Skip to content

Miercuri, 17 aprilie, sala Teatrului Elisabeta din București a devenit greu încăpătoare pentru cei peste 350 de participanți care au venit la evenimentul Seară de psihoterapie, la teatru. În cea de-a cincea ediție a evenimentului – susținut de E.ON și Delgaz Grid și organizat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie – s-a vorbit despre traumele din copilărie și modul în care putem înțelege mai bine intimitatea sexuală de la vârsta adultă.

O rană sufletească care are nevoie de un „pansament bun“

Întreaga conversație, moderată de jurnalista Andreea Brașovean, a pornit de la cartea Trauma prin ochii copilului (semnată de Peter Levine și Maggie Kline) și modul prin care părinții, îngrijitorii și adulții pot să prevină și să intervină în tratamentul traumelor din copilărie. Cei trei psihoterapeuți, Diana Stănculeanu, Cristina Petrescu-Ghenea și Gáspár György, și-au prezentat în parte explicațiile cu privire la conceptul de traumă și au oferit exemple variate despre cum ajunge această rană să-i îndepărteze pe oameni de sine și de lumea din care fac parte.

Diana Stănculeanu a prezentat, de asemenea, care sunt principalele simptome și semnale ale unei posibile traume, proces pe care adulții îl pot preveni dacă sunt cu atenția și curiozitatea empatică îndreptate asupra copiilor. Cristina Petrescu-Ghenea, care este și psihiatră, a vorbit despre opțiunile de terapie, inclusiv despre tratamentul medicamentos și stigmatizarea acestuia. Iar Gáspár György le-a oferit participanților o serie de exemple cu privire la modul în care adulții pot să ofere un „prim ajutor emoțional“ și cum pot deveni aceștia un „pansament bun“ pentru rănile copiilor din jurul lor.

Soluții și exerciții utile pentru a repara intimitatea

În a doua parte a serii, Andreea a adus în discuție cartea Să vorbim despre viața ta sexuală, publicată de psihoterapeutul american Ian Kerner, și le-a lansat invitaților provocarea de a purta o conversație deschisă despre o temă ce reprezintă un tabu pentru multe dintre cuplurile din România. Cristina Petrescu-Ghenea a vorbit despre legătura dintre traumele din copilărie și modul în care ajung acestea să fie transferate în dinamica intimă a partenerilor de cuplu și în viața erotică a acestora; punctând, de asemenea, și nevoia de a accepta diversitatea de gen și multitudinea orientărilor sexuale. Diana Stănculeanu le-a oferit participanților câteva sugestii despre importanța educației sexuale și modul în care lipsa acesteia poate afecta sinele sexual.

℗PUBLICITATE



Gáspár György a folosit mai multe metafore vizuale pentru a simboliza teoria relației pe două etaje și pentru a conceptualiza unul dintre cele mai controversate concepte din sexualitatea umană – dorința. După cum aflăm atât de la Kerner, cât și de la Gáspár – dorința sexuală este de cel puțin două feluri (reactivă și receptivă) și este puternic influențată de cele două sisteme ale „creierului sexual“ – sistemul de activare și de inhibare.

Seara s-a încheiat cu o sesiune specială de Q&A în care cei trei psihoterapeuți au răspuns la întrebările venite din public, iar cei care le-au adresat au fost recompensați cu câte o sacoșă cu cărți.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0