Skip to content

Recomandarea de lectură din luna februarie este probabil cartea care ar merita citită de către fiecare persoană care simte că are nevoie să-și descopere sinele sexual sau care realizează că are nevoie să înțeleagă mai bine spațiul erotic al vieții de cuplu. Alina Uricec, expert în cadrul structurii de psihoterapie a Paginii de Psihologie, ne prezintă prima carte semnată de apreciata Esther Perel.

„Contrar așteptărilor pe care titlul cărții le-ar putea induce, aceasta (Inteligența erotică) nu este o carte de rețete în genul: 10 pași pentru a obține plăcerea în cuplu. Ci, mai degrabă, o călătorie literară care ne întoarce către noi și ne invită să confruntăm ideile, speranțele, credințele și prejudecățile pe care le avem vizavi de ce presupune eroticul și plăcerea în viețile noastre relaționale.

Combinând vasta sa practică terapeutică cu elemente din psihologia socială și evoluționism, Esther Perel scoate erotismul din dormitor și îl expune într-un context mai larg. Ne invită astfel se reflectăm asupra câtorva întrebări: «Ce simți când iubești pe cineva? Prin ce diferă faptul că dorești pe cineva? Intimitatea profundă conduce întotdeauna la sex? E posibil să ne dorim ceea ce avem deja?»

Căutând să răspundă acestor întrebări și plasând experiențele personale într-un context cultural mai larg, Perel ne poartă prin poveștile a diferite cupluri invitându-ne să pășim în culisele vieții lor erotice. Ce vom descoperi acolo, în fiecare dintre poveștile citite, va rezona cu siguranță și cu experiențele noastre și cel mai probabil ne vom trezi aplecați asupra propriilor noastre povești însoțiți de curiozitatea și blândețea pe care o simțim în vocea lui Esther Perel la fiecare pas. 

Indiferent în ce punct al vieții noastre relaționale ne aflăm – fie că suntem în căutarea unui partener sau suntem la începutul unui relații, fie că avem o relație deja matură sau suntem într-o uniune în care au apărut copii – cartea lui Esther Perel poate deschide, pentru fiecare dintre noi, perspective inedite de a ne uita la noi și la relația noastră din punct de vedere al dorinței erotice și al dilemelor cu care ne confruntăm.

℗PUBLICITATE



Una dintre ideile centrale ale cărții este conflictul pe care toți cei care suntem într-o relație ajungem să îl experimentăm mai devreme sau mai târziu – confort și statornicie versus anticipare și dorință aprinsă. Iar autoarea ne invită să reflectăm asupra modului în care putem alătura «riscul siguranței, misterul familiarului și noutatea trăiniciei».

Personal, vă pot spune că am citit această carte din două roluri. Din rolul terapeutului interesat de noi perspective și abordări și a fost o lectură incitantă, care mi-a deschis multe perspective și piste pe care să le urmez în practica terapeutică. Iar din rolul de partener într-un cuplu matur, lectura acestei cărți m-a forțat să mă uit mai îndeaproape la manifestarea eroticului în viața mea. Recunosc că aici lectura nu a mai fost atât de simplă. M-am oprit deseori și am reluat cartea abia peste câteva zile. Am recitit pasaje și am făcut sublinieri. M-am întors în timp să îmi amintesc cum am văzut eroticul și sexualitatea exprimate în copilăria mea, ce mesaje am primit în familie și în contextul social în care am trăit, cum s-au schimbat aceste aspecte în viața mea de-a lungul timpului și după ce am devenit mamă. 

Ce am apreciat cel mai mult la această carte a fost evidenta curiozitate cu care Esther Perel a abordat fiecare dintre cazuri punând în balanță perspectivele «personajelor». Într-un mod foarte subtil, ea depășește abordarea individualistă plasând povestea despre intimitate și erotic într-un context relațional și ne invită astfel să pășim în afara propriei noastre povești și a îndreptățirii pe care cu toții o avem de cele mai multe ori în relații și să vedem și cealaltă perspectivă – cea a partenerilor noștri.

Dacă sunteți în căutarea unui quick fix, care să vă reaprindă pasiunea sexuală, această carte nu este răspunsul. Dacă vreți însă o experiență mai profundă, în care să vă uitați cu sinceritate la voi și la manifestarea dorinței, la modul în care interacționați cu partenerul și cum contribuiți împreună la crearea spațiului erotic, atunci Inteligența erotică este un minunat punct de pornire.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0