Skip to content

F. Scott Fitzgerald s-a născut în St. Paul, Minnesota, la 24 septembrie 1896. A urmat Princeton University, în 1917 intrând în armată, iar după demobilizare s-a mutat la New York. Publicat în 1920, primul său roman, Dincoace de Paradis (This Side of Paradise), s-a bucurat imediat de o mare popularitate, urmat, în 1922, de Cei frumoși și blestemați (The Beautiful and Damned).

În 1920 s-a căsătorit cu Zelda Sayre (1900–1948), iar cuplul, împreună cu unicul lor copil (Frances Scott „Scottie“ Fitzgerald, scriitoare și ziaristă) care se naşte în 1921, a locuit când la Paris sau New York, când pe Riviera franceză, devenind parte a cercului de emigranți americani care îi includea pe Gertrude Stein, Ernest Hemingway și John Dos Passos.

În 1925 i-a apărut capodopera Marele Gatsby (The Great Gatsby), care nu a avut succes decât după moartea sa. Fiind într-o constantă lipsă de bani, a publicat masiv povestiri comerciale în diferite reviste. În 1937 s-a mutat la Hollywood, unde, uitat de lumea literară, a scris scenarii de film.

℗PUBLICITATEÎn urma unui infarct, moare la 21 decembrie 1940, lasând neterminat romanul Dragostea ultimului magnat (The Last Tycoon), aparut în 1941.

Fitzgerald este autorul mai multor volume de povestiri, printre care Tales of the Jazz Age (1922), All the Sad Young Men (1926), Babylon Revisited and Other Stories (1960). A mai scris volumul autobiografic The Crack-Up (1945) și eseuri.

Opera lui Fitzgerald este emblematică pentru așa-numita epocă a jazzului din anii ’20.

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0