Toamna este, prin definiție, un anotimp al transformării și al reflecției. Și, uneori, e nevoie de o schimbare de parametri externi, ca să ne putem urni și noi la interior. Iar dacă natura se schimbă în mod vizibil ‒ culori, temperatură, umiditate ‒, noi de ce nu am face-o? Poate că mintea noastră, de oameni moderni, ar vrea să continue pe pilot automat, pentru că ei îi place acest aparent confort. Dar, odată ce am conștientizat importanța procesului transformator, putem și să îl demarăm.
Exercițiu de pregătire psihologică pentru toamnă
Așa că, iată câteva idei care să te ajute în acest demers de reflecție personală, la finalul căruia s-ar putea să poți sa culegi roade mai bune și să vezi ce semințe pui la incubat pentru sezonul de hibernare. Ia-ți aproximativ 60 de minute pentru această călătorie.
- Curăță-ți spațiul de lucru și creează-ți un colț care să te inspire. Sau, poate vrei să lucrezi în natură, sub razele blânde ale soarelui de toamnă, lucru care va face exercițiul și mai plăcut!
- Dacă ești în casă, adu mai multă lumină naturală și aerisește camera. Poți, de asemenea, să îți instalezi niște corpuri de iluminat, care să te ajute în zilele noroase, când toamna o să își intre în drepturi. Creează-ți o atmosferă hygge: intimă, caldă, primitoare.
- Pune-ți în căști (sau în toată casa!) muzica ta preferată, pentru momentele în care ai nevoie de concentrare sau de inspirație.
- Ia-ți pixul sau stiloul, caietul sau jurnalul preferat și exersează scrisul de mână ‒ un exercițiu fantastic pentru creier și o tehnică eficientă de mindfulness!
- Scrie sus pe foaie întrebarea: „Ce vreau să culeg pentru mine toamna asta?“ și împarte pagina în 3 coloane: plan mental, fizic și social. Dă-ți câte 10 minute de gândire pentru fiecare coloană și lasă ideile să curgă: poate vrei emoții mai calde, de tipul compasiune de sine, curaj, blândețe; poate un corp mai răsfățat, prin ritualuri de îngrijire personală precum masajul, tratamentele cosmetice sau exercițiile de stretching; poate să alimentezi relații în care raportul între ceea ce oferi și ceea ce primești să fie mai echitabil. Ce vrei să fie în meniul tău de toamnă?
Bine de știut!
Rămâi acolo! Observă-ți mintea în timpul acestui exercițiu și cât de des încearcă să fugă. De fiecare dată când face asta, întoarce-te la ancora respirației și expiră cu un oftat lung: „Haaaaa!“. Abordează procesul pornind de la disclaimer-ul că răspunsurile nu vin ușor, rapid sau complet. E nevoie ca lucrurile să se așeze, să își găsească un ritm interior. Amintește-ți că minții îi este greu să părăsească pilotul automat. E posibil ca acum să plantezi doar întrebările, iar soluțiile să vină treptat. S-ar putea să ai un moment de „Aha!“ când ești la duș sau când te bucuri de o lectură plăcută.
Un lucru este cert: tot ce va rezulta din procesul ăsta de chestionare personală te va duce către un singur loc: centrul ființei tale și al stării de bine. Profită de pretextul pe care ți-l dă schimbarea de anotimp ca să schimbi și tu „foaia“. Toamna are acest farmec al ei aparte, pentru că marchează tranziția de la foc la apă, de la yang la yin, de la soare la lună, de la exterior către interior. E momentul să te întorci la bază, la rădăcini, după ce ai zburdat pe câmpurile văratice, cu lavandă și maci.