Petreci mai mult timp cu propria persoană decât cu oricine altcineva. Dar cât spațiu și atenție reușești să-ți oferi pentru a te cunoaște?
A te îndrepta, plin(ă) de curiozitate, reflectând la cine ești, se poate dovedi adesea un demers inconfortabil. Asta pentru că presupune responsabilitate, recunoașterea propriilor slăbiciuni și încercarea de a te dezvolta personal. De cele mai multe ori, pare mai ușor să ignori aceste momente de conectare cu propria persoană.
Însă tot acest efort și disconfort merită din plin! Iar cheia pentru a te înțelege pe tine însuți/însăți este autoreflecția: procesul de a privi în interior și de a-ți examina răspunsurile și comportamentele emoționale.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Ce este reflectarea de sine?
În esență, autoreflecția presupune să-ți aloci timp pentru a te gândi și pentru a te uita într-un mod mai intenționat la atitudinile, motivațiile și dorințele proprii. Este ca și cum ai apăsa, în mod regulat, un buton de „pauză“ în viața ta, oferindu-ți timp și spațiu pentru a-ți cerceta gândurile, interacțiunile, emoțiile, fără judecată sau învinovățire.
A-ți acorda timp pentru a reflecta asupra vieții poate părea o sarcină copleșitoare. Te-ai putea gândi la acest act de introspecție ca la ceva care se întâmplă în mod natural, pe măsură ce înaintezi în vârstă, dar adevărul este că autoreflecția poate și ar trebui practicată la orice vârstă.
Care sunt beneficiile autoreflecției?
Tot acest proces, despre care spuneam că vine la pachet cu efort și disconfort, construiește treptat o întreagă rețea de beneficii:
- Îți aduce noi perspective.
- Te ajută să te înțelegi pe tine însuți (însăți), producând conștientizări care invită la schimbare.
- Îți îmbunătățește capacitatea decizională.
- Facilitează învățarea.
- Contribuie la sentimentul de bunăstare în propria viață.
- Crește predispoziția pentru a simți și pentru a practica recunoștința.
Valoarea autoreflecției constă în puterea ei de a ajuta la identificarea a ceea ce funcționează bine în viața ta și de a dezvolta o perspectivă asupra a ceea ce nu este și de ce.
Fără descoperirile de sine care izvorăsc din introspecție, poți rămâne blocat(ă) în anumite comportamente, perspective sau relații. Este posibil să nu înțelegi de ce simți nemulțumire sau ce poți face pentru a-ți îmbunătăți situația, dacă nu știi ce-ți dorești cu adevărat.
Acum, e momentul să te invit la #PsihoDescoperiri practice legate de autoreflecție. Acestea sunt recomandări pe care le ofer adesea clienților din cabinet. Iar primul lucru la care te încurajez atunci când pornești spre descoperirea de sine este să nu te grăbești și să-ți oferi timp.
Descoperă ce vrei să știi sau să începi să observi la tine. Acordă-ți timp pentru a decide ce întrebări vrei să-ți adresezi în procesul de reflectare. Poți începe identificând unde ți-ai putea îmbunătăți înțelegerea despre tine.
Întrebările pot fi simple, precum „Ce mă face fericit?“, sau mai precise, cum ar fi „Ce m-a făcut să mă simt bine cu mine săptămâna asta?“.
Începe prin a identifica ce ai dori să descoperi, pentru a te ghida în proces.
Așterne-ți gândurile pe hârtie. Transcrierea regulată a gândurilor de reflectare într-un jurnal este o modalitate excelentă de a-ți clarifica ideile și impresiile. Stiloul și hârtia (sau tastatura) îți permit să-ți procesezi sentimentele și să reflectezi asupra experiențelor trecute de la o distanță emoțională sigură. În plus, poți compara cât de departe ai ajuns, recitind paginile anterioare, pentru a vedea ce s-a schimbat de-a lungul timpului.
Ieși la plimbări în aer liber. Dacă întâmpini dificultăți, atunci când vrei să intri în starea de spirit necesară pentru reflectare, încearcă o plimbare în natură. Petrecerea timpului în aer liber are un efect de împământare, îndepărtând distragerile astfel încât să poți gândi cu limpezime.
Sugestii de întrebări de reflectare
Acest proces poate părea copleșitor atunci când ești la început. O modalitate excelentă de a iniția rutina de introspecție este să-ți pui câteva întrebări de autoevaluare:
- Care sunt preocupările mele cu privire la viitor?
- Ce aspect al personalității mele aș schimba (dacă este ceva)?
- Îmi pasă cu adevărat ce cred ceilalți despre mine?
- Ce pot face pentru a avea mai multă grijă de mine pe plan mintal?
- Care domenii din viața mea îmi aduc mulțumire?
- Care dintre ele au nevoie de atenție?
- Ce frici sau griji mă țin treaz noaptea?
De-abia aștept să ne conectăm și să vorbim mai multe despre acest subiect și LIVE pe Instagram Pagina de Psihologie, pe 30 aprilie, de la 20:30.
Citește și: