Skip to content

Psihologul american Robert Leahy este unul dintre cei mai importanți terapeuți de orientare cognitiv-comportamentală (TCC) atunci când vine vorba despre studiul, înțelegerea și reglarea emoțiilor umane. Dr. Leahy, în calitate de director al Institutului American de Terapie Cognitivă, a acordat site-ului psychwire.com un interviu pe tema geloziei. Psihoterapeutul este cunoscut și drept unul dintre cei mai prolifici autori, iar printre publicațiile sale se numără volumul Învinge-ți gelozia.

Iată șapte dintre lucrurile pe care ar fi bine să le cunoaștem despre gelozie și gestionarea acesteia:

1. În viziunea doctorului Leahy, gelozia este o emoție puternică, pe care o resimțim atunci când o relație specială nouă este amenințată de o terță persoană. Ceea ce înseamnă că gelozia implică de fiecare dată minimum trei oameni. Chiar dacă gelozia este o emoție universală, care se regăsește în toate culturile, se pare că „activatorii“ acesteia variază de la persoană la persoană sau de la cultură la cultură. 

2. Gelozia poate să apară și în relația cu animalele de companie. Potrivit psihologului, un copil de nici un an poate exprima gelozie atunci când vede că îngrijitorii săi acordă o atenție specială animalului de companie. Așa cum și în regnul animal emoția este prezentă, după cum ne arată cercetările, câinii sunt mai geloși decât caii, care sunt mai geloși în comparație cu pisicile. 

3. La nivelul simțului comun, gelozia este adesea asociată cu lipsa stimei de sine. Experiența doctorului Leahy ne arată exact contratul. Potrivit psihoterapeutului american, gelozia poate fi corelată mai degrabă cu un nivel crescut al stimei de sine, deoarece aceste persoane au așteptarea de a nu fi tratate cu lipsă de respect.

℗PUBLICITATE



4. Gelozia umană devine patologică atunci când aceasta stârnește în mod excesiv nivelul de anxietate, de îngrijorări, de furie, de lipsă de speranță și încurajează comportamentele de „agățare“ de partener. Mai exact, atunci când, din cauza unei gelozii acute, ne este perturbat somnul, comportamentul alimentar sau atunci când simțim că gelozia ne consumă tot timpul. Un alt indicator al geloziei excesive se manifestă atunci când evităm anumite locuri sau persoane ori atunci când acestea întețesc conflictele și disfuncționalitatea din cuplu. Gelozia este principala cauză a omuciderii domestice.

5. Pornind de la triada gând-emoție-comportament, definitorie pentru viziunea cognitiv-comportamentală, dr. Leahy ne încurajează să facem distincția între gândurile și emoțiile de gelozie și comportamentele de gelozie. Gândurile de gelozie pot activa foarte ușor comportamentele de gelozie. Spre exemplu – îngrijorarea că partenerul de viață ar putea fi interesat de altcineva ne poate determina să ne implicăm în comportamente de interogare, control, amenințare sau învinuire a partenerului. Iar aceste comportamente se pot intensifica atunci când persoana în cauză simte că este singurul mod de a-și gestiona gelozia. 

6. Pentru a gestiona într-un mod sănătos emoția de gelozie, recomandarea este să validăm și normalizăm această trăire. Lipsa de acceptare a emoției rareori funcționează, ba chiar poate cauza și mai multă durere sau suferință. Iar în ceea ce privește învingerea acesteia, obiectivul nu este acela de-a nu mai simți gelozie, ci de a evita să ne lăsăm copleșiți de emoție. Gelozia este o emoție legitimă, mai ales pentru acele persoane care s-au confruntat cu trădare și infidelitate în cuplu. 

7. Terapia schemelor emoționale, derivată din TCC și promovată la scală internațională de dr. Leahy, este o formă de intervenție validată științific pentru gestionarea și învingerea geloziei.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0