegii) nu-i afectau pe acești copii antrenați emoțional. Toate astea sugerează că procesul de Antrenare a Emoțiilor îi înzestrează pe copii cu un fel de scut – primul a cărui eficiență e dovedită științific – împotriva traumei emoționale cauzate de divorț.
 Deși asemenea concluzii sunt, evident, relevante pentru familiile care se luptă în prezent cu dificultăți maritale și se zbat să-și clădească o nouă viață după divorț, ne așteptăm ca cercetări ulterioare să arate că Antrenarea Emoțiilor îi poate proteja pe copii împotriva unei întregi cohorte de alte conflicte, pierderi și suferințe suplimentare.

℗PUBLICITATE



O altă descoperire surprinzătoare a cercetărilor a fost legată de tați. Studiile au relevat faptul că, atunci când tații adoptă un stil de parenting bazat pe antrenare emoțională, asta are un impact extrem de pozitiv asupra dezvoltării emoționale a copiilor. Când tații sunt conștienți de sentimentele copiilor și încearcă să-i ajute să-și rezolve problemele, copiii se descurcă mai bine la școală și în relațiile cu ceilalți. Prin contrast, un tată distant emoțional – unul care e aspru, critic sau evitant vizavi de emoțiile copilului – poate avea un profund impact negativ. Foarte probabil, copiii lui se vor descurca mai greu la școală, se vor încăiera mai des cu colegii și vor avea o sănătate mai șubredă. (Acest accent pus aici pe tați nu înseamnă că implicarea mamei nu afectează, și aceasta, inteligența emoțională a copiilor. Efectele interacțiunilor ei cu copiii sunt semnificative. Însă cercetările arată că influența tatălui poate fi mult mai mare, ba chiar extremă – fie că efectele sunt benefice, fie că nu.) 
De vreme ce un alarmant segment de 28% dintre copiii americani cresc numai alături de mamele lor, importanța prezenței tatălui nu poate fi trecută cu vederea. În orice caz, n-ar trebui să presupunem că orice tată e mai bun decât niciunul. Un tată prezent emoțional poate aduce beneficii uriașe în viața copilului, însă un tată glacial și nemilos poate provoca un rău nemăsurat.

Deși cercetările arată că părinții care antrenează emoțiile copiilor îi pot ajuta pe aceștia să devină adulți mai sănătoși, dar și mai de succes, tehnica aceasta nu reprezintă în niciun fel un tratament pentru serioasele probleme de familie cu care se confruntă unele cupluri și care necesită ajutorul unui terapeut profesionist. Și, spre deosebire de susținătorii multor teorii de parenting (care mai de care mai diverse), noi nu promitem că Antrenarea Emoțiilor este un panaceu pentru toate problemele normale din viața de familie. Practica antrenării emoționale nu înseamnă că, automat, toate neînțelegerile dintr-o familie se vor evapora, că nu vor mai apărea în discuții cuvinte dure, că nu veți mai vedea sentimente rănite sau că tristețea și stresul se vor duce pe apa sâmbetei. Conflictul e o realitate a vieții de familie. Totuși, odată ce-ați început să faceți uz de acest proces de Antrenare a Emoțiilor, probabil că vă veți simți tot mai apropiați de copii. Și când familia voastră se bucură de mai multă intimitate și de un respect mai mare, problemele dintre membrii de familie vor părea mai ușor de suportat.
 În fine, Antrenarea Emoțiilor nu înseamnă sfârșitul disciplinei.

Într-adevăr, când voi și copiii voștri sunteți mai apropiați unii de alții, ajungeți să fiți mai implicați în viețile lor și, drept urmare, puteți exercita o mai mare influență. Sunteți în măsură să fiți severi, dacă de severitate e nevoie. Când vă vedeți copiii făcând greșeli sau luând-o pe căi necuvenite, îi puteți ajuta să se redreseze. Nu vă temeți să impuneți limite. Nu vă temeți să le spuneți când v-au dezamăgit, când știți că se puteau descurca mai bine. Atâta vreme cât aveți o conexiune emoțională cu copiii voștri, spusele voastre contează. Lor le pasă de ceea ce credeți voi și nu-și doresc să vă nemulțumească. În acest fel, procesul despre care vorbim vă poate ajuta să vă îndrumați și să vă motivați copiii.

Antrenarea Emoțiilor necesită un serios angajament și o nemăsurată răbdare, dar jobul este, esențialmente, același cu al oricărui antrenor. Dacă vreți să vă vedeți copilul excelând la baschet, nu evitați jocul; mergeți în curtea din spatele casei și exersați cu el. În mod similar, dacă vreți să vă vedeți copilul că-și stăpânește sentimentele, că face față stresului și că își construiește niște relații sănătoase, nu-i întoarceți spatele și nu-l ignorați când își exprimă emoțiile negative; fiți alături de el și oferiți-i îndrumări.
 Deși bunicii, profesorii și alți adulți pot îndeplini rolul de antrenor emoțional în viața copiilor voștri, ca părinți, voi sunteți cei mai potriviți pentru această responsabilitate. La urma urmei, părinții știu cel mai bine ce reguli și-ar dori să respecte copiii lor. Și sunt aceia despre care se presupune că vor rămâne alături de copii, când lucrurile vor merge rău. Fie că vorbim de colicile bebelușului, obișnuința de a folosi olița, războiul dintre frați sau balul de absolvire, copilul se uită după semnalele pe care părintele i le transmite. Așadar, ați putea foarte bine să vă puneți șapca de antrenor și să vă ajutați copilul să câștige jocul.

Comandă una dintre cele mai apreciate cărți de parenting din toate timpurile. Parenting, cum să creștem copii inteligenți emoțional – este de acum disponibilă și în limba română.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0