Skip to content

Vă salut cu mult drag și în călduroasa lună a lui gustar! În ciuda faptului că, anul acesta, majoritatea planurilor ne-au fost date peste cap, am decis – așa cum se întâmplă în fiecare an, din ultimii 5-6 – să iau o pauză de la muncă și timp de patru săptămâni să-mi ofer libertatea de a ieși din obișnuința și structura zilelor lucrătoare. Mulți dintre cunoscuții mei, mai ales cei care nu sunt psihologi, sunt surprinși să constate că cineva poate avea o vacanță atât de lungă, însă, experiența îmi arată că mintea și sufletul meu au nevoie de o pauză suficient de lungă pentru ca începând cu luna septembrie să am porția de energie necesară activităților gândite pentru sezonul toamnă-iarnă.    

Vacanța de vară a acestui an este una diferită de cele din anii trecuți; emoțiile sunt mai schimbătoare, îngrijorările se împletesc cu speranța (în cel mai straniu mod cu putință), zilele par mai grele și mai complicate (din cauza restricțiilor medicale), iar tot ceea ce până de curând reprezenta o normalitate acum pare să fie un scenariu prea complicat și prea puțin cunoscut. Pentru a avea grijă de sănătatea mea și a-mi încărca bateriile mi-am propus ca, zi de zi, să respect câteva ritualuri: 

  • Exerciții de respirație abdominală, din fiecare seară și dimineață, cel puțin 7 astfel de momente de inspir și expir;
  • Exerciții fizice, timp de cel puțin 20 de minute/zi;
  • Exerciții de conștientizare a emoțiilor, efectuate de câte 2-3 ori într-o zi. Poate suna complicat, dar acest exercițiu nu înseamnă altceva decât să îmi observ și să îmi accept emoțiile și să le permit să existe. Atenția este îndreptată, în mod intenționat, asupra corpului, îmi repet că este normal să simt o gamă variată de emoții (frică, anxietate, bucurie, încredere, mândrie, furie, frustrare, tristețe etc.) și notez pe o bucată de hârtie care sunt emoțiile pe care le simt, fix în acel moment. După care mă întreb ce mesaj au acest emoții pentru mine – Ce am pierdut? Ce m-a rănit? Ce mă doare? Ce mă încântă? Ce mă preocupă? 
  • Încerc să am, la intervale de 2-3 zile, câte o discuție telefonică sau față în față (dacă este posibil) cu oameni dragi cu care nu am mai vorbit de mult. Cred că vacanța este și despre a investi în acele legături interpersonale pentru care nu avem suficient timp în viața de zi cu zi. 
  • Citirea sau recitirea unor cărți care mi-au plăcut, care să mă inspire și care să mă ajute să văd mai clar lumea din jur și din interiorul meu. 
  • Purtarea măștii de fiecare dată când sunt într-un spațiu cu multă lume, igienizarea mâinilor cât mai des posibil și respectarea spațiului personal al fiecărui om cu care interacționez.

Iar pentru clubul nostru de carte al lunii august, vă propun alte trei cărți care consider că ne pot ajuta să trăim mai ușor într-o perioadă atât de complicată ca pandemia de COVID-19. 

Prima recomandare este Confesiunile unei mame imperfecte, semnată de aceeași Harriet Lerner care a scris și Dansul fricii sau Psihologia iertării. Dr. Lerner este unul dintre psihoterapeuții mei preferați din sfera psihoterapiei de familie. Scrie cu mult umor și naturalețe despre o serie de subiecte greu de pus în cuvinte. Cartea mai sus amintită reprezintă, de departe, unul dintre cele mai atipice texte de parenting. Dacă unii autori preaslăvesc rolul părintelui, în timp ce alții îl minimalizează, dr. Lerner reușește să normalizeze cele mai grele trăiri ale mamelor (frica, rușinea, vinovăția, furia) și să dizolve mitul perfecțiunii. Chiar dacă titlul ne-ar putea facem să credem că este un volum exclusiv pentru mame, odată deschisă cartea realizăm că este la fel de potrivită și pentru tați. 

℗PUBLICITATE



Cartea bucuriei este a doua mea recomandare. Volumul semnat de Douglas Abrams prezintă un dialog inedit între autor, sanctitatea Sa Dalai Lama și arhiepiscopul (cel mai îndrăgit din lume) Desmond Tutu. Prima dată am citit cartea în limba engleză, acum ceva timp, dar m-a surprins extrem de plăcut să o găsesc și în limba română. Volumul ne îndeamnă să invităm bucuria în viața noastră, iar în 2020 cred că gestul este mai relevant ca oricând. Cum putem face asta, cum putem invita bucuria în existența noastră cotidiană? Vă invit să descoperim citind cartea împreună, pe parcursul lunii august. 

A treia recomandare este o carte semnată de Russell Brand și publicată sub titlul Recuperare. Numele autorului ne este cunoscut nu din psihologie, ci din lumea filmului. Russell este un actor britanic și este, de asemenea, fostul soț al lui Katy Perry. În ultimi ani, a virat mult spre spiritualitate și vindecare sufletească, iar în cartea propusă ne oferă o strategie eficientă prin care ne putem elibera de dependențe și ne putem redobândi sufletul, viața și relațiile. 

Pentru a avea propriul exemplar din cele trei cărți, puteți accesa cu încredere librăria online a Paginii de Psihologie, colegii mei respectă toate măsurile sanitare și tratează fiecare carte cu maximă grijă și atenție. Alăturați-vă comunității noastre pe Instagram sau Facebook, folosind #IubimAceeașiCarte. Și haideți să citim împreună, pe tot parcursul lunii august!

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0