Skip to content

În ciuda faptului că atunci când vine vorba despre sexualitatea umană abordăm acest subiect doar din prisma adolescenților și a adulților tineri, este dovedit științific că multe persoane descoperă că după vârsta de 50, 60 sau chiar 70 de ani trăiesc cele mai bune experiențe sexuale din întreaga lor relaționare intimă. Cu toate acestea, expertul în sexualitatea umană, dr. Ruth Westheimer, ne atrage atenția asupra faptului că nu toate schimbările sunt pozitive, ci doar unele dintre ele. Se pare că persoanele care nu sunt experimentate la capitolul sexualitate umană întâmpină cele mai mari rezistențe în a profita de sex la vârsta a treia; astfel, această dimensiune a vieții reprezintă o reală provocare. 

Trezirea la realitate și aerisirea minții

Indiferent de vârsta pe care o avem sau de frecvența actelor sexuale, este dovedit științific că creierul uman este cel mai important organ sexual. Astfel, experții în domeniu insistă să analizăm cu precădere ce se întâmplă în mintea și inconștientul nostru și nu neapărat între picioarele noastre. Libidoul, partea psihicului care este puternic corelată cu excitația, se află în creierele noastre și nu în altă parte. Iar la acest capitol, putem face multe pentru a ne asigura că și la vârsta de 90 de ani libidoul nostru va funcționa suficient de intens. 

De asemenea, este nevoie să privim cu optimism spre schimbările firești ale îmbătrânirii pentru a avea viața sexuală mult visată. Mai exact, mintea umană poate controla modul în care acceptăm sau respingem schimbările biologice ale trupului nostru, dar în mod cert aici avem nevoie de niscaiva autodisciplină. 

În bestsellerul de mare succes Viața sexuală după vârsta de 50 de ani, dr. Westheimer încurajează părinții să nu-și ascundă manifestările de afecțiune de ochii copiilor, iar odată cu plecarea acestora de acasă să umple spațiul gol cu cât mai multă energie relațională. 

℗PUBLICITATE



Rutine pentru a reaprinde flacăra pasiunii 

Iată câteva recomandări științifice pentru cupurile care nu doresc să renunțe la viața lor sexuală nici după prima tinerețe: 

  • Exprimați-vă gândurile amoroase și puneți în cuvinte care vă sunt fanteziile sexuale. Nu este vorba despre a cultiva vulgaritatea, deși dacă este pe placul ambilor parteneri nu este nicio problemă cu asta, ci de stârnirea energiei libidoului prin exprimare, imaginație și împărtășire. 
  • Dansați lent și lăsați energia sexuală să circule prin corp. Indiferent că auziți piesa preferată la radio sau vă vine în minte să fredonați un cântec, nu ezitați să vă invitați partenerul la dans și să le permiteți celor două trupuri să vibreze. 
  • Îmbrăcați-vă suficient de atrăgător (poate chiar sexy). Nu este nicio rușine în a purta o pereche de jeanși care să ne evidențieze formele, o lenjerie care să ne împrospăteze corpul sau niște pijamale care să evidențieze părțile noastre intime. Ideea este că indiferent de vârstă, când vine vorba despre viața noastră amoroasă, a ne dezgoli un pic mai mult poate fi la fel de eficient ca un dram de piper în mâncare. 
  • Lăsați ușa la baie deschisă cât mai des, atunci când faceți duș sau baie în cadă. A închide ușa de la baie atunci când ne spălăm sau relaxăm corpul este o formă de a ne izola jumătatea de cuplu. Prin urmare, lăsați ușa deschisă, pentru a transmite mesaje de invitație și deschidere față de conectare și intimitate. 
  • Încălcați regulile obișnuite. Adesea, viața noastră sexuală este saturată și poate chiar sugrumată de reguli. Ce ar fi dacă ați face sex înainte de cină, dacă în loc de serialul preferat v-ați face câte un masaj sau în loc de a face sex doar în dormitor ați explora și alte spații ale apartamentului gol?

Darurile vârstei a treia 

Desigur că trecerea spre vârsta a treia vine și cu instalarea menopauzei. Este dovedit științific că femeile care trec prin perioada de postmenopauză pot preveni pierderea lubrifierii vaginale, subțierea pereților vaginali și îngustarea vaginului având raporturi sexuale de minimum două ori pe săptămână, punctează dr. Westheimer. Tot odată cu postmenopauza ne putem permite să facem sex fără griji, în oricare din cele 365 de zile ale anului. A scăpa de ciclul menstrual vine cu avantajul de-a avea libertate deplină (nu că ar fi vreo problemă cu a face sex în timpul menstruației!). Iar dacă tot vorbim despre vârsta în care suntem la pensie, putem face dragoste la orice oră, 24/7. 

Seducție în adevăratul sens al cuvântului

În final, de următoarea listă de recomandări merită să ținem cont cu toții pentru o cât mai prosperă viață intimă: 

  • spuneți mulțumesc, apreciez, te iubesc! (des și din inimă); 
  • faceți din comunicare și micile surprize o rutină zilnică; 
  • citiți articole și cărți despre psihologia vieții intime;
  • descoperiți sexul la telefon cu partenerul sau îndrăzniți să folosiți sms-urile care stârnesc imaginația; 
  • jucați poker pe dezbrăcate; 
  • creați-vă propriile filme erotice (pe care să le ștergeți ulterior); 
  • faceți schimb de haine; 
  • legați partenerul la ochi în timp ce faceți sex; 
  • folosiți diferite obiecte senzuale pentru a vă mângâia reciproc; 
  • încercați și sexul îmbrăcați; 
  • masturbați-vă reciproc; 
  • faceți cât mai des duș sau baie împreună.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0