Skip to content

Unul dintre cele mai importante evenimente organizate în această primăvară, la București, este conferința națională Știința și Arta Terapiei Imago. Din 2015, când s-a organizat primul eveniment imago în țara noastră, cu participarea excepțională a lui Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, terapia imago a devenit tot mai populară în România. Acest fapt este vizibil prin faptul că avem tot mai mulți terapeuți imago certificați și se publică anual titluri importante precum: Împreună la bine sau la greuSpațiul dintre noiPrimește iubirea pe care o doreștiDăruiește iubirea care vindecăJurnal de cupluTerapia imago. Despre teoria imago și despre conferința din luna mai, am povestit cu patru dintre lectorii evenimentului.

Repondenții acestui panel suntRaluca Anton (doctor în psihologie, psihoterapeut imago certificat internațional și director Academia Imago din România) ● Ana Băiescu (doctor în psihologie, psihoterapeut imago certificat internațional) ● Gáspár György (psiholog, psihoterapeut imago certificat internațional și președintele Academiei Imago din România) ● Andrada Lupșe (doctor în psihologie, psihoterapeut imago certificat internațional).

La conferința națională „Știința și Arta Terapiei Imago“ veți susține câte un workshop sau o prezentarea bazată pe teoria imago. Ce a adus în plus imago în viața voastră personală și profesională? Care este acel ceva pentru care ați ales să lucrați cu metoda imago?

Raluca Anton: Întâi de toate, imago mi-a adus multă cunoaștere și înțelegere în legătură cu propria persoană. Cu felul în care tind să reacționez și cu dinamicile relaționale în care am tendința să mă implic. Această conștientizare m-a ajutat să fiu mai atentă la mine, dar și la cei din jur. Însă, ca orice proces de creștere personală, și acesta a fost unul cu suișuri și coborâșuri, cu love and hate, cu „Ce faină este teoria asta!“ și „Oare de ce trebuie să fie atât de greu?“. În final, acestea sunt lucrurile care fac un demers să fie atât de valoros.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Ana Băiescu: Procesul imago m-a cucerit de la prima întâlnire. Primele minute. Fiecărei persoane îi place să asculte o poveste cu sens prin care-l vede pe celălalt într-o lumină plină de compasiune, de iubire. Asculți și vezi persoana din fața ta dintr-o perspectivă diferită, cu validare și empatie pentru nevoile și trăirile sale. Se creează un spațiu de siguranță.

Andrada Lupșe: Deși nu eram tocmai la început de drum în carieră, când am început formarea în imago (în 2018), am simțim că am nevoie de noi instrumente în practica mea care să asigure un spațiu de siguranță emoțională, dar și de creștere pentru clienții mei. Între timp, pentru mine imago a devenit un stil de viață și o filosofie terapeutică după care mă ghidez în cabinet, atât în munca cu cupluri, cât și în terapiile individuale și de grup. Îmi este foarte greu să-mi imaginez acum viața fără pașii dialogului imago: oglindire, validare, empatie. În plus, comunitățile Imago România și Imago Internațional sunt tare valoroase pentru mine. E locul unde mă simt văzută și înțeleasă.

Gáspár György: Îndrăznesc să spun că teoria și terapia imago m-au transformat. Simt că mi-au adus acea bază de siguranță personală și profesională după care tânjeam și de care aveam atât de multă nevoie pentru a mă bucura mai mult de viață. Pentru mine, imago a devenit o filosofie existențială și un mod de a fi în această lume.

Cum răspund cuplurile din România la terapia imago? Are sens pentru acestea sau spun că este ceva tipic americănesc?

Andrada Lupșe: Până acum, am observat multă deschidere și curiozitate din partea cuplurilor pentru procesul imago. Ce e fascinant pentru mine de fiecare dată este rapiditatea cu care cuplurile învață, dar și aplică pașii dialogului imago. Cu toate că nu este un proces ușor, acela de a rămâne prezent și conectat cu partenerul sau partenera pentru a avea un dialog, mă bucur mult când pot să ghidez cuplurile în acest proces.

Ana Băiescu: Imago se practică sub forma unei terapii în cabinet, dar și sub forma unor workshop-uri de weekend, unde vin mai multe cupluri. Weekendul pentru cupluri îmi place să spun că este unul de poveste. Poveste de iubire. Am întâlnit în workshop-urile pe care le-am susținut multă energie pozitivă, priviri calde, gesturi de afecțiune și multă conștientizare, responsabilizare a partenerilor de cuplu. Este tipic uman.

