Skip to content

După o primăvară capricioasă, iată că, în sfârșit, vara și-a făcut intrarea triumfală! Soare, căldură, mare, mâncare… Oare cum ne afectează sezonul estival starea mentală? Mâncăm mai mult? Mai puțin? Diferit? O să te întrebi ce legătură are asta cu Mindsight. Din punctul meu de vedere, este important să ne uităm la factorii care ne influențează starea de bine, iar nutriția reprezintă o cărămidă importantă, la fel cum sunt și practicile mindfulness.

Este bine cunoscut faptul că schimbarea anotimpurilor și sosirea verii au efecte asupra dietei noastre, având la dispoziție mai multe legume și fructe, însă variația sezonieră ne afectează nutriția, inclusiv prin mecanisme psihologice, emoționale, fiziologice, neurochimice și hormonale. Pentru că este important să-ți păstrezi și în acest anotimp echilibrul fizic și mental, iată câteva aspecte pe care să le ai în vedere, indiferent pe unde te vor purta pașii în aceste luni.

  1. Simte-te bine în corpul tău!

În primul rând, datorită creșterii temperaturii ambientale, volumul tiroidei scade cu aproximativ 25% (față de perioada iernii), ceea ce conduce și la modificări ale masei corporale: scade masa corpului gras și circumferința șoldurilor, crescând masa musculară. Creșterea masei musculare este influențată inclusiv de creșterea nivelului de activitate fizică. Astfel că primul efect este că arătăm „mai bine“ decât iarna, când straturile îngroșate ne ajută să facem față frigului. În consecință, nu este nevoie să te îngrijorezi de cum vei arăta pe plajă. Nu trebuie să arăți ca o vedetă de cinema!

Încă din primăvară, multe persoane încep „să-și pregătească“ corpul pentru vară, încercând să scape de câteva kilograme și adoptând diferite diete. Există însă riscul ca, în urma acestor diete, fix în perioada verii să apară un contra-efect și să câștige în greutate. Astfel că, indiferent de sezon, este important mai degrabă să te bucuri de funcționalitatea corpului tău, de faptul că-ți permite să alergi pe plajă, să înoți în mare, să te bucuri de răcoarea piscurilor înalte la care ai ajuns, și mai puțin de forma sa. Aceasta variază oricum în funcție de vârstă, anotimp, rasă, locație geografică.

  1. Consumă mai multe lichide!

Tot datorită temperaturilor ridicate, în perioada estivală, consumul de apă este crescut pentru a împiedica deshidratarea. În acest sens, și ciclul natural de foame – sațietate este influențat: consumând mai multe lichide, vei simți mai puțină foame sau te vei simți sătul mai repede. Din această perspectivă, este important să fii mai conștient(ă) de senzațiile corporale și să favorizezi mai mult mâncatul intuitiv. Înainte de a te așeza la masă, acordă-ți un moment și întrebă-te cât îți este de foame, dacă ai nevoie de o porție întreagă, de o gustare sau dacă nu cumva te simți sătul cu mai puțin.

Este important să nu neglijezi hidratarea, căci sistemul nostru nervos central și creierul consumă cea mai mare parte de zaharuri, iar în situațiile în care apare deshidratarea, vei tinde să consumi mai multe alimente calorice. În această perioadă, include în meniul tău zilnic alimente cu conținut ridicat de apă – castraveți, pepeni, ananas, și nu exagera cu înghețatele și băuturile alcoolice sau carbogazoase. Dacă nu-ți place neapărat apa plată, nu ezita să adaugi bucăți de fructe (lămâie, afine, zmeură, pepene, castravete) și/sau diverse ierburi (mentă, lămâiță, busuioc, ghimbir), pentru a o aromatiza și a o face mai plăcută.

  1. Respectă programul de masă!

Vara vine la pachet și cu mai mult timp liber, concedii, relaxare, mai puțin „trebuie“, mai multă conectare cu ceilalți, și astfel poate apărea un consum sporit de alimente. În timpul anului, mulți dintre noi au programul extrem de încărcat și, prin urmare, o conduită alimentară care lasă de dorit: mâncat pe apucate, cafea în exces, prioritizarea deadline-urilor în detrimentul reîncărcării nutriționale.

