Skip to content

Noi toți avem nevoie de o jumătate care să ne completeze, care să ne fie aproape și să faciliteze procesul nostru de maturizare și transformare personală, spune teoria relațională imago. Nu știu cum vedeți voi lucrurile, dar pentru mine cuplul înseamnă muncă în echipă și mereu îmi imaginez că este vorba despre un sport în doi, indiferent că ne referim la aspectele administrative ale vieții, la distracție, relaxare sau intimitate fizică.

Subiectul articolului din luna aceasta este despre „perechi“. Altfel spus, despre cum să combinăm produsele pentru a obține rezultate mai bune atunci când vine vorba despre sănătatea tenului și grija față de propria stare de bine. În esență, nu voi intra pe teritoriul ce aparține colegilor mei psihologi, dar voi evidenția cât de importantă este perechea potrivită atunci când vorbim despre produsele cosmetice.

După cum bine știm, rutina de îngrijire a tenului este esențială pentru pielea noastră. Și putem obține rezultate excelente dacă știm cum să combinăm produsele între ele, să obținem un duo de succes (așa cum îmi place mie să-i spun!). Fiecare ingredient în parte face o treabă bună, dacă este folosit cu regularitate. Însă combinat cu un altul, poate avea beneficii multiple, într-un timp mai scurt. În special, atunci când ne dorim cu ardoare să scăpăm de o situație care ne deranjează.

Pe piață există și produse care deja au în compoziție o combinație de două sau mai multe ingrediente, dar cred că este mai eficient dacă le combinăm chiar noi. Vă invit să ne transformăm în chimiști amatori, pentru propriul beneficiu, și să îmbinăm grija față de tenul nostru cu flexibilitatea și activitatea cognitivă.

Așa da…

1. Vitamina C: unul dintre ingredientele mele preferate, când vine vorba despre luminozitate, pete, textura pielii și, desigur, despre prevenția ridurilor. Care sunt combinațiile care te pot ajuta:

 • Vitamina C + antioxidanți = îmbunătățește efectele vitaminei C
 • Vitamina C + acid glicolic = oferă luminozitate
 • Vitamina C + peptide = efect anti-îmbătrânire, ajută la îmbunătățirea colagenului
 • Vitamina C + SPF = protejează împotriva razelor UV
 • Vitamina C + Vitamina E = crește producția de colagen
 • Vitamina C + acid azelaic = ajută în lupta cu acneea

(După vârsta de 20 ani, producția de colagen din piele scade cu 1% anual).

2. Retinolul: este unul dintre cele mai bune ingrediente în gestionarea liniilor fine și a ridurilor care-și fac apariția pe tenul nostru, odată cu înaintarea în vârstă. Iată cu ce face casă bună acesta:

 • Retinol + ceramide = ajută la fermitatea pielii
 • Retinol + acid hialuronic = reduce iritația provocată de retinol
 • Retinol + niacinamide = intensifică procesul de reînnoire celulară

3. Niacinamidele: un alt ingredient care ne ajută în ameliorarea texturii pielii, în lupta cu porii măriți și cu petele pigmentare. Combinațiile cele mai bune sunt:

℗PUBLICITATE • Niacinamide + BHA1 = curăță porii și uniformizează textura pielii, luptă împotriva acneei
 • Niacinamide + AHA2 = conferă luminozitate tenului
 • Niacinamide + acid mandelic = ajută la diminuarea roșeții și a inflamației
 • Niacinamide + acid azelaic = conferă luminozitate tenului
 • Niacinamide + acid salicilic = luptă împotriva acneei

Alte patru „perechi“ ce pot ajuta la sănătatea pielii sunt:

4. AHA + ceramide = calmează și îmbunătățește textura pielii.
5. Acid hialuronic + ceramide = repară bariera de protecție a pielii.
6. AHA + acid hialuronic = oferă hidratare intensă.
7. Ceramide + exfolianți = ajută la îndepărtarea celulelor moarte.

Din punctul meu de vedere, cea mai bună combinație de produse implică: a) aplicarea unui ser cu unul dintre aceste ingrediente și apoi, deasupra, o cremă de față; sau b) combinarea a două seruri diferite.

Așa nu…

Înainte să închei, aș vrea, pe scurt, să-ți aduc în atenție și câteva ingrediente pe care îți recomand să nu le combini. În principiu, aceste elemente n-ar trebui să se regăsească împreună:

 • Retinol + AHA/BHA = provoacă iritație, roșeață, inflamare, supra-exfoliere
 • Vitamina C + AHA/BHA = provocă iritații
 • Retinol + Vitamina C = irită pielea și o exfoliază excesiv

Pe acestea le poți folosi în zile diferite sau dacă discutăm, de exemplu, despre retinol și vitamina C, pe primul îl aplicăm seara, iar vitamina C o aplicăm dimineața. Astfel, evităm neplăcerile cauzate de combinarea lor. Sper ca aceste informații să-ți fie utile și pe viitor și să-ți fie mai ușor să combini produsele între ele pentru beneficii multiple și rezultate mai bune.

Revenind la cuplu…

Nu-mi puteam imagina să termin acest articol fără să fac și o recomandare de lectură, pentru noi și jumătatea noastră mai bună. Am început cu o referire la terapia imago și aș vrea să închei în același ton. Pentru a învăța să fiți o echipă, tu și „furtuna ta de grindină“ sau „broasca țestoasă“ (cum sunt numiți partenerii maximizatori și cei minimizatori), îți recomand cartea Împreună la bine și la greu de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. Cred că este bibliografia de care fiecare pereche umană s-ar putea să aibă (mare) nevoie.

1BHA = beta hidroxi acid = acționează în profunzime
2AHA = alfa hidroxi acid = acid de origine vegetală, acționează la suprafața pielii


Citește și:

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0