Raluca Anton: Cred că în urmă cu niște ani, cuplurile spuneau asta. Eu eram, de altfel, unul dintre oamenii care-și cam dădeau ochii peste cap în semn de „Ce mai e și cu chestia asta!“. Ce mă bucură este faptul că mi-am oferit ocazia să încerc. Că mi-am dat voie să văd ce înseamnă acest proces, mi-am dat voie să-l judec și să nu mă judec pe parcursul lui, ci doar să încerc să rămân prezentă cu tot ce-mi dezvăluie el și cred că acolo a fost întreaga lui magie. Asta ne spun și cuplurile odată ce intră în acest proces, cupluri care sunt din ce în ce mai multe și mai dornice să se cunoască. Ne spun că, odată ce începi, informațiile parcă își schimbă structura când vine vorba de relații. Iar numărul de parteneri care apelează la terapie de cuplu sau la workshop-uri dedicate este din ce în ce mai mare.

Gáspár György: Noi, românii, avem nevoie de multă educație relațională. Iar la acest capitol totul poate părea un efort sau o provocare. Trăim cu impresia că relațiile ni se cuvin, că acestea trebuie să fie simple și să curgă natural. După ce trecem de aceste preconcepții și ne deschidem mințile și inimile, ne dăm seama că exact de conectare avem cea mai mare nevoie. Conștientizăm că, în spatele tuturor acțiunilor sau îndeletnicirilor noastre, stă nevoia de conexiuni cu lumea din care facem parte. Acesta este și traseul cuplurilor, după ce au acces la cel  mai profund adevăr sufletesc, descoperă care este sensul existenței umane.

Dacă ar fi să-i explicați unui adolescent esența terapiei imago, ce credeți că ar fi important să știe?

Ana Băiescu: Componenta de educație despre relații sănătoase este foarte importantă și pentru adulți, dar și pentru adolescenți. Încep să se îndrăgostească și iubirea aduce și multe emoții. Și durere. Atunci când știi că în spatele anumitor comportamente ale celuilalt se ascunde o frustrare, ceva dureros sau o nevoie neîmplinită (de a fi ascultat, a de conta, de a se simți în siguranță, văzut, simțit, iubit), crește empatia dintre cei doi și scade reactivitatea emoțională (retragere, tăcere sau atac, maximizare de energie).

℗PUBLICITATE



Andrada Lupșe: Că noi toți avem nevoie să ne simțim conectați și iubiți și că, atunci când nu se întâmplă acest lucru așa cum avem nevoie, dezvoltăm mecanisme de protecție. Paradoxul acestor mecanisme de protecție e că ne protejează pe fiecare dintre noi, în parte, dar ajung să contribuie și la conflictul dintre noi, deoarece ceea ce mă apără pe mine poate să-l rănească pe cel din fața mea. Și cred că cel mai important e faptul că, deși în relații cunoaștem suferința, tot doar în relații ne putem vindeca.

Raluca Anton: I-aș spune că viața vine cu multe lucruri pe care nu le înțelegem despre noi și despre ceilalți. Și că, oricât de mult va încerca și va spera ca ceilalți să se schimbe ca lui să-i fie bine, cheia schimbării este la el. La a înțelege cum funcționează ca individ, cum funcționează în relații și cum poate să se aducă pe el și pe ceilalți mai aproape de sine.

Gáspár György: Imago înseamnă să fii curios și să cauți să înțelegi ceea ce este cel mai important: contactul interpersonal. Am ținut, de curând, un seminar cu vreo 50 de adolescenți și am purtat un dialog cu ei despre relații. M-am bucurat mult să văd că sunt mai deschiși la minte decât noi, adulții, și că păreau mai încrezători în puterea relațiilor decât sunt mare parte din părinții sau profesorii lor. Ce le-am spus acestor adolescenți? Că viața se trăiește în spațiul-dintre și se simte în spațiul-din interior.

Teoria dezvoltată de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt se află într-o continuă dezvoltare, vedem asta și citind noua carte Terapia imago. Dacă ar fi să integrați în imago câteva concepte sau tehnici și din alte forme de terapie, ce ați alege?

