Skip to content

Seria de conversații live despre copilul invizibil din noi a continuat și în această săptămână, iar invitata specială a lui Gáspár a fost psihoterapeuta Diana Stănculeanu, specializată în psihologia copilului și adolescentului, considerată și unul dintre cei mai importanți experți în sănătate mintală din România. 

Conversația a debutat cu o descriere a metaforei reprezentate de copilul invizibil, iar cei doi psihoterapeuți și buni prieteni au căzut de acord asupra faptului că acest copil interior simbolizează o serie de părți ale noastre care se dezvoltă în copilărie și care oglindesc atât nevoile noastre satisfăcute, cât și pe cele neîndeplinite, fiind un întreg al experiențelor pozitive și negative. 

Mergând în timp pe firul explicativ al psihologiei, Gáspár și Diana au vorbit despre etapele de dezvoltare ale ființei umane și ce se întâmplă cu aceasta dacă nevoile de bază nu-i sunt îndeplinite. Etapa de conectare sau atașament, etapa de explorare și de identitate sunt echivalentul a ceea ce Diana numește prima mare iubire – relația cu părinții; a doua mare iubire – relația cu lumea din jur; a treia mare iubire – relația cu propria persoană. Întreaga paletă de explicații cu privire la dezvoltarea noastră ca structuri psihologice și emoționale este descrisă pe larg în cartea Copilul invizibil – ediție aniversară, actualizată și revizuită. 

Un alt punct important al discuției a fost cel despre ce se întâmplă cu nevoile noastre ignorate și modul în care, fără să conștientizăm, acestea ajung să devină vizibile în relațiile noastre importante – așa cum este conexiunea de cuplu, relația cu copilul biologic, interacțiunile cu prietenii sau colegii de muncă. 

℗PUBLICITATE



În ciuda faptului că atât Diana, cât și Gáspár sunt doi psihoterapeuți respectați și apreciați în țara noastră, aceștia au vorbit și despre limitele cadrului psihoterapeutic, accentuând faptul că, adesea, schimbările reale se pornesc în ședințele de psihoterapie, dar cu adevărat se manifestă în contextele reale de viață. 

https://www.instagram.com/p/CUVe3-2oDTC/

Concluziile acestui live au fost că niciunul dintre noi nu venim de acasă cu mâna goală, că în bagajul fiecăruia există o moștenire psihologică, emoțională și relațională, iar pentru a nu o transmite mai departe este nevoie să ne cunoaștem povestea, să ne conștientizăm nevoile ignorate și să ne asumăm responsabilitatea pentru propria stare de bine. 

Dacă ați ratat conversațiile anterioare, pe care Gáspár le-a avut cu Andreea Raicu și Mirela Retegan, acestea rămân disponibile atât pe Instagram, cât și pe platforma Pagina de Psihologie. Cartea Copilul invizibil poate fi comandată cu o reducere de 10% și cu semnătura autorului de aici.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0