Skip to content

De-a lungul veacurilor, dacă privim cu atenție, descoperim că parfumul a oferit o cale subiectivă către fericire și speranță. Ca și istoria însăși, mirosurile sunt intangibile și adesea trecătoare. Cu toate acestea, unele au rămas scrise și descoperim că există multe obiceiuri și evenimente influențate de mirosul parfumurilor. Iar poveștile capetelor încoronate sunt în prim-plan.

Elisabeta I, regină a Angliei și Irlandei, din 1558 până în 1603, a fost fermecată de darurile parfumate oferite de Edward de Vere în 1573. Regina, care obișnuia să facă o baie la fiecare trei luni, a primit săculețe și mănuși parfumate, devenind astfel atrasă de parfumuri.

Mult mai aproape de zilele noastre, se spune că Victoria, regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, din perioada 1837-1901, era cunoscută (și simțită) după șalurile impregnate de aroma frunzelor de paciuli. Deși, la început, frunzele erau folosite în cufere și dulapuri pentru a proteja cașmirul de molii, ulterior, parfumul emanat de haine a fost asociat cu bunul gust și bogăția, esența de paciuli devenind populară în parfumuri și produsele de îngrijire.

Purtarea parfumului, în sine, totuși, era controlată. El era  aplicat discret sau purtat pe o batistă, unele arome fiind chiar interzise la curtea regală. Pe măsură ce epoca victoriană se apropia de sfârșit, au apărut noi nume, pentru a răspunde cererii. Chimiștii și artizanii s-au transformat în parfumieri, iar numelor celebre din Marea Britanie, precum Lillie Yardley, Atkinsons și Floris, li s-au adăugat Savory & Moores, Penhaligon, Lentheric, Crown, Houbigant, Guerlain sau Roger & Gallet.

Interesul meu pentru Familia Regală Britanică a fost stârnit de vestea morții reginei Elisabeta a II-a, știrile despre eveniment și noul rege, documentarele difuzate în perioada aceasta și, poate mai puțin important, de primul sezon din Crown, vizionat în două zile. Combinat cu interesul pentru parfumuri, a condus la documentarea despre preferințele reginei și ale actualilor membri ai familiei regale.

Parfumurile preferate de simbolurile familiei regale

Regina Elisabeta a II-a – Potrivit mai multor surse, parfumul preferat al Reginei Elisabeta a II-a era White Rose, de la casa Floris London, compus din note de trandafir, violetă, garoafă, iris și mosc. Un alt favorit a fost și L’Heure Bleue, de la Guerlain. Creat în 1912, L’Heure Bleue a fost alegerea reginei pentru ziua nunții ei cu Prințul Philip, în noiembrie 1947. Parfumul catifelat și pudrat, cu note de iris, heliotrope, violete, garoafe și vanilie, dorește să ilustreze amurgul albăstrui ce anticipează venirea nopții, înainte ca primele stele să apară pe cer.

Regele Charles al III-lea – Este cunoscut faptul că actualul rege al Regatului Unit este un vechi fan Green Irish Tweed, de la Creed, un parfum fougère inspirat din imaginea elegantă a unui gentleman. Casa Creed a fost favorita familiilor regale de-a lungul secolelor, având sediul în Anglia timp de peste 90 de ani, timp în care i-a fost emis un mandat regal chiar de către Regina Victoria (pentru care Creed a creat Fleurs de Bulgarie). A doua opțiune este Highgrove Bouquet, un parfum recent lansat, creat chiar de către Regele Charles în colaborare cu casa britanică Penhaligon’s − un tribut adus grădinilor parfumate de la Highgrove Estate, reședința familiei sale, situată în Gloucestershire.