Andrada Lupșe: Mi-ar plăcea foarte mult, și cred că ar funcționa foarte bine, o combinație între tehnicile imago și cele din terapia psiho-somatică pentru a putea ajuta partenerii să învețe cum să descarce conștient încărcăturile emoționale, fiind atenți la senzațiile din corpul lor. În plus, cred că ar fi interesant de integrat și perspectiva transgenerațională pentru a ajuta cuplurile să înțeleagă cum au călătorit suferințele, dar și bucuriile în cuplurile din familia lor extinsă.

Raluca Anton: Pe mine m-a ajutat să descopăr în imago elementele formării mele de bază în terapia cognitiv-comportamentală. Știu că acesta a fost familiarul care m-a ajutat să fiu mai prezentă în demersul meu de formare. Cu toate că la început n-am văzut asta, dar am reușit să extrag structura din spate, să extrag mecanismele mentale și impactul acestora, dar mai ales cât de importantă este schimbarea comportamentală fără de care procesul ar fi doar pe jumătate realizat.

Ana Băiescu: Paradigmele științifice ale terapiei imago își au rădăcinile și în teoria atașamentului (conceptele de siguranță de bază, absența sau prezența figurii de atașament pentru copil, experiențele de plăcere-durere trăite de-a lungul copilăriei), tehnicile de mindfulness în procesul terapeutic care conduce energia cuplului spre momentul prezent, aici și acum. Prin dialogul imago, unele convingeri iraționale despre relații pot fi flexibilizate și transformate în comportamente sănătoase relațional care duc la o stare de bine personală și relațională.

Gáspár György: Eu sunt un mare fan al integrării. Iar imago se potrivește de minune cu mindfulness, cu neurobiologia interpersonală, cu terapiile corporale, fără să mai amintesc de prima mea dragoste profesională: terapia sistemică. Cunosc colegi care combină imago cu terapia cognitiv-comportamentală sau cu psihodrama ori teoria polivagală. Prin urmare, este greu să nu poți duce un strop de imago în activitatea ta clinică, indiferent de metoda terapeutică în care ești format.

De ce considerați că este benefică participarea specialiștilor și a non-specialiștilor la conferința organizată la București, pe 6-7 mai?

Raluca Anton: Întâi de toate, cred că este o oportunitate de a fi împreună, de a ne oferi ocazia să ne cunoaștem și să construim o comunitate care să susțină creșterea relațiilor sănătoase în România. Apoi, este un bun moment de a afla mai multe despre terapia relațională, trucuri, informații, tehnici care să-i ajute pe specialiști în cabinet și pe parteneri în relația lor. Este, până la urmă, o întâlnire care facilitează cunoașterea și creșterea individuală și relațională.

Ana Băiescu: Conectarea înseamnă Existență. Ne naștem și trăim în relații, suferim în relații și ne transformăm în relații. La fel cum în relația de cuplu nu poți avea o iubire adevărată fără să conștientizezi călătoria, la fel de important este și drumul pe care pășesc terapeuții relaționali și călătoria care urmează, indiferent cât sunt de experimentați. Devenim, fără îndoială, o parte extrem de importantă a mișcării de transformare a vieții și toți cei aflați în relații semnificative pot să treacă de la conflict la conexiune, transformând calitatea interacțiunilor lor.

Andrada Lupșe: Cred că a participa la această conferință este una dintre cele mai valoroase experiențe de creștere și conectare din acest an. Vor fi două zile pline de informații valoroase despre cum să avem grijă de relațiile noastre, în care nu ne vom activa doar gândirea, ci și capacitatea de a rămâne împreună în timp ce ne onorăm diferențele dintre noi. De abia aștept să ne întâlnim cu toții!

Gáspár György: Mulți dintre noi învățăm despre relații din povești, filme sau din ce vedem în jur, iar asta ne poate costa scump. Pentru că, din nefericire, conținutul sau mai bine spus curricula acestor surse nu este adaptată la adevărata știință a relațiilor. La conferință ne vom reuni practicanți imago din România, America, Turcia și vom pune cap la cap ceea ce am descoperit atât în viața personală, cât și în activitatea profesională. Vom încerca să răspundem la marile întrebări ale vieții și să celebrăm împreună cel mai frumos dar – conexiunea cu ceilalți și cu universul din care facem parte.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0