Skip to content

„Iubirea reprezintă punctul suprem al evoluției, cel mai puternic mecanism de supraviețuire a speciei umane“, scria Sue Johnson în una dintre lucrările care au făcut-o celebră la nivel internațional.

Pe 23 aprilie 2024, renumita profesoară, terapeută, autoare și inovatoare a Terapiei Centrate pe Emoții (EFT – Emotionally Focused Therapy), dr. Sue Johnson a trecut în neființă, lăsând în urma sa o moștenire incontestabilă pe plan științific și în domeniul psihologiei. Munca sa a urmărit înțelegerea mecanismelor iubirii – dezvoltând metode inovatoare de lucru în terapia de cuplu, terapia individuală și de familie.

O viață dedicată sănătății relaționale

Născută la data de 19 decembrie, 1947, în Kent, Anglia, Sue a crescut în apropierea unei cârciumi, care se afla în posesia tatălui ei, local în care avea să petreacă multă vreme urmărind oamenii care se întâlneau, stăteau de vorbă, beau, se certau, dansau, flirtau. Cu toate acestea, punctul principal de interes, din primii ei ani de viață, a fost mariajul părinților ei. „I-am privit neputincioasă cum își distrug căsnicia și pe ei înșiși. Totuși, știam că s-au iubit profund. În ultimele sale zile, tatăl meu a vărsat lacrimi amare după mama, deși se despărțiseră de mai bine de douăzeci de ani“, spunea dr. Johnson în cartea Ține-mă strâns în brațe, bestseller vândut în peste un milion de exemplare și tradus în peste 30 de limbi.

Cu toate că și-a jurat că nu se va căsători niciodată, considerând dragostea romantică ca pe o iluzie și o capcană, desigur că s-a lăsat captivată de iubire și s-a căsătorit. După studiile universitare de la Universitatea din Hull, viața a purtat-o pe un alt continent, ajungând să-și finalizeze pregătirea academică masterală și doctorală la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada. În America de Nord îl cunoaște și pe Les Greenberg, care îi era profesor la teza de doctorat, alături de care a și început să dezvolte una dintre cele mai importante metode de intervenție în relația de cuplu – terapia centrată pe emoții.

Din scrierile sale, aflăm că dr. Johnson a fost căsătorită de două ori, al doilea ei soț, John Douglas, fiind și cel alături de care a înființat, în 1998, Institutul pentru Cuplu și Familie, din Ottawa. Până în primăvara lui 2024, când s-a prăpădit în urma unui cancer cu care a luptat trei ani, Sue avea să devină mama a trei copii, Sarah, Tim și Emma, și bunica lui Amelie. Familia, prietenii și cei dragi o descriu ca fiind o parteneră uimitoare, o mamă incredibilă, pasionată de natură și tango, o feministă și o mare iubitoare de câini. 

De-a lungul carierei sale, a condus o Divizie clinică în cadrul Asociației Americane de Psihologie, a câștigat mai multe premii și a primit distincția de Order of Canada (țara ei adoptivă).

Teoria atașamentului în practică

Grație pasiunii sale pentru iubire, cuplu și terapia științifică, Sue Johnson a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate psihologe din întreaga lume. Mânată și de istoria relațională a familiei sale de origine, Sue căuta să descifreze secretul dragostei și să descopere cum pot oamenii să-și repare relațiile, să-și consolideze iubirea și să-și îmbunătățească sănătatea mintală. Drept urmare, avea să petreacă sute de ore urmărind înregistrări ale ședințelor de terapie de cuplu, cu intenția de a afla care sunt acele elemente-cheie care fac diferența atunci când vinde vorba despre spațiul relațional.

Observațiile ei științifice aveau să devină punctul de pornire al Terapiei Centrate pe Emoții (EFT) – un model de intervenție umanist, cu elemente împrumutate din teoria atașamentului și terapia structurală. Adesea, în prezentările sale, dr. Johnson spunea că terapeutul care practică modelul terapiei centrate pe emoții este o combinație între Carl Rogers, John Bowlby și Salvador Minuchin. Grație îndârjirii sale, împreună cu echipele de cercetare pe care le-a coordonat, dr. Johnson a reușit să transforme terapia centrată pe emoții în cea mai bine susținută formă de terapie de cuplu din întreaga lume.