℗PUBLICITATE



Camilla, Regina Consoartă – Deși pe internet găsim poze din Franța, cu fosta Ducesă de Cornwall mirosind esențe într-un laborator al casei Fragonard, detaliile despre parfumurile ei preferate sunt inexistente. Întâlnim doar diverse asocieri ironice de nume: Lancôme Magie Noire sau Etat Libre d’Orange Putain des Palaces, din pricina scandalului dintre ea, Diana și Charles. Totuși, pentru că am ales să includ membri ai Casei Regale care au o activitate publică, vin cu trei recomandări ce îmi par potrivite pentru ea: Clinique Aromatics Elixir, Chanel N°19 sau Guerlain Mitsouko.

William, Prinț de Wales – Despre Prințul William se știe că îndrăgește două parfumuri: Blenheim Bouquetde, de la brandul englezesc Penhaligon’s și Polo, de La Ralph Lauren. Ambele sunt masculine, fresh-aromatice, cu note de lămâie, pin, lime, lavandă, piper, respectiv pin, vetiver, tutun, piele, mușchi de stejar și bergamotă.

Catherine, Prințesa de Wales – Kate Middleton a lansat un trend atunci când a ales să poarte în ziua nunții White Gardenia Petals, de la un brand britanic numit Illuminum. Este un parfum floral alb, compus dintr-un amestec delicat de gardenie, iasomie și ylang-ylang. După acest eveniment, brandul a căpătat o popularitate imensă, parfumul fiind și astăzi bestsellerul lor. Un alt parfum preferat este și Dior Dune, un efluviu compus din note de palisandru, santal, ambră, aldehide și mușchi de stejar.

Harry, Duce de Sussex – Se pare că Prințul Harry optează pentru cel mai accesibil parfum din toată familia, atât dacă vorbim despre preț, cât și despre popularitate. Un parfum despre care se crede că este purtat de Prințul Harry este Davidoff Cool Water, ce transmite prospețime, simplitate și masculinitate. O altă opțiune ar putea fi parfumul pe care l-a purtat atunci când s-a căsătorit cu Meghan Markle, amândoi purtând, de fapt, același parfum, creat special pentru ei de către Floris London. Nu a fost comercializat, dar zvonurile spun că ar semăna cu Bergamotto di Positano, de la același brand.

Meghan, Ducesa de Sussex – Meghan Markle a declarat într-un interviu că este o mare fană a parfumurilor, spunând: „Dacă ies din casă și nu mă parfumez, mă voi întoarce acasă“. Patru dintre parfumurile ei preferate sunt Bvlgari BLV lI, Oribe Côte d’Azur sau Wild Bluebell și Wood Sage & Sea Salt, ambele de la Jo Malone.

Anne, Prințesa Marii Britanii – Deși este o prezență discretă, se știe că fiica Reginei Elisabeta și a Prințului Filip are o afinitate pentru parfumul Calèche de la Hermès. Creat în 1961, este primul parfum pentru femei al casei Hermès, fiind o combinație feminină de mușchi de stejar, iris, ylang-ylang, santal, trandafir și aldehide.

Diana, Prințesa de Wales – Nu puteam să nu o includ pe Prințesa Diana, ce rămâne și astăzi un etalon de stil și elegantă. Unul dintre parfumurile ei preferate a fost Houbigant Quelques Fleurs, un parfum floral cu note de tuberoză, trandafir și iasomie. Legenda spune că în ziua nunții, în drum spre catedrală, Prințesa de Wales a pătat rochia de mireasă în timp ce aplica acest parfum, fiind nevoită să găsească rapid o soluție pentru a acoperi pata. Un alt favorit a fost și Hermès 24 Faubourg, un miros nobil, ce transmite eleganță și rafinament.

Perfume Curator este atras de toate formele de artă, orice este frumos și capabil să-i trezească simțurile. Arta olfactivă i-a stârnit interesul încă din adolescență, și a devenit tot mai interesat de simțul mirosului, istoria, industria și procesul creativ din spatele parfumurilor. Își imaginează parfumul drept o extensie a personalității noastre, o modalitate de a comunica ceva, fără să fie nevoie să spunem nimic.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0