Skip to content

Trăim vremuri în care există tendința de a pune, cu prea multă ușurință, semnul egal între dragoste și posesiuni materiale. Deseori, suntem tentați să credem că o vacanță scumpă, o bijuterie valoroasă sau o mașină cu mulți cai putere vorbesc despre intensitatea iubirii pe care partenerii o simt unul pentru celălalt. Ar fi atât de simplu, doar că studiile și cercetările în domeniu contrazic această perspectivă.

John Gottman, profesor de psihologie la Universitatea din Washington, autor al mai multor lucrări de psihologie a relațiilor, afirmă că principalul motiv de ceartă în cuplu nu are legătură cu intimitatea sexuală sau cu situația financiară, ci cu lipsa de conexiune emoțională. Deși sursa conflictului ar putea părea, la prima vedere, banii sau sexul, motivul real are de-a face cu durerea emoțională sau cu singurătatea resimțită în cuplu.

Ce înseamnă conexiunea emoțională între parteneri

Specialiștii în relațiologie consideră că așa-numita „conexiune emoțională“ reprezintă liantul care ține aproape doi parteneri și baza oricărei povești durabile de iubire. Valorile care compun această structură relațională sunt încrederea, comunicarea, empatia, înțelegerea și validarea.

Micile momente de conexiune, aparent lipsite de însemnătate, sunt cele mai importante, atunci când vine vorba despre succesul sau insuccesul unei relații. Un sărut „furat“ la ieșirea din bucătărie, o discuție la final de zi, în care partenerii se întreabă unul pe celălalt cum le-a fost ziua, o oră la sală petrecută împreună sau o îmbrățișare din senin, în timp ce atenția tuturor pare să fie îndreptată către discuția de la televizor, sunt doar câteva exemple.

Mai mult decât atât, specialiștii din echipa lui John Gottman susțin că, în relații, există o așa-zisă „bancă emoțională“, care poate fi pe plus sau minus. Rezerva poate fi sporită prin toate gesturile, acțiunile, întâmplările care fac să existe această conexiune emoțională în cuplu. Atunci când relația trece prin perioade mai puțin benefice, dacă există un depozit emoțional la bancă, greutățile vor fi traversate mult mai ușor, iar partenerii se vor putea simți mai în siguranță.

Ce să faci pentru a te asigura că banca emoțională a cuplului vostru este pe plus

  1. Acordă atenție nevoilor emoționale ale jumătății tale de cuplu

Dr. Gottman explică foarte clar că deseori, din neatenție sau din lipsă de experiență, partenerii ajung să ignore nevoile emoționale ale jumătății lor de cuplu. Odată conștientizat și eliminat acest „scurtcircuit emoțional“, lucrurile vor avea toate șansele să se repare. Dar cum se poate elimina el? Prin interacțiuni zilnice dintre cele mai simple. De exemplu, partenerii își împart treburile casnice sau își oferă suport reciproc în rezolvarea unei situații complicate ivite la serviciu. Nu contează atât de mult contextul, pe cât intenția și bunăvoința de a-i fi celuilalt aproape și de a-i dovedi că există dorința de a petrece timp împreună.

℗PUBLICITATE



  1. Cunoaște-ți jumătatea de cuplu și construiește hărți ale iubirii

Deseori, partenerii au tendința să creadă că se cunosc unul pe celălalt mai ceva ca pe propriul buzunar. Psihologii susțin că aceasta este o abordare perdantă atunci când vine vorba despre longevitatea sănătoasă a unui parteneriat amoros. Nu-i nimic greșit să-ți provoci partenerul la momente de sinceritate și deschidere emoțională.

De exemplu, invită-l să-ți împărtășească grijile, să-ți spună ce-l stresează, ce-l preocupă, care sunt obiectivele pentru perioada următoare, ce-l face cu adevărat fericit în perioada aceasta și ce și-ar dori să se petreacă în relația voastră în viitorul apropiat. Mergi mai departe, asumă-ți că vei auzi, poate, și chestiuni care nu sunt pe gustul tău, și întreabă-l ce anume nu-i place la tine, ce și-ar dori să nu se mai întâmple în relația voastră de cuplu. Toată această curiozitate sinceră este parte din ceea ce psihologii numesc „hărțile iubirii“. Adresarea de întrebări și oferirea de răspunsuri oneste vă ajută să ajungeți unul la inima celuilalt, să vă cunoașteți mai bine și să vă priviți reciproc prin filtrul curiozității și al descoperirii.

  1. Învață să-ți apreciezi și să-ți respecți jumătatea de cuplu

Este foarte important ca, în cuplu, fiecare partener să se simtă susținut, apreciat și înțeles de jumătatea sa. Așadar, de fiecare dată când ai ocazia, formulează aprecieri la adresa jumătății tale și la adresa acțiunilor pe care le întreprinde, mulțumește-i pentru ajutorul pe care ți-l oferă și pentru sprijin, explică-i ce simți și cât este de important pentru tine. De fiecare dată când faci asta, partenerul tău se va simți împlinit emoțional. Iar tu vei simți și mai multă atracție față de omul de lângă tine. Deoarece, exact așa cum ne sugerează și psihoterapeutul Gáspár György, într-o postare pe social media: „Dacă intenționezi să ai o relație de cuplu fericită, renunță la a evidenția ce face celălalt greșit și îndrăznește să-i spui ce face bine“. Cu alte cuvinte, relația voastră de cuplu are nevoie de „o cură de apreciere“, la fel cum corpul uman are nevoie primăvara de lumină, mișcare și de o nutriție sănătoasă.

Atenție! Se recomandă ca toate aceste sugestii de bune practici să fie aplicate de ambii parteneri: așadar invită-ți jumătatea să citească acest articol și transformă această primăvară într-o adevărată revoluție relațională.


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0