Skip to content

În cel mai recent episod din #EpicTalk – un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de Eon, jurnalista Andreea Brașovean și psihoterapeutul Gáspár György au abordat subiectul bagajelor psihologice cu care venim de acasă și felul în care acestea ne influențează relațiile, modul în care iubim, cum ne raportăm față de copii și față de viață, la modul general. 

Potrivit terapiei relaționale imago, fiecare dintre noi vine de acasă cu un bagaj psihologic ce conține: 

  • Nevoile neîndeplinite din copilărie sau adolescență;
  • Traumele sau părțile pierdute ale sinelui nostru; 
  • Formula inconștientă despre ce se întâmplă în iubire și relații;
  • Mecanisme de adaptare sau de supraviețuire. 

În ceea ce privește nevoile neîndeplinite, inconștient, căutăm întreaga viață să le satisfacem prin intermediul relațiilor semnificative pe care le avem, iar acest fapt este valabil atât pentru sfera personală, cât și pentru latura profesională. Dacă, spre exemplu, părinții sau îngrijitorii nu ne-au oferit suficient de multă susținere și conectare emoțională, suntem predispuși să căutăm persoane care să ne îndeplinească aceste nevoie – în persoana partenerului, a copilului nostru biologic, a prietenilor, a colegilor și chiar a șefilor. Problema nu rezidă în faptul că suntem preocupați de aceste nevoi, ci în faptul că adesea nu suntem conștienți, și reacționăm ca niște copii dacă nevoile nu ne sunt îndeplinite. Mai multe informații despre nevoile de dezvoltare sunt disponibile în episodul trei din podcast. 

Traumele și părțile pierdute ale sinelui vizează rănile noastre sufletești și acele aspecte psihologice sau emoționale care, din varii motive, nu s-au putut dezvolta în copilărie. Spre exemplu, dacă un părinte a fost intruziv, cel mai probabil, ne-a lezat încrederea în propriile instincte și forțe, iar partea pierdută poate fi reprezentată de faptul că nu avem curajul să riscăm sau să luptăm pentru visurile noastre. Ori ne apropiem de cealaltă extremă, în care călcăm peste oricine, pentru ca nouă să ne fie bine sau să ne atingem scopurile. Părțile noastre pierdute, ca și traumele, de altfel, devin vizibile în planul interpersonal și tot acesta este și contextul în care se pot produce transformarea și vindecarea. 

Formula inconștientă a iubirii este tiparul care ne ghidează pașii pe tărâmurile îndrăgostirii. Tot terapia relațională imago ne spune că acest proces nu este întâmplător, principiul fiind cât se poate de clar: ne atrag extremele, acei oameni care dețin calitățile și minusurile părinților sau ale îngrijitorilor noștri, dar și părțile noastre pierdute. 

Mecanismele de adaptare sunt strategiile care ne-au ajutat să supraviețuim în familiile în care ne-am născut și care, în prezent, s-ar putea să fie cauza principală a problemelor noastre. Psihologia relațiilor ne vorbește despre stilul maximizator vs. minimizator. Mai exact, maximizatorii au învățat că niciodată nu este suficient ceea ce dau, de aceea trebuie să supracompenseze – prin muncă, atenție, grijă, comunicare etc. În timp ce minimizatorii au ales calea conservării și credința lor este reprezentată de faptul că situația nu este niciodată atât de gravă pe cât pare, că agitația nu este de niciun folos, că problemele se pot rezolva și de la sine etc. 

℗PUBLICITATE



Ideile de bază din discuția purtată de Andreea și Gáspár sunt următoarele: 

  • Trecutul ne influențează prezentul − mare parte din dificultățile din prezent sunt cauzate de bagajul psihologic cu care venim de acasă. De aceea, este esențial să ne asumăm responsabilitatea față de acesta și să acționăm ca niște adulți. 
  • Este important să-i auzim vocea copilului interior și să ținem cont de nevoile acestuia, într-un  mod care să nu ducă la reprimare, dar să nici nu ne distrugă relațiile. 
  • Orice energie negativă poate fi folosită în beneficiul nostru, dacă acționăm pe principiul conștientizării și dacă ne asumăm procesul de transformare. 

Întregul episod din #EpicTalk powered by Eon, este disponibil aici:

Cărțile recomandate de Gáspár sunt: volumele semnate de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, Intimitate zbuciumatăRevoluția iubirii și Ghidul copilului interior.

Ascultă și episoadele anterioare din podcast aici: Spotify, Apple podcast, Google Podcasts, Anchor FM și YouTube.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0