Skip to content

Adolescența este o perioadă de dezvoltare în care una dintre cele mai importante sarcini, pe lângă definirea propriei identități, este formarea și dezvoltarea relațiilor de prietenie. Dacă ne întoarcem un pic în timp, și ne gândim la propria noastră adolescență, ne amintim cum visam să petrecem cât mai puțin timp cu părinții. Ne doream foarte mult să aparținem unui grup de prieteni, să ne distrăm cu ei, să călătorim, să povestim. 

Vremurile s-au schimbat, și astăzi adolescenții petrec tot mai mult timp pe platformele de socializare online, pentru a-și forma și dezvolta prieteniile. Ei distribuie informații despre propria persoană și studiază viața altora – cel puțin, așa cum este prezentată ea online. Cu siguranță, pentru mulți părinți este foarte greu să decidă dacă timpul petrecut online, pentru a socializa, este unul benefic sau unul dăunător pentru adolescenți.

Ce este autodezvăluirea 

Dr. Emily Towner, de la Universitatea Cambridge, alături de colegii săi, au publicat recent un studiu care mi s-a părut foarte relevant și care cred că ajută părinții să înțeleagă mai bine modul în care adolescenții socializează. Autorii au realizat o sinteză sistematică, pentru a găsi răspunsul la două întrebări: 

  1. În ce mod este autodezvăluirea importantă pentru construirea relațiilor în adolescență?
  2. Este autodezvăluirea diferită între comunicarea online și offline?

O recenzie sistematică reprezintă analiza critică a tuturor studiilor publicate pe un anumit subiect. Autorii realizează o căutare sistematică, având o tematică care îi ghidează în identificarea articolelor, în bazele de date. Odată identificate articolele care respectă criteriile de selecție, autorii parcurg materialul și realizează un rezumat al descoperirilor. În această sinteză sistematică, autorii au căutat articole care se referă la cercetări cantitative în care s-a studiat autodezvăluirea, studiile au fost realizate cu adolescenți (10 – 22 ani), între anii 2010 – 2021. Autorii au identificat 19 studii care respectau criteriile – 5 realizate în SUA, 8 în Europa, 6 în Asia (Taiwan, Malaezia, China și Singapore).

  • Autodezvăluirea se referă la împărtășirea informației personale cu alții. Acest comportament este foarte important în construirea și consolidarea relațiilor pentru că îi ajută pe ceilalți să aibă încredere în noi și pe noi să avem încredere în ei. 
  • Autodezvăluirea înseamnă să ne lăsăm să fim vulnerabili, să avem încredere în faptul că ceilalți ne înțeleg sau cel puțin ne acceptă așa cum suntem. 

Cât de importantă este autodezvăluirea

Recenzia ne arată că pentru adolescenți, autodezvăluirea reprezintă un angajament important și o asumare a relației de prietenie, fiind baza relațiilor acestora. În timp ce frecvența autodezvăluirii, atât în mediul online, cât și offline, este relaționată cu o calitate crescută a relațiilor de prietenie, adolescenții preferă să împărtășească informații personale, față în față. Majoritatea adolescenților folosesc comunicarea online pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare față în față. Dincolo de aceasta, autorii au identificat o relație strânsă între autodezvăluire și starea de bine a adolescenților. Cu cât adolescenții reușesc să aibă relații care să le permită să împărtășească informații personale, cu atât starea lor de bine va avea un nivel mai crescut.

℗PUBLICITATE



Unul dintre studiile cuprinse în recenzie (Valkenburg et al., 2011) a arătat faptul că băieții cu vârsta cuprinsă între 12 și 13 ani preferă autodezvăluirea online, dar acest efect dispare după vârsta de 13 ani, când aceștia preferă autodezvăluirea față în față. Pe lângă băieții de 12-13 ani, pentru care autodezvăluirea online este importantă, și adolescenții cu un grad ridicat de anxietate beneficiază de pe urma interacțiunii online. Cel mai probabil, acest lucru este datorat faptului că în mediul online se simt mai puțin expuși și mai puțin vulnerabili.

Ce să știe părinții

În primul rând, pentru adolescenți este importantă autodezvăluirea și preferă să aibă relații de prietenie în care pot vorbi despre lucrurile personale, față în față și nu online. Totuși, există anumite categorii de adolescenți pentru care autodezvăluirea în mediul online (prin scrierea de mesaje) este foarte importantă și le oferă oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, încrederea în sine și încrederea în ceilalți, înainte de a comunica lucruri personale față în față. 

Cu siguranță, părinții ar trebui să se asigure că adolescenții nu comunică online cu necunoscuți și că știu ce informații pot fi împărtășite și ce informații i-ar pune în pericol. Marea majoritate a studiilor ne arată, însă, că ar trebui să avem încredere în ei, pentru că autodezvăluirea are de cele mai multe ori loc cu persoane pe care le plac, cu care își doresc să aibă o relație de prietenie și cu care se întâlnesc și față în față.


Referințe:

● Towner, E., Grint, J., Levy, T., Blakemore, S. J., & Tomova, L. (2022). Revealing the self in a digital world: a systematic review of adolescent online and offline self-disclosure. Current Opinion in Psychology, 101309.
● Valkenburg, P. M., Sumter, S. R., & Peter, J. (2011). Gender differences in online and offline self‐disclosure in pre‐adolescence and adolescence. British Journal of Developmental Psychology, 29(2), 253-269.

Alexandra Iacob este psiholog clinician (practicant autonom) și lucrează în propriul cabinet de psihologie cu copii, adolescenți, tineri și familiile acestora. A absolvit masteratul în Psihologia Dezvoltării și Psihologie Clinică la Universitatea Heidelberg din Germania în 2014. Alexandra este pasionată de oameni și dezvoltarea lor, de neuroștiințe și de viață. Își iubește meseria și caută mereu experiențe care să o ajute să se dezvolte personal și profesional.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0