℗PUBLICITATE



Mesajul EFT este simplu, declară dr. Johnson: „renunță să înveți cum să argumentezi mai bine, renunță să-ți analizezi copilăria timpurie, să faci gesturi romantice mărețe sau să experimentezi noi poziții sexuale. În schimb, recunoaște și acceptă că ești atașat emoțional și dependent de partenerul tău, cam în același fel în care un copil este atașat de un părinte care îl hrănește, liniștește și protejează“.

În cartea apărută în 2019, Teoria atașamentului în practică, dr. Johnson reiterează că modelul centrat pe emoții este cu adevărat o psihoterapie a atașamentului. Iar scopul principal al terapeutului este ca oamenii să dobândească o senzație de conectare unii cu alții, deoarece asta stimulează echilibrul și reglarea emoțională. Terapia centrată pe emoții își atinge acest scop prin șase moduri diferite:

  1. Practica centrată pe emoții se concentrează încontinuu pe procesarea și reglarea afectivă, ceea ce presupune crearea unui echilibru emoțional și o coreglare interpersonală pozitivă.
  2. Următorul pas important vizează siguranța emoțională din timpul ședințelor de terapie. Doar astfel clientul va găsi o bază de siguranță pentru a-și explora emoțiile dificile.
  3. Modelul se concentrează, în același timp, pe interior și pe conexiune. Mai exact, terapia integrează sinele și sistemul, realitatea internă și drama interacțiunii, contextul și clientul.
  4. Terapia centrată pe emoții împărtășește o înțelegere comună despre sănătate și emoții, cu teoria atașamentului și terapiile umaniste. Sănătatea constă în strategii de reglare emoțională, flexibile și adaptative, care favorizează redobândirea echilibrului și gestionarea constructivă a vulnerabilității.
  5. Metoda recunoaște influența trecutului, mai ales în termenii dezvoltării atașamentului și a modelului intern de funcționare, dar se ocupă de procesul din prezent.
  6. Modelul EFT este bine susținut empiric, iar terapeutul caută constant să observe dansul interacțiunii dintre oamenii cu care lucrează – indiferent dacă este vorba despre o terapie de cuplu, familie sau o intervenție centrată pe un singur individ și pe sistemele sale de apartenență.

O moștenire incontestabilă pentru știința relațiilor

Munca lui Sue Johnson poate fi aprofundată prin numeroasele cărți, articole, capitole, înregistrări video, interviuri, podcasturi, dar și prin cartea de ficțiune Edgar & Elouise. În mai 2019, dr. Sue Johnson a acordat site-ului PaginaDePsihologie.ro primul ei interviu pentru România, purtând o conversație cu colegul nostru Gáspár György, în cadrul rubricii #EpicTalk.

Popularitatea terapiei centrate pe emoții este atât de mare încât astăzi există mai multe mii de terapeuți certificați la nivel internațional, aproape 90 de formatori și aproximativ 100 de centre în întreaga lume. Modelul EFT se predă în peste 15 limbi și 40 de țări din lumea întreaga, printre care și România. Reprezentata terapiei centrate pe emoții în țara noastră este Simona Herb, care coordonează toată activitatea de formare și practică clinică, fiind trainer și supervizor EFT în cadrul AMPP, și care ne-a declarat: „Sue a schimbat lumea pentru totdeauna, prin mai multă blândețe și non-judecată. Ea a fost și va rămâne o combinație specială dintre o personalitate puternică, luptătoare, pasională, cu o viziune terapeutică profund umanistă și cu o afecțiune protectoare, care-și crește și îngrijește «puii» (traineri, clienți, cursanți). «La naiba, sunt o romantică și cred în iubire până la capăt!» este testamentul pe care ni l-a lăsat Sue“.

În amintirea lui Sue Johnson, colegii și cei dragi au editat un video cu cele mai importante apariții profesionale, având pe fundal hit-ul lui Beyoncé, I was here.

În concluzie, legăturile intime cu ceilalți oameni reprezintă baza funcționării eficiente și a sănătății mentale, teoria din spatele EFT privilegiind locul emoției în modul de funcționare și de schimbare a oamenilor. Dintre toate emoțiile și sentimentele, dr. Johnson era interesată cel mai mult de emoția iubirii, considerând că iubirea nu este cireașa de pe tortul vieții, ci o nevoie primară și fundamentală, precum oxigenul și apa. Iar odată ce înțelegem și acceptăm acest lucru, putem ajunge mai ușor la miezul problemelor noastre relaționale.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0