Skip to content

Trăim în secolul vitezei și ne dorim totul acum, exact în acest moment. Pare că nu mai avem răbdare să așteptăm zile sau săptămâni pentru a obține un rezultat, indiferent de natura acestuia. Atunci când avem o urgență, când ne doare ceva, când suferim de o afecțiune sau de o problemă a pielii, ne dorim să se rezolve instant, dar nici un produs și nici o cremă nu fac minuni peste noapte. Chiar și Botoxul și acidul hialuronic au nevoie de aproximativ una-două săptămâni pentru a-și face cu adevărat efectul. Atunci de ce avem așteptări de la o pastilă sau de la o cremă?! Mai grav decât atât, adesea alegem să le supradozăm, în speranța că vom obține ceea ce ne dorim.

Practic atunci intervine această parte extrem de agitată și de grăbită a personalității noastre (nu vreau să sune a critică, este doar o invitație la conștientizare), deoarece, așa cum subliniază și renumitul psihoterapeut Richard Schwartz, în noi „nu există părți rele“. Dar vom reveni la acest autor puțin mai încolo.

Ce este bine să cunoști

Întorcându-ne la subiectul articolului din această lună, ideea este să vorbim despre toxicitatea suplimentelor alimentare, dar și a nutri-cosmeticelor, de care, uneori, abuzăm, din dorința de a obține rezultate cât mai rapide.

Pentru început, îți propun să definim termenii:

  • Suplimentele alimentare reprezintă surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic.
  • Nutri-cosmeticele (o combinație între nutrienți și cosmetice) sunt niște cosmetice administrate pe cale orală, care contribuie la menținerea sănătății pielii, a unghiilor și a părului, disponibile în mai multe forme (capsule, pulbere, lichid).

Poți obține aportul de vitamine atât printr-o alimentație echilibrată, consumând fructe, legume și alimente de origine animală, cât și cu ajutorul suplimentelor sau al nutri-cosmeticelor. Rolul vitaminelor este de a te ajuta să ai un organism sănătos și o piele frumoasă, să lupți cu anumite deficiențe și să previi anumite boli.

Mai multe informații despre vitamine

Există diferite vitamine solubile în grăsime (A, D, E, K) și vitamine solubile în apă (C, complexul B), iar fiecare dintre acestea poate provoca hipervitaminoză în cazul unui consum excesiv. De obicei, organismul elimină excesul de vitamine solubile în apă prin urină, dar cele solubile în grăsime sunt stocate în organism, putând duce la acumularea lor în cantități dăunătoare.

Printre factorii de risc se numără:​

  • Vârsta – anumite categorii pot fi mai susceptibile la hipervitaminoză (cum ar fi copiii mici sau sugarii).
  • Sexul – femeile însărcinate pot fi mai susceptibile la acumularea excesivă de vitamina A, lucru care poate dăuna fătului.
  • Consumul de alcool – poate afecta capacitatea ficatului de a procesa și de a elimina vitaminele.
  • Utilizarea prelungită a medicamentelor – persoanele care iau anumite medicamente, pe termen lung (cum ar fi suplimentele de vitamine sau medicamentele, care afectează absorbția vitaminelor) pot prezenta un risc crescut de hipervitaminoză.

Ce efecte nocive poate avea excesul de vitamine

Hipervitaminoza A – poate provoca probleme hepatice. ​Printre simptomele acestora se numără: greața,​ starea de oboseală și slăbiciune, durerile de cap și amețelile, tulburările de vedere​, durerile abdominale​, problemele cutanate (cum ar fi uscăciunea și descuamarea pielii​).

℗PUBLICITATE



Complexul B, în special B3 – poate provoca ulcer peptic și poate afecta fibrele musculare. Vitamina B6 poate provoca probleme neurologice, neuropatie periferică și dificultăți de coordonare. Simptomele cărora merită să le acorzi atenție includ: senzația de slăbiciune, amețeli, diaree, greață și vărsături, insomnii, dureri puternice de cap și reacții alergice ale pielii.

Hipervitaminoza E – poate provoca cancer pulmonar, insuficiență cardiacă, iar la bărbați poate crește riscul apariției cancerului de prostată.

Hipervitaminoza D – este legată tot de problemele hepatice, problemele renale (calcifierea țesuturilor renale) și problemele cardiovasculare (calcifierea vaselor de sânge). Cele mai comune simptome sunt: pierderea poftei de mâncare, bătăile neregulate ale inimii, setea excesivă și urinarea frecventă, constipația, vărsăturile, deshidratarea și hipertensiunea.

Este ușor să mergi la farmacie sau să intri online și să plasezi o comandă pentru suplimentele despre care ai citit într-o carte sau despre care ai discutat cu o prietenă. Însă sugestia experților în sănătate este să apelezi la un medic specialist, înainte de a le introduce în rutina ta zilnică.

Unicitatea fiecăruia dintre noi

Fiecare organism și fiecare tip de ten sunt diferite, prin urmare au nevoi diferite. Dacă vrei să-ți păstrezi sănătatea și frumusețea pielii, înainte de toate, ai nevoie de o nutriție echilibrată, deoarece totul pornește de la interior. Dacă, totuși, alegi să introduci suplimente sau vitamine în viața de zi cu zi, sugestia mea este să citești foarte bine prospectul și să selectezi cu atenție ce suplimente combini: nu depăși doza zilnică și fii atent(ă) la cum răspunde organismul tău.

În zilele noastre, chiar dacă nu suntem toți medici, este important să avem informații minimale, pentru a putea dezvolta o relație bună cu corpul nostru, recunoscându-i nevoile și descoperindu-i dezaprobările.

Înainte de încheiere, vreau să mai zăbovim puțin asupra cărții doctorului Richard Schwartz, despre care am amintit în introducere. În lucrarea sa, Nu există părți rele, poți descoperi o serie de explicații științifice despre modul în care funcționează mintea și părțile componente ale acesteia, care adesea îți decid acțiunile, fără ca tu să fii conștient(ă). Autorul îți explică cum anume poți ajunge să cazi la pace cu acele părți din tine care sunt grăbite ori adictive și de ce este indicat să nu lupți cu propria persoană. Prin urmare, chiar dacă până să citești acest articol ai exagerat cu anumite vitamine sau suplimente, este important să recunoști că partea din tine care a făcut asta ți-a vrut doar binele. Poate a venit timpul ca acea parte și o nouă parte – mai conștientă – să poarte o conversație și să ajungă la o cât mai bună înțelegere.


Citește și:

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0