Skip to content

Unul dintre subiectele despre care am vorbit la rubrica #PsihoDescoperiri a fost schimbarea comportamentală și provocările pe care uneori chiar mintea noastră ni le dă atunci când ne propunem să aducem un nou comportament sau o nouă atitudine în viața noastră. Acum, cred că a venit vremea să descoperim mai multe și despre obiectivele pe care ni le setăm și pe care ne propunem să le atingem.

În teorie pare simplu: îmi aleg un obiectiv pe care mi-l doresc, care cred că îmi va aduce beneficii, și încep să lucrez astfel încât să-l și îndeplinesc. Dar în realitate, lucrurile nu stau chiar atât de simplu, oricât de mult ne-ar plăcea. De ce? Tocmai pentru că de multe ori privim acest obiectiv ca pe un lucru care ar trebui să se întâmple și uităm să îl privim ca pe un proces ce are nevoie de timp și de etape pentru a se construi. Astfel că vă invit să mai adăugăm pe lista noastră încă o #PsihoDescoperire.

Sugestia practică #1

Un bun punct de pornire este să îți imaginezi calea către atingerea obiectivului ca pe o potecă ce urcă spre un munte. Atunci când pornești în drumeția spre obiectivul din vârful muntelui, ai nevoie să planifici traseul, să planifici câteva opriri pentru a te odihni și ai nevoie chiar de un plan de rezervă, în cazul în care va trebui să reevaluezi traseul. 

Atunci când privim obiectivul ca pe un drum ce presupune mai multe etape, ne oferim șansa de a evalua progresul, de a observa la propria persoană ce informații și abilități noi am învățat, iar asta ajută să continuăm în atingerea obiectivului.

Tot în această urcare pe muntele obiectivului e important să aduci cu tine observarea față de modul în care te adaptezi, iar asta poate contribui, în general, la flexibilizarea minții și, în special, contribuie la modificarea sau ajustarea obiectivelor pe măsură ce urcarea pe munte continuă. Reamintește-ți că nu poți cunoaște totul de la început și că sinele tău viitor va ști mai multe decât știi acum, la începutul călătoriei.

℗PUBLICITATE



Sugestia practică #2

Ajută-ți mintea și corpul să înțeleagă obiectivul. Pentru a fi eficient și de succes e nevoie să creezi un scop funcțional, care să spună minții și corpului ce trebuie să facă în timp ce începi să lucrezi la atingerea obiectivului. De cele mai multe ori, cădem în capcana generalizării: „Vreau să fiu un om mai bun!“ sau „Îmi doresc să fiu mai calm la job.“ Ei bine, tot ceea ce face această generalizare este să aducă confuzie sau frustrare, pentru că mintea și corpul nu știu ce să urmărească sau cum ar trebui să facă. 

De exemplu: pentru a absolvi școala (obiectivul final) trebuie să urmezi cursuri, să susții examene. Este contraproductiv din punct de vedere emoțional să îți dorești să atingi scopul final pur și simplu. Astfel că mintea și corpul tău au nevoie să-ți cunoască obiectivul funcțional, care poate începe de la întrebarea: „Care este angajamentul sau motivația mea pentru a … … …?“

Sugestia practică #3

Înainte de a porni pe calea spre îndeplinirea scopului setat ia în considerare costurile și beneficiile urmăririi acestui scop. Asta te va ajuta în momentul în care lucrurile se vor îngreuna și când gândul de a renunța va apărea. A conștientiza costurile înainte să pornești la drum pregătește mintea pentru momentele dificile și, în același timp, îi oferă minții predictibilitate. Iar pentru a verifica dacă obiectivul tău este mai mult decât o rezoluție de Anul Nou, care dispare în decurs de o lună, adaugă în planul tău următoarele:

  • Gândește-te la ce este posibil să faci atunci când apar dificultăți sau distrageri.
  • Reamintește-ți care sunt beneficiile pentru care îți urmezi scopul atunci când te întâlnești cu un obstacol.
  • Pregătește-te să oprești autocritica și îndoiala de sine în momentele dificile. În mare parte, ceea ce vei obține va fi să te îndepărtezi și mai mult de obiectivul tău și să te descurajezi.
  • Rezistă tentației de a renunța pe ultima sută de metri la toate progresele pe care le-ai făcut doar din cauza unei „alunecări“. Reamintește-ți că este normal ca drumul spre obiectiv să aibă obstacole și momente dificile și că toate acestea sunt oportunități de creștere și de vindecare. 

Până joia viitoare, vă recomand și câteva cărți utile în procesul de atingere a obiectivelor: AlegereaOmul în căutarea sensului viețiiCum să-ți reinventezi viața.

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0