Skip to content

Muza parfumierilor, trandafirul, este una dintre florile cele mai nobile și mai cultivate din lume, fiind un simbol al perfecțiunii și pasiunii. Dintre toate miresmele din orga parfumierului, trandafirul este un ambasador, având multe fațete și permițând nenumărate forme olfactive.

Pe lângă miros, trandafirul are și proprietăți cosmetice și medicinale importante, cunoscute încă din Antichitate. În prezent, multe companii îl promovează drept un elixir al frumuseții, ce ajută la menținerea unui ten frumos și tânăr. Unii trandafiri cresc și un fruct, numit măceș, ce este plin de vitamina C și este folosit, adesea, în ceaiuri, creme sau suplimente alimentare. De asemenea, unele soiuri au petalele comestibile, fiind adăugate în gemuri, fursecuri, ceaiuri sau fiind folosite pentru a aroma mâncărurile indiene, turcești sau chinezești.

Simbolismul și mitologia din spatele trandafirilor

Trandafirul este o floare simbolică de milenii, începând din Grecia antică, de la asocierea sa cu Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii. Legenda spune că prima tufă de trandafiri, descoperită în stare sălbatică, a răsărit din pământ atunci când Afrodita a ieșit din apă, zeii vărsând o picătură de nectar pentru a face să se nască primul trandafir.

Se spune că frumoasa zeiță s-a rănit în spinul unui trandafir alb, care a devenit roșu, de la sângele ei. Chiar și în zilele noastre, trandafirii roșii simbolizează dragostea și pasiunea, în timp ce trandafirii albi simbolizează inocența și puritatea. Floarea este citată chiar și în Iliada lui Homer, când zeița protejează corpul lui Hector dându-i „uleiul nemuritor al trandafirului“.

Floarea este asociată și cu Fecioara Maria, în secolul al XIII-lea apărând pentru prima dată rozariul: un șirag format din 150 de trandafiri, legați între ei cu un fir, care se prefiră unul câte unul, în timp ce erau rostite rugăciuni închinate Fecioarei Maria.

Origine și diferențe dintre soiuri

Materialele naturale folosite în parfumerie posedă atât mister, cât și un element de unicitate. Sunt esențe concentrate ale materialelor din care sunt derivate, mirosul emanând o amprentă a solului și locului din care provin, motiv pentru care, spre exemplu, trandafirul marocan miroase diferit de trandafirul bulgăresc sau trandafirul egiptean.

℗PUBLICITATE



Deși florile diverselor soiuri de trandafir arată similar, pentru parfumieri fiecare soi are anumite elemente ce-l diferențiază. Totuși, două soiuri sunt cele mai utilizate în parfumerie. Primul este trandafirul centifolia sau trandafirul de mai, ce crește în Grasse (Franța) și în Maroc, având o notă cremoasă și rotundă, ca de dulceață. Al doilea este rosa damascena sau trandafirul bulgăresc, ce este întâlnit în Turcia și în Bulgaria, dând o notă proaspătă și strălucitoare compozițiilor. În prezent, florile cultivate în Valea Trandafirilor din Bulgaria asigură peste 50% din producția mondială de trandafiri, fiind nevoie de 170 de flori pentru a obține o picătură.

S-a observat chiar că trandafirii dintr-un anumit tufiș miros diferit în diferite momente ale zilei și că intensitatea mirosului crește înainte de o furtună. Din acest motiv, florile sunt culese înainte de a se deschide, puțin înainte de răsăritul soarelui. Dacă s-ar culege în cursul zilei, în plină floare, parfumul ar fi mai puternic, dar nu atât de dulce și aromat.

Recomandări parfumate

Cea mai veche compoziție care include note de trandafir din istoria parfumeriei moderne este La Rose Jacques Minot, un soliflor de trandafir, ce a fost creat în 1904 de către François Coty. Mai târziu apar Chanel N°5 și Joy de la Jean Patou, ambele bucurându-se de un succes imens. Un loc important îl ocupă și Nahema, un parfum de trandafir cu note de miere, creat în 1979 de către Jean-Paul Guerlain.

În zilele noastre, trandafirul este intens exploatat în parfumerie, oferind numeroase posibilități și asocieri cât mai inedite sau chiar neobișnuite. Serge Lutens La Fille de Berlin îmi dă o senzație de liniște, Matiere Premiere Radical Rose de eleganță, Amouage Rose Incense de mister, Guerlain Rose Barbare de fericire, Perris Monte Carlo Rose de Taif de vacanță, Stephane Humbert Lucas Rose de Petra de complexitate, Roja Dove Taif Aoud de încredere, Maison Rebatchi Rose Rebatchi de relaxare, Commodity Velvet de gingășie, Majda Bekkali Mon Nom est Rouge de siguranță, Dusita Rosarine de lux, Jeroboam Oriento de opulență, sau, pentru o doză de unicitate, recomand Rosé Noir de la Gallagher Fragrances.

O altă modalitate de a te bucura de mireasma trandafirilor este de a păstra în frigider un pulverizator cu apă de trandafiri. Este o alternativă naturală și accesibilă, perfectă pentru a te răcori vara, care are, în plus, proprietăți antiinflamatorii.

Citește și:

Perfume Curator este atras de toate formele de artă, orice este frumos și capabil să-i trezească simțurile. Arta olfactivă i-a stârnit interesul încă din adolescență, și a devenit tot mai interesat de simțul mirosului, istoria, industria și procesul creativ din spatele parfumurilor. Își imaginează parfumul drept o extensie a personalității noastre, o modalitate de a comunica ceva, fără să fie nevoie să spunem nimic.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0