Skip to content

O poveste despre epuizare

Una dintre perioadele cele mai dificile din viața mea a fost în urmă cu șapte ani, când eram pe ultima sută de metri cu scrierea tezei de doctorat. Îmi amintesc și acum de acele luni în care scriam încontinuu și nu ieșeam din casă. La început, eram bine și rezervorul meu era plin de energie. Soțul meu îmi spune și acum că nu mă recunoștea în acea perioadă pentru că eram absorbită cu totul de scris, fiind într-o stare de flux. Lucram neîntrerupt, de dimineața până noaptea, și singurele pauze pe care mi le permiteam erau atunci când mâncam (haotic și nesănătos) sau mergeam la baie.

După această perioadă intensă, care a fost urmată de susținerea doctoratului în fața prietenilor, familiei și a colegilor (un alt factor de stres pentru mine), sistemul meu nervos a cedat. Chiar dacă am luat cel mai înalt calificativ și am fost apreciată pentru munca mea de cercetătoare, eu nu mă mai puteam bucura de toate aceste lucruri. Faptul că am trăit în stres intens o perioadă foarte lungă de timp (adică patru luni) a dus la epuizare, iar bateria mea era pe zero.

Despre resurse

În prezent, lucrez cu clienți care trec prin aceste stări de epuizare, care sunt însoțite uneori de simptome clinice sau subclinice ale unui episod depresiv major. Pot să înțeleg atât de bine ce li se întâmplă și cum este pentru ei. Îți amintesc, cititorule, că am fost și eu acolo. Pot să-i ajut să-și dezvolte resurse ca să nu mai ajungă din nou în epuizare. Când spun „resurse“ mă refer la cinci resurse specifice pe care le poți dezvolta pentru a descărca stresul din corp. Stresul face parte din viața mea și a ta, cu toții trăim în stres. El este zilnic prezent.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Cu toate acestea, stresul pentru perioade lungi de timp (stresul cronic) poate duce la epuizare. Dezvoltând aceste resurse, poți elibera zilnic stresul din corp, astfel încât să nu mai călătorească cu tine și să nu-ți mai influențeze starea emoțională, starea de sănătate, relațiile cu ceilalți, performanța academică sau cea de la locul de muncă. Aceste resurse sunt discutate mai amplu în cartea Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului – scrisă de Emily și Amelia Nagoski, pe care te invit să o citești pentru a avea o perspectivă nouă asupra epuizării. La începutul anului, am devorat această carte, care mi-a schimbat profund relația cu stresul. De atunci, aloc zilnic timp pentru a descărca stresul din corp.

Resursa 1: Activitatea fizică

Un impact incredibil îl are sportul. Citeam undeva că, dacă ar exista un medicament care să aibă aceleași efecte asupra noastră ca sportul, acesta ar costa o avere. Găsește 20-60 de minute pe zi pentru sport. O simplă plimbare de la locul de muncă spre casă poate face minuni.

Resursa 2: Respirația și meditația

Sunt deja foarte cunoscute efectele respirației și ale meditației asupra stării noastre de bine. Pentru a exersa respirația conștientă, poți încerca acest exercițiu foarte util, construit de colegul meu, psihologul și psihoterapeutul Gáspár György, pe care și eu îl folosesc des. Pentru meditații ghidate, recomand o meditație ghidată pentru începători concepută de psihologa Adriana Spătaru.

Resursa 3:  Relațiile și afecțiunea umană

℗PUBLICITATE



Știința relațiilor ne spune că îmbrățișările și săruturile lungi pot liniști sistemul nervos. Alocă timp zilnic pentru îmbrățișări (minim 20 de secunde), pentru că ele transmit semnalul creierului tău: „Ești în siguranță în momentul prezent“ și astfel corpul se relaxează, se destinde, se simte „acasă“. De asemenea, sărutul cu partenerul de cuplu, timp de minim șase secunde, are același impact asupra corpului și minții noastre.

Timpul de conectare cu oamenii este un alt mod de a descărca stresul din corp: să bei cafeaua cu o prietenă ori un prieten, să faci o plimbare în parc alături de persoana iubită, să organizezi un weekend de relaxare alături de prietenii tăi, să iei o cină romantică cu partenerul de cuplu etc.

Resursa 4: Plânsul

Plânsul este o formă nemaipomenită de descărcare a stresului și a emoțiilor acumulate și te încurajez să plângi când simți asta. Plânsul este eliberator. Atunci când te uiți la un film sau la un serial și simți că-ți vine să plângi, lasă-te purtat/ă de val și descarcă emoțiile din corpul tău. Un film foarte bun despre burnout și depresie este: The Pursuit of Happyness, cu Will Smith.

Resursa 5: Râsul

La fel ca și plânsul, râsul este o modalitate de descărcare a stresului din corp. Când a fost ultima dată când ai râs cu lacrimi? Pentru a râde cu tot sufletul, poți cumpăra bilete la spectacole de stand-up, poți merge la filme amuzante sau poți vedea comedii în confortul propriei case. În plus, poți să-ți amintești, alături de oamenii dragi, de anumite momente foarte amuzante: simpla amintire te va face uneori să te prăpădești de râs.

În loc de încheiere

Dacă cineva drag se confruntă cu aceste stări, îi poți trimite acest articol să-l citească. Dacă tu te confrunți cu stresul sau epuizarea, îți recomand să aloci zilnic timp pentru a descărca stresul din corp printr-una dintre metodele validate de știință prezentate anterior. În încheiere, recomand un episod de podcast, pe care l-am ascultat recent, în care Paul Olteanu, persoană publică și fondatorul podcastului MindArchitect, povestește cum poți ajunge la epuizare, făcând lucruri care-ți plac. Cred că din acest episod de podcast putem să învățăm foarte multe despre epuizare și ce putem face atunci când ne confruntăm deja cu aceste simptome. Ai grijă de tine, zi de zi, pentru a elibera stresul, astfel încât să previi episoadele de stres cronic sau de epuizare. Poți face asta – am încredere în tine!


Citește și:

Oana Mărcuș este doctor în psihologie și psihoterapeut, cu o experiență de 10 ani, în cabinetul său privat din Cluj-Napoca. Este fascinată de relațiile umane și crede cu tărie că fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor noastre. Are doi copii, iar rolul de părinte o face să fie foarte curioasă și pasionată de parenting.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0