fbpx
skip to Main Content

Bine v-am regăsit la rubrica noastră lunară despre corp și sănătate. Nu știu dacă ați observat, în ultima vreme, cu fiecare an care trece, temperaturile sunt tot mai crescute și soarele arde tot mai cu putere. Și acum, în timp ce scriu, îmi amintesc cum din copilărie îmi plăcea să stau la soare, însă mă bronzam destul de greu; acum, la câțiva ani distanță, mă bronzez fără efort, doar umblând prin oraș, pentru a rezolva diverse probleme. 

Nu știu încotro ne îndreptăm în ceea ce privește încălzirea globală, dar ceea ce știu este că e sănătos să avem mare grijă de pielea noastră, în special de ten – acesta fiind, de obicei, cel mai expus razelor solare. 

Câteva cuvinte despre pielea corpului nostru 

Pielea corpului uman, cel mai mare organ, de aproximativ 1.8 mp la un adult de 75 de kg, asigură integritatea organismului nostru și este o barieră impenetrabilă contra pătrunderii microbilor, poluanților sau lichidelor care o ating. Ne protejează împotriva radiațiilor luminoase, prin bronzare, și constituie, în același timp, o barieră imunologică. Prin vasele de sânge și glandele sudoripare, pielea asigură păstrarea temperaturii optime a organismului, iar prin stratul de grăsime de sub ea, asigură amortizarea loviturilor. 

Deși pielea corpului este mai protejată când purtăm haine și accesorii, fața este cea mai expusă. Hainele sunt cele care ne protejează de razele nocive ale soarelui, de aceea este recomandat să optăm pentru culori deschise, care să nu atragă foarte tare căldura. Pălăriile sunt un accesoriu care merită să fie nelipsit, și atunci când mergem la plajă, dar și atunci când petrecem mult timp în aer liber. 

Recomandări practice pe timp de vară 

Așa cum am discutat și în articolele anterioare, trusa de machiaj suferă schimbări în fiecare sezon și produsele sunt alese cu grijă pentru a ne oferi ceea ce avem nevoie.

℗PUBLICITATE  1. Hidratarea corectă – atât în interior, cât și la exterior – este esențială, schimbăm cremele mai grase cu unele lejere (cu o consistență de gel, care, deși au o textură mai light, oferă suficient de multă hidratare), iar pentru interior, nu uitați să beți cel puțin opt pahare de apă pe zi; știți și voi reclamele de la tv despre hidratare. [râde]
  2. Pentru un boost de răcoare, vă sugerez să păstrați la frigider un flacon de apă termală și crema de ochi; tenul o să vă mulțumească, credeți-mă, știu ce spun. 
  3. Hainele sunt cele care ne protejează corpul, iar machiajul cel care ține la distanță razele solare care ar putea avea efecte negative asupra tenului. Cunosc multe persoane care vara evită să poarte machiaj, din cauza temperaturilor ridicate, dar vouă vă recomand să nu uitați de crema cu factor de protecție (SPF), care ar trebui să fie de minimum 30 în sezonul estival, pentru o protecție ridicată, să alegeți o cremă cu protecție 50.

Crema cu SPF protejează tenul împotriva razelor nocive ale soarelui și ne ajută să nu ne confruntăm pe viitor cu petele pigmentare și cu apariția prematură a ridurilor. Unele produse protejează împotriva razelor UVA care sunt responsabile pentru îmbătrânirea pielii, altele, împotriva celor UVB, responsabile cu arsurile solare și, de asemenea, mai sunt creme care protejează tenul împotriva ambelor raze.

Soarele și beneficiile lui

Aș sublinia și că soarele nu ne face doar rău, el are și efectul de a sintetiza vitamina D de care avem nevoie. Rolul acesteia este:

  • De a susține sistemul imunitar.
  • De a regla sistemul hormonal.
  • Joacă un rol important în menținerea nivelului normal de calciu și fosfor.
  • Are rol în menținerea funcției musculare… și lista poate continua.

De asemenea, pentru a ne proteja de razele solare este esențial să purtăm și ochelari de soare, deoarece ochii sunt foarte sensibili la razele UV. Și dacă tot am ajuns la ochi, vă invit să-i relaxați și cu câteva momente de lectură sănătoasă. Pentru luna august, merită să alegeți din shopul Paginii de Psihologie volume precum: Știința atașamentului, Colecția Bridgerton sau Darul stelelor de Jojo Moyes. Iar dacă aveți drum la Cluj-Napoca, vă aștept la o ședință de răsfăț facial, la salonul meu din centrul orașului.


Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută