Skip to content

Pentru luna iunie, recomandarea de film vine din partea psihoterapeutei Antoaneta Bunea. Formată printre altele în terapia relațională imago, Antoaneta spune despre sine că o atrag doar filmele cu o componentă psihologică, cele care surprind câte ceva din complexitatea ființei umane și care pot fi folosite pentru a înțelege mai bine psihologia umană. Drept urmare, ne propune un serial care, cel mai probabil, va stârni curiozitatea multora dintre noi în această vară.

Succesiunea (în engleză Succession) este un serial american dramatic difuzat de HBO și reprezintă, pentru mine, cel mai bun «documentar» despre triada întunecată: narcisism, machiavelism și psihopatie.

Narcisism: Sentimente de extremă importanță personală care duc la nevoia de a domina cercurile sociale sau de a fi în centrul atenției sau al admirației. Un mod în care narcisistul își ține prinsă victima în comportamentul său manipulativ este provocarea intenționată. El te atinge în punctele mai vulnerabile, pentru a te provoca, știind că vei răspunde. Astfel, preia controlul asupra ta. Dacă vei continua să te lași provocat, va continua să te provoace. Este o spirală al cărei sfârșit va fi când tu vei fi învins: la capătul unei discuții pline de acuzații, jigniri, vei ceda pentru că ai rămas fără argumente și energie, ba chiar te îndoiești de cât de eronat percepi realitatea.

Machiavelism: Folosirea manipulării sau înșelăciunii pentru a-și atinge obiectivele sau ceea ce-și dorește, disprețuirea cinică a moralității.

Psihopatie: incapacitatea de a simți empatie sau frică, comportament antisocial continuu, impulsivitate, egoism, insensibilitate și lipsă de remuşcare.

E o «comedie» absolut divină despre jocuri de putere și relații defecte, o radiografie superbă a unei dinastii disfuncționale. Primul episod a fost difuzat în 2018. Serialul urmărește familia Roy care deține compania Waystar RoyCo, un gigant media global. Membrii familiei luptă pentru controlul companiei, după incertitudinile care-l privesc pe patriarhul familiei, Logan Roy (interpretat de Brian Cox). Sezonul al patrulea, ultimul, a debutat în martie 2023.

Palmares impresionant

Serialul a avut un succes uriaș din partea criticilor, care au apreciat scenariul, interpretarea (mai ales, pe cea a actorilor Brian Cox și Jeremy Strong), coloana sonoră, producția și subiectul. Serialul a primit numeroase premii și nominalizări, între care două premii Emmy pentru cel mai bun serial dramatic, Globul de Aur pentru cel mai bun serial dramatic, Globuri de Aur pentru cel mai bun actor de televiziune (dramă) pentru Cox și Strong, premiul Emmy pentru cel mai bun actor într-un serial dramatic (pentru Strong) și Emmy pentru cel mai bun actor în rol secundar într-un serial dramatic pentru Matthew Macfadyen, precum și trei premii Emmy pentru cel mai bun scenariu, decernate creatorului său, Jesse Armstrong.

Intriga: jocuri de putere în familie și în relațiile romantice

Capul familiei, Logan Roy, a avut parte de o stare de sănătate șubredă, iar cei patru copii ai săi, Connor, Kendall, Roman și Shiv își doresc să preia conducerea companiei și încep pregătirea unui viitor fără tatăl lor, fiecare căutând un loc cât mai sus în ierarhia companiei.

Un tată puternic și narcisist, manipulator inclusiv cu copiii săi, cu care face tot felul de strategii machiavelice, îi atrage într-o luptă feroce de putere și pentru a-i câștiga iubirea, dar și pentru a-i moșteni imperiul media pe care l-a creat. Personajele sunt foarte bine conturate ca tulburare de personalitate – toți copiii aplică aceleași tactici narcisiste și psihopate și între ei, și cu partenerii lor.

Sunt multe detalii și observații psihologice corecte pe care serialul le oferă – de exemplu, mama copiilor este o persoană rece și absentă emoțional –, iar copiii n-ar fi fost atât de prinși în jocurile de putere ale tatălui narcisist, dacă mama ar fi compensat emoțional. 

Toate disfuncționalitățile relațiilor romantice ale copiilor sunt iarăși justificabile – neavând nici un model sănătos de familie și, în consecință, moștenind și perpetuând un sistem de atașament disfuncțional, relațiile lor sunt tot jocuri de putere și control: prin urmare, cumpără afecțiunea și își manipulează partenerii, așa cum și tatăl lor o face cu ei.

℗PUBLICITATE



Jocurile de putere sunt peste tot în realitate – și în familie, și în relațiile romantice, iar cu cât orgoliul și nevoia de control sunt mai intense, cu atât drama e mai mare.

În ultimii ani, se vorbește din ce în ce mai mult despre narcisism și psihopatie – datorită informației care acum este mult mai accesibilă, mulți oameni încep să înțeleagă ce li s-a întâmplat, și în copilărie și în relațiile lor – pentru că modul în care ești iubit și înveți să fii atașat în copilărie se reflectă ulterior în alegerile relaționale.

După cum spunea C.G. Jung, până când inconștientul nu este adus la lumină și analizat, ne va conduce viața și noi îl vom numi «destin».

Despicând sezoanele

În primul sezon, după ce Logan a suferit un infarct, Kendall încearcă să devină conducătorul companiei, mai întâi căutând un vot de neîncredere față de tatăl său, iar când acest pas eșuează, încercând o preluare în forță a companiei. Când Kendall, beat, omoară un chelner în timp ce conducea mașina, la nunta surorii sale, Shiv, Logan acoperă incidentul și-l șantajează pe Kendall să-și retragă susținerea pentru preluarea în forță a companiei.

În al doilea sezon, Kendall își susține tatăl, în timp ce Logan încearcă să o convingă pe Shiv că ea este cea care va deveni directorul companiei. Când, în interiorul companiei, ia amploare un scandal de hărțuire sexuală, Logan îi cere lui Kendall să-și asume responsabilitatea, însă Kendall îl acuză public pe Logan de întregul incident.

În sezonul al treilea, Kendall încearcă să ducă o campanie publică împotriva lui Logan, dar și să păstreze compania în mâinile familiei, însă ulterior ignoră sfaturile avocaților și ale consilierilor săi de relații publice. La final, toți copiii se unesc pentru a-l dărâma pe Logan, care însă decide să vândă compania.

Sezonul al patruleale grand final – vă las plăcerea să-l descoperiți singuri dacă v-am atras atenția asupra intrigii serialului.

Vă spun doar atât: Ce succesiune de orgolii, de luptă pentru putere, de competiție, pe principiul «dacă eu nu pot câștiga, să pierdem cu toții».

Știți ce se zice și e mai adevărat decât am vrea să credem: oamenii se cunosc la divorț și la dezbaterea moștenirii. În rest, ne spunem povești nobile nouă înșine și celorlalți despre iubire, prietenie, familie. Iar una dintre cele mai rar întâlnite calități la un om este să știe să piardă. Deci Succession a reușit să facă ceea ce Game of Thrones n-a putut: «să-i omoare pe toți și să-i ardă».“


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0