Skip to content

Mereu am simțit că o parte din universul meu interior este dornică de lucruri mărețe. Îmi amintesc de nenumărate momente în care mă uitam fascinat la sportivi, acrobați, artiști, autori și cercetători – oameni care păreau că și-au atins potențialul și au ajuns departe în viață. Prin comparație, eram tentat să cred că toți acești oameni au ceva ce mie îmi lipsea – un start bun în viață, o înzestrare aparte de la Natură sau o sclipire de geniu. Ulterior, analizând poveștile de viață ale mai multor astfel de oameni realizați, am descoperit un lucru fascinant – pentru cei mai mulți dintre ei, nu este vorba despre ceva înnăscut sau dobândit genetic, pe cât este ceva exersat, dezvoltat și educat.

Toată lumea are un potențial ascuns

Aceeași idee, asupra lucrurilor mărețe, este analizată și explicată cu multă măiestrie în cea mai nouă carte a psihologului american Adam Grant. În paginile volumului Potențial ascuns, dr. Grant își asumă rolul de a contrazice câteva dintre miturile înrădăcinate în inconștientul colectiv cu privire la potențialul fiecăruia dintre noi. Așa cum îi stă în fire, și cum cel mai probabil ai descoperit deja în cartea Regândește, autorul nu este doar un „părerolog“, ci aduce dovezi științifice solide și face referire la o serie de meta-analize care confirmă faptul că toată lumea are un potențial ascuns.

Noua carte a lui Adam Grant, care este și recomandarea mea de lectură pentru clubul nostru de carte, este despre cum îți poți debloca potențialul cu ajutorul științei. „Există o credință larg răspândită că măreția este în mare parte o calitate înnăscută, nu dobândită. Asta ne face să sărbătorim elevii înzestrați în școală, atleții naturali în sport și copiii-minune în muzică. Dar nu trebuie să fii un copil-minune pentru a realiza lucruri mărețe“ – afirmă cu hotărâre autorul, care și-a asumat scopul de a dezvălui cum putem cu toții să ne ridicăm pentru a realiza lucruri mărețe.

Știința de a realiza lucruri mărețe

Cartea lui Adam Grant este scrisă într-un spirit științific, dar se bucură de un limbaj accesibil oricăruia dintre noi. Folosește unii termeni de referință în psihologia potențialului uman, dar are grijă și să-i descrie în așa fel încât fiecare cititor – mai mult sau mai puțin erudit – să-și lărgească biblioteca mentală pe măsură ce avansează cu lectura.

Cartea este structurată în trei părți și nouă capitole. Prima parte face referire la abilitățile de caracter – și reamintește că, în timp ce personalitatea este o predispoziție, caracterul este capacitatea de a-ți pune mai presus valorile decât instinctele care-ți guvernează personalitatea. Și punctează cât se poate de clar că personalitatea nu este destinul tău – este doar o tendință. Iar pentru a-ți dezvolta caracterul este înțelept să devii mai bun la a deveni mai buni. Mai exact, să înveți să tolerezi disconfortul, să-ți asumi rolul de „burete uman“ (este fascinantă această comparație, pe care autorul o face între bureții de mare și oameni) și să nu confunzi excelența cu perfecțiunea.

A doua parte a cărții este despre motivație și despre cum poți învăța să depășești obstacolele care sunt inevitabile. Astfel, Adam Grant explică faptul că abilitățile de caracter sunt esențiale, dar nu și suficiente, pentru a ajunge departe. De aceea, ajută să transformi munca de rutină cu ajutorul pauzelor, care țin la distanță boreout-ul sau apatia emoțională pe care o simți când ești insuficient stimulat. Dar și să știi cum să depășești impasul și să găsești calea ocolitoare către accelerarea progresului.

℗PUBLICITATE



Ultima parte a cărții este despre sistemele de oportunitate și despre cum poți crea o lume în care fiecare copil să reușească, în care să te ghideze inteligența colectivă și să regândești contextele profesionale.

Sfidarea stereotipurilor

În esență, când vine vorba despre evaluarea potențialului, cei mai mulți dintre noi – exact cum descriam în partea de început a articolului – se concentrează pe punctele de plecare, adică acele abilități care sunt vizibile, și presupun că persoanele cele mai promițătoare sunt cele care se evidențiază din prima. Dar Adam Grant – grație nenumăratelor studii pe care le citează – ne ajută să reconsiderăm lucrurile și să admitem că oamenii care ajung la excelență variază semnificativ din punctul de vedere al aptitudinilor inițiale. Iar dacă judecăm copiii și tinerii doar după ce pot face în prima zi, potențialul lor ar putea rămâne ascuns.

Deoarece, așa cum arată știința lucrurilor mărețe, potențialul nu se referă la locul de unde începi, ci la cât de departe ajungi. Prin urmare, în calitate de părinte, profesor, consilier sau antrenor, pentru succesul copiilor lumii, este bine să te concentrezi mai puțin pe punctele de plecare și mai mult pe distanța parcursă.

Cartea este disponibilă cu reducere în librăria ta online găzduită de Pagina de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.


Citește și:

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0