Skip to content

Sunt foarte bucuroasă și recunoscătoare că și România s-a aliniat țărilor care sprijină creșterea natalității și a cuplurilor ce se confruntă cu probleme de fertilitate și a demarat, la inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creșterea natalității“.

Salut și apreciez această inițiativă care oferă oportunitatea decontării parțiale a tratamentului de fertilizare in vitro. Asta înseamnă că din ce în ce mai multe cupluri și persoane singure vor începe să navigheze prin apele învolburate ale acestui tratament, care este, cu siguranță, o șansă uriașă de a reuși să ne ținem copiii în brațe, dar care vine la pachet cu multe provocări și necunoscute.

Cum putem naviga în apele învolburate ale tratamentului FIV cu calm și încredere, pregătiți pentru provocări și necunoscute?

Motto-ul meu în lupta pentru fertilitate și pentru copilul mult dorit este „Speranță calibrată pe realitate“.

De cele mai multe ori, suntem la o extremă sau la cealaltă. Fie suntem convinse că noi o să reușim să devenim mame de la primul FIV și, atunci când nu se întâmplă, simțim cum lumea noastră se năruie într-o fracțiune de secundă, fie nu avem încredere că vom mai reuși să devenim mame. De obicei, asta se întâmplă după o nereușită.

Speranța calibrată pe realitate, încrederea în forțele proprii și echilibrul emoțional sunt cheia pentru a putea trece prin tratamentul de fertilizare in vitro cu mintea și sufletul întregi.

Când ai în față primul tratament de fertilizare in vitro, poți crede că partea cea mai dificilă va fi să te obișnuiești cu medicamentele și injecțiile, să treci prin puncția ovariană sau prin transferul embrionar. Adevărul este că marea majoritate dintre noi ne adaptăm la tratament, dar găsim partea emoțională mult mai dificilă decât am anticipat vreodată. De fapt, ca să fiu sinceră, cred că nici măcar nu luăm în calcul acest aspect.

Informează-te despre ce presupune din perspectivă medicală tratamentul FIV și ce provocări pot apărea în timpul acestui proces.

Eu îți împărtășesc ratele de succes ale tratamentului FIV cu ovocite proprii, în funcție de vârstă, ca să-ți poți calibra speranța pe realitate.

  • Dacă ai între 30 și 35 de ani, rata de succes la prima încercare este de 41,4% și crește la 55,6% pentru un număr total de încercări, care poate fi mai mic sau mai mare.
  • Dacă ai între 35 și 37 de ani, rata de succes la prima încercare este de 31,6% și 40,8% pentru un număr total de încercări.
  • Dacă ai între 38 și 40 de ani, rata de succes la prima încercare este 22,3% și crește la 26,8% pentru un număr total de încercări.
  • Dacă ai peste 40 de ani, rata de succes la prima încercare este de 1% și crește la 7% pentru un număr total de încercări.

Sursa datelor este Society for Assisted Reproductive Technology din Statele Unite și acesta este procentul tratamentelor care s-au finalizat cu o naștere sănătoasă. Tot aici găsești ratele de succes pentru alte metode cu ovocite donate, spermă donată sau embrioni donați.

Emoțiile care guvernează acest tratament sunt neașteptate și foarte puternice. Dacă știi dinainte cu ce te vei confrunta, te poți echipa cu abilitățile și instrumentele care te vor ajuta să le gestionezi.

℗PUBLICITATE



Navigarea procedurii sau procedurilor FIV se simte precum un carusel emoțional. Dacă ecografia arată un răspuns slab la tratamentul hormonal sau dacă nu obținem câte ovocite ne-am dorit, ne simțim ca și când s-ar fi terminat lumea. Pe de altă parte, dacă obținem o rată bună de fertilizare sau dacă embrionii sunt de înaltă calitate, suntem în culmea fericirii.

Sentimentul că ai pierdut controlul asupra vieții tale este foarte frecvent în cazul cuplurilor care trec prin FIV. Atunci când decidem pentru prima dată că ne dorim să avem un copil, presupunem că vom avea o influență mare asupra modului și a momentului în care se va întâmpla acest lucru.

Apoi, cu cât avansăm mai mult pe acest drum, cu atât pare că pierdem controlul. Te afli la cheremul programărilor la spital și al așteptării rezultatelor testelor și tratamentelor. Uneori, avem impresia că medicii iau toate deciziile cu privire la ceea ce este cel mai bine pentru noi și că trebuie să ne încadrăm în programul lor. Senzația de pierdere a controlului poate începe să se răsfrângă asupra restului vieții. Atunci când ne concentrăm pe tratamente, este posibil să nu mai avem nici timp și nici chef să ne ocupăm de toate celelalte lucruri, iar viața de acasă și de la serviciu poate părea scăpată de sub control.

Nu este ușor să duci o viață normală când pleci în călătoria dificilă către copilul mult dorit.

Sperăm mereu că de data asta reușim și, după ce o să reușim, o să ne ocupăm și de celelalte aspecte ale vieții noastre. Numai că, uneori, această călătorie durează mult mai mult decât ne-am așteptat și ne trezim cu viața pusă pe pauză. Această abordare poate deveni o sursă de resentimente și nefericire, dacă lucrurile nu merg conform planului.

Așteptarea și incertitudinea sunt ceea ce fac ca infertilitatea și tratamentele să fie atât de dificil de gestionat, deoarece adesea perioada se prelungește mult mai mult decât am anticipat vreodată.

Multe femei spun că întreaga lor personalitate și modul în care reacționează la lucruri s-au schimbat ca urmare a acestei experiențe dificile de viață. Atunci când nu poți avea un copil, poți deveni mai sensibil la lucrurile pe care le spun ceilalți oameni. Este posibil să te confrunți cu gelozia față de alte persoane din jurul tău, care au copii atât de ușor. Uneori, te simți chiar șocat de sentimentele pe care le poți avea și care pot fi în contradicție cu modul în care te vezi tu însuți. Dar trebuie să-ți spun că este normal să simți și gelozie, și furie.

Trecerea prin FIV îți pune la încercare și relația cu partenerul. Marea parte dintre relații nu vor scăpa de stresul emoțional al infertilității și al tratamentului, ce pot fi gestionate doar cu multă înțelepciune și cu dorința profundă de a rămâne conectați la viață voastră de cuplu. Ușor nu este, dar nici imposibil.

Tratamentul de fertilizare in vitro este un proces complex și complicat din punct de vedere emoțional, fizic și mental. Vă spun însă, din proprie experiență, dar și din experiența clientelor mele, că se poate naviga cu calm, răbdare și încredere. Se poate transforma într-un proces de evoluție personală. Depinde de fiecare dintre noi ce vrem să facem cu această experiență de viață.


Citește și:

Delia Peteu este psiholog clinician, coach inFERTILITATE, inițiatoarea evenimentelor gratuite eduFERTILITATEA și gazda podcast-ului De la inFERTILITATE la MAMĂ. Delia sprijină cu empatie și iubire femeile să treacă cu brio peste provocările vieții, cu calm și stabilitate emoțională, fără anxietate, nopți nedormite și fără să cadă în spirala îngrijorării. Indiferent că te lupți cu infertilitatea, treci printr-o despărțire sau prin criza oricărei vârste, nu-ți mai găsești sensul sau te simți copleșită de o situație pe care simți că nu o poți gestiona, Delia este aici pentru tine.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0