Skip to content

Compasiunea de sine este unul dintre factorii despre care studiile recente din psihologie arată că reprezintă un important factor de protecție pentru sănătatea noastră psihică și poate avea efecte mult mai importante asupra condiției umane, decât stima de sine sau încrederea în propria persoană. 

Autocompasiunea se referă la abilitatea psihologică de a vedea, a accepta și a alina durerea emoțională și fizică, într-un mod care să ducă la liniștirea sistemului nervos și la redobândirea flexibilității mentale.

De curând, Departamentul de psihologie clinică și psihoterapie, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a demarat un studiu care oferă acces gratuit la o intervenție psihologică adresată părinților. Mai exact, este vorba despre părinții copiilor cu tulburări de spectru autist, despre care știm că sunt predispuși la niveluri crescute de stres parental. Rușinea și stigmatizarea pot fi factori care contribuie la refuzul părinților de-a accesa ajutor specializat.

Etapele participării la studiu sunt: completarea a cinci scale psihologice în două momente diferite de timp (la începutul și la sfârșitul studiului), descărcarea unei aplicații pe mobil și efectuarea unui exercițiu de autocompasiune zilnic, timp de nouă zile. Setul de exerciții poate fi parcurs cu ajutorul unei aplicații care a fost dezvoltată exclusiv pentru această categorie de părinți. 

Parenting și compasiune de sine 

Literatura de specialitate, așa cum reiese și din cărțile publicate în colecția „Parenting conștient“, consideră că o capacitate mai mare a părinților de a se sprijini pe ei înșiși generează resurse emoționale și disponibilitate în relația cu copii. Autocompasiunea ne învață să acceptăm mai ușor imperfecțiunea umană, conștientizând că suferința este o caracteristică generală a umanității.

℗PUBLICITATE



Autocompasiunea ne ajută să fim mai conectați la prezent. Este o abilitate care se dezvoltă treptat și care necesită cunoaștere experiențială prin practicarea zilnică a unor exerciții. Studiile arată că echilibrul emoțional al părinților poate completa ajutorul terapeutic specializat oferit copiilor cu autism. Milităm pentru reducerea simptomatologiei copiilor cu autism și credem că această inițiativă poate facilita relația părinților cu copiii lor, prin acceptare, echilibru, devotament.

Mesajul echipei de cercetare, pentru părinții din România

Știm că experiența de a fi părintele unui copil cu tulburare de spectru autist nu este cea mai ușoară și dorim să venim în sprijinul dumneavoastră. Vă invităm să participați la un studiu psihologic ce investighează efectele compasiunii față de sine. Prin participarea la acest studiu, primiți acces gratuit la o aplicație mobilă, care vă asigură ghidaj în cadrul unei intervenții psihologice autoadministrate. Studiul se adresează exclusiv părinților care au copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist. 

Vă asigurăm că participarea la studiu este confidențială, iar datele pe care ni le furnizați vor fi analizate global, ca rezultate la nivelul întregului eșantion de participanți (strict în scop de cercetare, publicare articol de specialitate sau prezentare în fața unei comisii de specialitate).

Vă puteți înscrie la studiu completând cele cinci chestionare psihologice de aici. Acestea ne ajută să evaluăm starea dumneavoastră psihologică actuală.

În eventualitatea în care aveți întrebări sau doriți un demo cu aplicația, ne puteți scrie pe e-mail: [email protected]. De asemenea, ne puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0