Skip to content

Ne despart doar câteva zile până la călătoria apostolică pe care Papa Francisc urmează să o efectueze în România, în perioada 31 mai – 2 iunie, sub genericul „Să mergem împreună“. Este cea de-a doua vizită apostolică a unui papă în România, și este presărată de multe premiere, pornind de la vizita sa atât în București, dar și la Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, urmată de o altă escală tehnică la Bacău și Sibiu, dar și pentru cã este cea mai lungã vizitã pe care o face într-un stat european. Astfel, Papa Francisc devine pelerin în țara pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a numit-o „Grădina Maicii Domnului“.

„Să mergem împreună“ are un logo marian, cu înfãțișarea Maicii Domnului ocrotind sub mantia ei un grup de oameni purtând o cruce; este o invitație la unire, comuniune, renunțare la egoism, prin prioritizarea binelui comun și reconsiderarea relațiilor interumane.

℗PUBLICITATE



Jorge Mario Begoglio sau Papa Francisc este al 266-lea episcop al Romei și Papă al Bisericii Catolice, ales de către conclavul cardinalilor, în anul 2013. Este primul Papă originar de pe continental american și primul Papă iezuit. Provine dintr-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale feratã. Vorbitor cursiv al mai multor limbi, printre care spaniolă, italiană, engleză, franceză, latină, germană, în data de 24 noiembrie 2017, Papa Francisc a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Propovăduitor al dragostei și al păcii între semeni, acesta susține că gloria lui Hristos se găsește în suferința pentru iubire. În Miercurea Mare de dinaintea Sărbătorilor Pascale, Papa Francisc a certificat, la Vatican, că slava lui Iisus nu se găsește în aplauzele lumii, ci în actul de suferință din dragoste, aceeași dragoste pe care o cerem toți. Gloria lui Dumnezeu este gloria fără audiență și ovații, în centru neexistând egoul, ci celălalt. Felul prin care Îl putem slăvi pe Dumnezeu este acela de a „trăi tot ceea ce facem cu dragoste“, prin „a clădi totul cu inima, ca și pentru El“. Slava lui Dumnezeu este „semnul distinctiv al prezenței Sale în rândul oamenilor“, iar Iisus Fiul, prin „patimă și moarte“ arată prezența și mântuirea lui Dumnezeu într-un mod definitiv. Nici momentul ales nu este unul la întâmplare, ci la Paște, ridicat pe cruce, este glorificat. Papa Francisc subliniază că acolo Dumnezeu dezvăluie gloria sa, și anume Dumnezeu este „iubire totală, iubire pură, nebună și de neimaginat, dincolo de toate limitele, și nemăsurată“.

El a continuat să observe că pot exista momente în viața oamenilor în care să fie dificil să-L vezi pe Dumnezeu ca fiind un Tată iubitor, sau ca pe un Mântuitor milostiv, ci, mai degrabă, ca pe un judecător sever, atent la greșelile pe care le facem. Mesajul pe care Papa Francisc îl trimite către credincioși este tocmai încercarea de a ridica vălul, în vâltoarea timpurilor pe care le traversăm, pentru a putea simți, apoi, iubirea pe care ne-o poartă. El a cerut oamenilor care suferă să-și amintească să se roage ca Iisus, spunând „Tată“. În perioade de oboseală, rugăciunea este ușurare, încredere, sprijin, confort, iar exemplul pe care-l dă este în interiorul deșertăciunii interioare din Grădina Ghetsimani, unde Acesta nu este singur, pentru că este cu Tatăl.

Papa a punctat că oamenii aleg, adesea (în momente de deznădejde și de suferință), izolarea, în detrimentul rugăciunii sau încredințării lui Dumnezeu și voinței Sale, care este „adevăratul nostru bine“, având tendința de a săpa un tunel interior, o cale introvertită dureroasă, cu o singură direcție: depresia și pustiirea sufletului. Cea mai mare problemă nu este durerea, ci modul în care ne străduim să o tratăm. Căutăm soluții în stânga și în dreapta, apelăm la tot felul de artificii pentru a ne ușura sufletul, fără să ne dăm seama că rugăciunea este cheia.

Un alt subiect pe care Papa Francisc l-a atins, de-a lungul prelegerilor sale a fost în 14 noiembrie 2018, când, în Cetatea Vaticanului (în centrul catehezei de la audiența generală), a vorbit mulțimii despre porunca a opta „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău“, care interzice „ascunderea adevărului în relațiile cu alții“. Suveranul pontif susține formele reale de comunicare între persoane, forme în care sunt incluse gesturi, tăceri, grimase, absențe. Discuțiile non autentice distrug grav legăturile, respectiv iubirea. Creștinii, conform Papei, nu sunt făpturi fără cusur, sunt oameni cu defecte și calități, cu un bagaj de trăiri, dar sunt fii ai Tatălui ceresc, care este bun și nu îi dezamăgește, punând în inima lor iubirea față de frați. Crezul celei de-a opta porunci înseamnă „a trăi ca fii ai lui Dumnezeu, lăsând să se vadă în orice acțiune că Dumnezeu este Tatăl“.

Pentru cã suntem iubire și creați pentru a iubi și pentru cã suntem #RevoluțiaRelaționalãÎnRomânia, în data data de 26 octombrie, în cadrul conferinței #EpicTalk2019 (cel mai important eveniment de promovare a sãnãtãții relaționale organizat la București de cãtre Pagina de Psihologie și Mozaic Media), relația omului în Dumnezeu și a lui Dumnezeu în om, va fi expusã de cãtre preotul, purtãtorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano – Catolice din București și Președintele Signis România, Francisc Doboș.

Printre temele abordate, sub lupa tipologiilor relaționale, vor mai exista relația soacre-nurori ce va fi analizatã de cãtre psihologul Aurora Liiceanu, jurnalista Sanda Nicola va discuta despre legãtura dintre fricile și anxietãțile noastre, activistul Dragoș Bucurenci va expune relația dintre identitate și sexualitate, psihologul Diana Stãnculeanu va puncta relația dintre frați și surori,  și psihologul Gáspár Gyorgy va vorbi despre copiii invizibili.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0