Ajungem astfel să sacrificăm nevoile fiziologice pe altarul productivității și al succesului. Ne gândim că putem câștiga timp dacă sărim o masă, sau că mintea va funcționa mai bine dacă nu avem stomacul plin, aceste convingeri ducând la restricții alimentare care pot deveni o obișnuință. În consecință, atunci când nu mai avem un program fix și suntem liberi, ne dăm frâu liber și la mâncat. Apare astfel riscul să mâncăm mai mult, nu pentru că am avea nevoie, ci pur și simplu pentru că avem mai puține lucruri de făcut. Putem mânca mai mult și din cauza faptului că ieșim mai mult la terase, ne vedem cu prietenii și familia lărgită, iar convivialitatea poate conduce la un consum crescut de alimente.

Așa cum spune și Michelle Obama, „alegerea unei diete și a unei alimentații sănătoase nu este despre privare, ci despre echilibru, este despre moderație!“. Este nevoie să implementăm acest echilibru pe tot parcursul anului și, indiferent de anotimp și de încărcarea zilelor, să respectăm un program de masă care să permită o stare de bine generală.

  1. Mănâncă doar cât ai nevoie, fără să-ți activezi mecanismele de compensare!

Putem spune că, din perspectivă comportamentală, alegerile noastre alimentare nu sunt întâmplătoare, ci în strânsă legătură cu convingerile noastre despre succes, bani, relaxare. Una dintre convingerile cu care ne confruntăm în vacanță este „dacă nu acum, atunci când?!“ sau, altfel spus, gândirea de tipul „totul sau nimic!“.

℗PUBLICITATE



Avem tendința să compensăm pentru faptul că gătesc alții în locul nostru și trebuie să profităm acum, căci după aceea nu vom mai avea ocazia. Excesele alimentare sunt cu atât mai frecvente dacă mergem în resorturi all-inclusive sau la demi-pensiune, unde poate apărea și gândul că „dacă tot am dat banii, să profit“.

Chiar dacă ești gurmand sau pofticios (ca mine!) și ai vrea să guști din toate (să nu cumva să ratezi ceva bun!), este de preferat să nu-ți încarci farfuria de la început. Poți lua foarte puțin din diferitele preparate și din toate felurile, iar dacă simți că mai ai nevoie, să mai iei ulterior. În felul acesta, nu vei mânca mai mult decât are nevoie corpul tău și eviți și să faci risipă de mâncare, lăsând o mare parte în farfurie, dacă ai luat în exces. Astfel, în loc de o convingere orientată pe pierdere, încearcă să adopți o mentalitate de abundență, în care să-ți spui că oricând ai la dispoziție mai mult și nu se termină nici mâncarea, nici timpul în care să profiți de ea. Așa vei evita inclusiv sentimentele de vinovăție la întoarcerea din vacanță.

  1. Încearcă alimente noi… cu măsură!

Fie că pleci din țară sau călătorești pe meleaguri românești, te vei confrunta cu multă noutate, atât din punct de vedere al activităților, locurilor și experiențelor interpersonale, cât și din punct de vedere culinar: preparate tipice, tradiționale, regionale.

Creierului îi place la nebunie noutatea (atunci când este plăcută), căci este legată de emoția de uimire și surpriză, o emoție cu valențe pozitive și care te ajută foarte mult în procesul de învățare. În aceste contexte, creierul tău descarcă multă dopamină, ceea ce te face să te simți bine.

Chiar dacă din punct de vedere temperamental unele persoane sunt mai puțin înclinate către experiențe noi și nu tolerează bine schimbarea, te încurajez să-ți dai voie să încerci feluri noi de mâncare sau fructe și legume exotice, și să experimentezi preparate din bucătăria locală, ieșind din rutinele alimentare din timpul anului. Dacă ești o persoană care adoră noutatea, poate vei tinde să faci supradoză de dopamină.

De aceea, te încurajez să ai o atitudine ponderată, și mai degrabă decât să faci exces de alimente, să privilegiezi experiența în sine, conectarea cu cultura locală care nu se limitează doar la mâncare, ci înseamnă și oameni, obiceiuri, ritualuri.

În cazul în care nu vei călători vara asta, poți aduce acest efect de noutate acasă, preparând chiar la tine în bucătărie mâncăruri tradiționale din locuri îndepărtate, pe care ți-ai fi dorit să le vizitezi, călătorind astfel în imaginar și ieșind din rutină.

În final, indiferent care ar fi contextele cu care te confrunți și comportamentele alimentare pe care le adopți, sper ca această vară să-ți aducă multă bucurie și experiențe de neuitat.


Citește și:

Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0