Skip to content

Într-un articol anterior am evidențiat cei patru hormoni care contribuie la starea noastră de bine: dopamina, oxitocina, endorfina și serotonina. În acest material vă prezentăm un comportament simplu, despre care este dovedit științific că sporește nivelul nostru de fericire. „Lectura ne face bine“ este principiul pe care-l confirmă și un studiu realizat de un grup de psihologi de la New School for Social Research, publicat în Journal of Applied Social Psychology

Potrivit echipei de cercetători, este dovedit științific faptul că volumele de beletristică ne îmbunătățesc abilitățile sociale, ne stimulează creativitatea și ne inspiră în procesul de rezolvare de probleme − trei aspecte care sunt corelate cu starea de bine și cu resimțirea de emoții pozitive. Ba, mai mult, nu doar cărțile de dezvoltare personală, dar și cele de ficțiune sunt un ghid util de educație emoțională și relațională. Mai exact, acestea ne ajută să recunoaștem mai ușor mesajele și semnalele emoționale pe care ni le transmit cei din jur, datorită potențialului narativ și descriptiv al acestor volume. 

Bibliotecile vindecă sufletul

Meik Wiking, renumitul autor și cercetător de origine daneză, a fost numit de către publicația The Time cel mai fericit om din lume. Wiking a înființat în 2011, la Copenhaga, Happiness Research Institute, care a devenit parte din grupul Global Happiness Policy Report. Printre alte obiceiuri care stimulează bucuria și fericirea, Wiking amintește și el lectura: cititul – mai ales atunci când mergem într-o bibliotecă sau librărie – este gratuit, iar dacă-i cunoaștem beneficiile, putem înțelege de ce cititul este terapie gratis. Tot autorul danez spune că, în zilele de vară, nimic nu-i creează mai mult bine decât un hamac în parc și o carte bună. 

Biblioterapia sau arta de-a ajuta oamenii să-și îmbunătățească viața și abilitățile de gestionare creativă a provocărilor, este prezentă de mult timp, iar puterea vindecătoarea a cărților și a lecturării acestora este cunoscută încă din vremurile Greciei antice. Există dovezi că, atât în Egipt, cât și în Grecia antică, bibliotecile erau considerate locuri care vindecă sufletul. 

℗PUBLICITATE



Tot bine-cunoscutul Meik Wiking amintește și de alți factori importanți în creșterea nivelului nostru de fericire: timpul petrecut împreună cu alți oameni, banii, sănătatea, libertatea, încrederea și bunătatea. 

Pentru a trata cu profunzime aceste subiecte, vă facem următoarele recomandări: 

● volumul Împreună, semnat de medicul american Vivek Murthy;
● cartea lui Lynne Tiwst, Sufletul banilor;
Remisie totală, de dr. Kelly Turner;
● cartea lui Peter Levine, Într-o voce nerostită;
Când corpul spune nu, volumul lui Gabor Maté;
Alegerea, de dr. Edith Eva Eger;
Infidelitatea, de dr. John Gottman;
● cartea lui Paul Gilbert, Compasiunea și mintea umană.

Cinci gesturi de bunătate de făcut săptămâna aceasta

Înainte de a încheia articolul, ne-am gândit să vă lăsăm și cu cinci idei de posibile gesturi de bunătate, pe care le putem exersa cu toții săptămâna aceasta: 

  1. Oferă-i în dar o carte unei persoane prea puțin cunoscute sau lasă o carte, la întâmplare, într-un parc sau într-o stație de autobuz. 
  2. Învață numele unei persoane care te servește la un restaurant sau la un magazin alimentar. 
  3. Pregătește prânzul pentru tine și încă o persoană, poate un coleg de serviciu, un vecin sau un om al străzii. 
  4. Inițiază un dialog cu o persoană care nu-ți este cunoscută, dar despre care simți că i-ar prinde bine o vorbă bună. 
  5. Fă o apreciere sinceră sau verbalizează un compliment unei persoane, la întâmplare. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0