În cel mai recent episod din #EpicTalk – un podcast susținut de e.on și găzduit de Pagina de Psihologie – Andreea și Gáspár au invitat comunitatea ascultătorilor să se implice în mod activ, adresând întrebări pe diferite subiecte care au în centrul atenției relațiile. După cum aflăm și de la Andreea, au venit nenumărate mesaje și întrebări care vizează trădarea și gestionarea conflictelor în cuplu, teama de abandon sau de moarte, relația adulților cu părinții, adicțiile sau comparațiile din mediul online.
Conflictele în cuplu
Conflictele în cuplu pot apărea dintr-o varietate de motive și dinamici complexe. Relațiile sunt construite pe interacțiuni complexe între doi oameni diferiți, fiecare având propriile personalități, experiențe, așteptări și nevoi. Din răspunsurile date de Gáspár, majoritatea conflictelor sunt, de fapt, despre sentimentul de pierdere a conexiunii cu partenerul, despre nevoi neîndeplinite sau răni din copilărie ce nu ne dau pace. Instrumentul-cheie pentru gestionarea eficientă a acestora este dialogul și disponibilitatea partenerilor de a se vulnerabiliza unul în prezența celuilalt. Inclusiv în spatele actelor de trădare – cum ar fi infidelitatea, minciuna, coalițiile împotriva partenerului – s-ar afla aceeași nevoie intrinsecă de conexiune și redobândire a stării de bine. După cum aflăm din conversația purtată de Andreea și Gáspár teama de abandon este o caracteristică ce poate defini un atașament relațional de tip anxios. Este o teamă des întâlnită și cu rădăcini ce provin din copilăria timpurie. Care cel mai bine poate fi gestionată prin conștientizare și munca cu copilul interior.
Acceptarea morții
Nu putem vorbi despre acceptarea morții, fără să amintim și de anxietatea corelată cu acest subiect. Teama de moarte este o experiență umană profundă și complexă. Această teamă poate avea rădăcini în diverse aspecte ale vieții și poate fi influențată de diferiți factori, inclusiv convingeri personale, experiențe de viață, cultură și credințe religioase. Pentru o viață conștientă și trăită din plin, este important să dezvoltăm o cultură a conversațiilor dificile. Să îndrăznim să ne verbalizăm temerile și să ne redobândim curajul cu ajutorul conexiunilor cu cei din jur. Părerea lui Gáspár este cât se poate de bine conturată – teama de moarte ne atinge pe noi toți. Este important să învățăm să facem față pierderilor și să vedem cum putem folosi energia fricii într-un mod creativ. Și, nu în ultimul rând, să îndrăznim să împărtășim fricile noastre despre moarte unor oameni care ne pot înțelege și conține din punct de vedere emoțional.
Relațiile adulților cu părinții
Dinamica din legătura părinte-copil, indiferent de vârsta copilului, este un proces interpersonal care se schimbă pe parcursul vieții și care reprezintă un context de creștere pentru ambele persoane implicate. Pentru o dezvoltare optimă, Gáspár recomandă ca schimbarea și transformarea să fie un proces asumat, nu ceva ce pretindem să facă cel de lângă noi. Iar acest aspect este valabil și pentru relația copiilor cu părinții. Este o variantă (pentru noi, adulții) să așteptăm ca părintele să facă schimbarea, dar este mai înțelept – din punct de vedere relațional – să nu ne pierdem în această așteptare (care poate dura până la nesfârșit), ci să ne asumăm acțiunea schimbării.
Vindecarea adicțiilor
Psihologia adicțiilor este un domeniu care se concentrează pe înțelegerea proceselor psihologice, comportamentale și cognitive asociate cu dependența de substanțe sau comportamente. Inspirat de munca lui Gabor Maté – Gáspár este de părere că adicțiile reprezintă strategii prin care ființa umană încearcă să reducă durerea și suferința, fiind niște strigăte de ajutor. Ca strategie de gestionare a adicțiilor, Gáspár propune grupurile de AA (alcoolicilor anonimi) și vindecarea la nivelul interacțiunilor cu cei din jur.
Durere comparațiilor
Comparațiile pot avea un impact emoțional puternic asupra oamenilor, în special atunci când acestea devin negative sau dăunătoare. Acest lucru se datorează faptului că comparațiile pot influența modul în care ne percepem pe noi înșine și modul în care ne vedem în relație cu ceilalți. Gáspár este de părere că noi, oamenii, nu ar trebui să comparăm interiorul nostru cu exteriorul altora. Deoarece comparațiile de acest fel sunt extrem de nerealiste. Nu avem toate datele problemei și nici nu ne putem baza pe faptul că vedem realitatea (mai degrabă avem frânturi din ceea ce se întâmplă). Cheia gestionării comparațiilor este autodisciplina. Să identificăm momentele în care facem comparații, să realizăm că acest lucru nu ne ajută și să ne ducem voit energia cognitivă într-o altă direcție.
Urmărește întregul episod care este disponibil în format video pe YouTube sau ascultă-l pe Spotify, Apple podcast, Google podcasts și Anchor FM. De asemenea, pentru o aprofundare a subiectelor abordate în acest episod, Gáspár recomandă cărțile: Împreună la bine și la greu, Căsnicia pe roate sau pe butuci, Cele cinci invitații și Pe tărâmul fantomelor înfometate.
Citește și: