Skip to content

Barba, poate mai mult decât o oricare altă trăsătură, este considerată ca fiind un simbol al masculinității. Este cea care diferențiază în mod vizibil femeile de bărbați, maschează emoțiile, oferă căldură și protecție pielii. Poate de aceea cercetătorii au considerat ca fiind demn de studiu un subiect pe tema implicațiilor pe care le are aspectul părului facial al bărbaților asupra atracției sexuale exercitate în rândul femeilor. Deși există o credință conform căreia femeile preferă bărbații cu obrazul proaspăt ras, oamenii de știință au demonstrat contrariul.

Neave și Shields (2008) au studiat felul în care femeile percepeau bărbații cu sau fără barbă din punct de vedere al atractivității, masculinității și al puterii lor de dominare. În studiul pe care l-au făcut, le-au cerut femeilor participante să evalueze diferite fețe masculine de atractivitate medie, în diferite faze ale creșterii bărbii. Li s-a cerut, de asemenea, să indice nivelul dorinței resimțite pentru acei bărbați ca parteneri pe termen lung sau scurt.

A rezultat că cei mai atractivi au fost considerați bărbații cu barba nerasă de câteva zile, fiind preferați ca parteneri pe termen scurt, dar și pentru o relație de lungă durată. Cei cu barbă mare, însă, au fost percepuți ca fiind cei mai masculini, mai agresivi și mai maturi din punct de vedere social. Avantajos sau nu, tot ei au fost cei care păreau mai în vârstă. La categoria „cei mai dominatori“ au fost încadrați bărbații ce aveau barba scurtă.

Studiul condus de către Dixon și Brooks (2013) a confirmat că bărbații cu barba nerasă erau apreciați ca fiind cei mai atractivi, având cele mai mari șanse pentru a fi aleși ca parteneri de sex. În plus, a arătat că cei care poartă barbă mare erau percepuți ca fiind cei mai sănătoși și cu cel mai mare potențial de a fi părinte. În general, cu cât părul facial era mai mare, cu atât mai mult bărbații au fost considerați de către femei ca fiind mai masculini (în special de către cele aflate în perioada de fertilitate).

Un alt studiu publicat în Psychological Science a subliniat faptul că bărboșii sunt percepuți ca fiind mai prosociali, ceea ce crește șansa de a se iniția conversații cu aceștia și de a fi mai repede acceptați în grupuri noi. Sunt apreciați ca fiind mai încrezători în sine, mai harnici, mai generoși și mai sinceri decât cei care își păstrează în permanență obrajii bărbieriți.

℗PUBLICITATE




Luând în calcul aceste rezultate, decizia unui bărbat de a purta sau nu barbă ar fi bine să fie luată în concordanță cu intențiile pe care le are în privința relațiilor. Dacă intenția este de a fi remarcat din punct de vedere sexual, ceva barbă nerasă pe obraji, combinată cu un aspect bine îngrijit și cu o îmbrăcăminte frumoasă, ar putea fi de mare ajutor în această direcție.

Firele de păr de pe obraji îi conferă bărbatului un anumit magnetism, inspiră forță și o anumită capacitate de a domina. Strategia poate funcționa pentru a reaprinde pasiunea partenerei cu care se află deja într-o relație sau pentru a stârni interesul unei alte persoane.

Bărbații aflați în căutarea unei relații pe termen lung ar putea găsi beneficii din a-și lăsa barba să crească. După cum au demonstrat studiile, un chip cu o barbă mare inspiră femeilor impresia unui bărbat mai sănătos, mai matur și mai de încredere, pregătit să își întemeieze o familie și să fie un tată bun; emană un aer protector și o disponibilitate mai mare de a investi în iubirea și educația copiilor săi.

Există și o parte a femeilor care nu dau nicio importanță prezenței părului facial la bărbați sau care chiar preferă bărbații proaspăt rași. Prin urmare, cei cărora le place să se păstreze bărbieriți își pot găsi cu siguranță pe cineva care să îi aprecieze pentru cum arată.

Însă e bine de știut că prin schimbarea opțiunii în ceea ce privește aspectul „cu barbă“ sau „fără barbă“”, un bărbat poate influența atragerea unei partenere în funcție de tipul de relație pe care și-o dorește.

Anca Pavel este psiholog și psihoterapeut. A lăsat deoparte cariera de economist la 40 de ani și în ultimii 7 ani s-a dedicat psihoterapiei. Lucrează sub metafora „Sculptez cu unelte potrivite minți complexe“ pentru că noi toți, ca o piatră brută, putem fi sculptați prin diverse și complexe unelte terapeutice pentru a ne dezvălui frumusețea unică și autenticitatea. Pentru mai multe informații o găsiți pe ancapavel.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0