Skip to content

Atunci când stagnezi în procesul de ameliorare a durerii, obiectivul principal ar trebui să fie dezvoltarea unor alianțe solide cu profesioniști care să te sprijine și să fie de încredere. Acest lucru nu e deloc simplu, pentru că e posibil să fi avut experiențe negative până acum. Cu toate astea, deseori nu poți să te redresezi de unul singur de pe urma durerii cronice. Pentru a obține ajutorul pe care ți‐l dorești sau de care ai nevoie, va trebui să înveți cum să lucrezi eficient cu profesioniști.

O modalitate de a dezvolta relații pozitive este aceea de a identifica în mod clar și apoi de a schimba credințele negative pe care e posibil să le ai cu privire la vindecarea durerii. Întâlnirile tale cu profesioniștii în domeniul durerii pot deveni apoi mai productive și mai colaborative. Iată câteva mituri comune despre vindecarea durerii care pot genera convingeri negative.

Mitul 1: Nu există antidot pentru durere

Una dintre cele mai frecvente convingeri autolimitative cu privire la tratamentul durerii este teama că nu există nimic ce te poate ajuta să‐ți ameliorezi durerea. Acest lucru duce adesea la refuzul de a‐ți asuma mici riscuri care ar putea să‐ți crească nivelul de toleranță sau zona de confort, mai ales dacă acestea sunt inițial dureroase.

După cum am văzut mai devreme, anxietatea sau frica pe care o resimți poate declanșa o capcană a durerii: o încordare a corpului ca răspuns la frică, ce creează mai multă durere, ceea ce duce la mai multă frică, mai multă încordare și mai multă durere și frică. Acest cerc vicios poate contribui la o senzație de vigilență constantă. Atunci când o metodă nu pare să funcționeze, e ușor să te lași copleșit de neajutorare și deznădejde.

Ți se aplică deja acest lucru? Dacă da, poți să iei o pauză de câteva momente și să reflectezi asupra unor ședințe recente cu membrii echipei tale pentru tratarea durerii, pentru a descoperi dacă învelișul dur al hipervigilenței anxioase te împiedică să fii deschis la ceea ce e posibil să funcționeze pentru tine.

Adevărul este că ai nevoie de o singură intervenție care să funcționeze în mod eficient pentru a te ajuta să ameliorezi durerea. Cel mai bine este să folosești o abordare multidisciplinară, încercând diferite metode și combinații, până când descoperi o metodă sau o combinație de metode care îți aduce un efect pozitiv semnificativ. Va trebui apoi să apelezi constant la acea abordare fundamentală care‐ți poate ameliora durerea, astfel încât să obții rezultate eficiente în timp.

Odată ce ai descoperit o sursă sigură de ameliorare, chiar dacă problema de bază a durerii nu este rezolvată, este posibil să începi să simți pentru prima dată un sentiment de control asupra disconfortului tău. Odată ce se întâmplă acest lucru, corpul tău va susține schimbarea prin închiderea porților durerii și deschiderea unor noi căi pozitive.

Mitul 2: O soluție magică îți va înlătura durerea

Un alt mit comun este acela că există o soluție magică ce îți poate înlătura toată durerea. Persoanele copleșite de durere speră, pe bună dreptate, că pot găsi acea tehnică sau acel expert care să le vindece durerea. Aceste persoane cred că doar printr‐un medicament potrivit, o procedură nou descoperită, o operație sau o intervenție chirurgicală, toată suferința lor va lua sfârșit.

În primul rând, orice specialist, indiferent cât de priceput este, poate fi expert doar în ceea ce privește metodele pe care le folosește. Numai tu poți fi specialistul propriei dureri. Cel mai bine funcționează un parteneriat de lucru în care profesionistul și persoana suferindă colaborează cu adevărat – fiecare face jumătate din munca necesară pentru ameliorarea condiției pacientului.

℗PUBLICITATE



Credem cu tărie că există suficiente tehnologii (biofeedback, unități TENS, ASTYM, terapie cu laser și așa mai departe) și metodologii (cum ar fi Pilates, Tehnica de Eliberare Activă, chiropractica în rețea, Feldenkrais, tehnica Alexander, remedii homeopate și suplimente) pentru a ajuta orice persoană să ajungă într‐un punct gestionabil și echilibrat în ceea ce privește durerea sa. Trebuie, prin urmare, doar să descoperi abordarea potrivită pentru tine, specialistul care te poate ajuta cel mai bine și durata procesului. 

Mitul 3: Dacă nu respecți indicațiile primite, nu ești un pacient bun

Deși este necesar să oferi unui tratament o șansă să funcționeze, ești singurul care poate stabili în cele din urmă dacă acel tratament funcționează sau nu pentru tine. Ajutorul profesionist poate fi util în a evalua motivul pentru care o metodă de tratament nu funcționează în cazul tău și pentru a sugera posibile modificări.

Am văzut mulți oameni aflați în suferință care fac greșeala de a se rezuma la o abordare care nu funcționează doar pentru a „dovedi“ că o pot face ei să funcționeze sau pentru a arăta că fac tot posibilul pentru a se vindeca. Această atitudine duce la o risipă de energie, din moment ce timpul respectiv ar putea fi folosit pentru a explora noi posibilități. Dacă ai îndoieli, de obicei cel mai bine este să soliciți o consultație cu medicul specialist în durere sau cu profesionistul care te tratează.

Mitul 4: Analgezicele provoacă dependență și nu te vor ajuta să te recuperezi

Atât profesioniștii, cât și pacienții se tem că analgezicele pot crea dependență și nu îi ajută pe oameni să se recupereze cu adevărat de pe urma durerii. Există, bineînțeles, o parte de adevăr în această afirmație. Analgezicele (atunci când sunt utilizate o perioadă îndelungată) pot atenua simțul simțit al unei persoane. Din această cauză, persoanele supramedicate nu se pot conecta îndeajuns la corpul lor pentru a găsi resursele să amelioreze spasmele, trauma sau emoțiile blocate ce stau la baza durerii, mențin deseori starea de durere cronică și împiedică vindecarea.

Cu toate acestea, pentru majoritatea pacienților care suferă de durere, medicația la momentul potrivit și în doza recomandată poate salva vieți. De exemplu, utilizarea pe termen scurt a unui simplu medicament antiinflamator precum ibuprofenul poate începe să inverseze răspunsurile la durere. Acest lucru este extrem de important pentru că, odată ce inflamația scapă de sub control, devine din ce în ce mai dificil să întrerupi ciclul durerii. Este întotdeauna mai bine să tai de la rădăcină cât mai curând posibil durerea gravă, decât să aștepți să vezi ce se întâmplă. Există situații în care medicamentele antiinflamatorii, precum ibuprofenul, pur și simplu nu sunt adecvate. În aceste cazuri, medicamentele narcotice și opioidele pot salva situația. De exemplu, atunci când sunt utilizate timp de câteva zile după o intervenție chirurgicală sau după o accidentare gravă pentru a preveni durerile episodice intense, aceste medicamente puternice pot fi de neprețuit.

La 93 de ani, Rita, o femeie de altfel foarte sănătoasă, a început brusc să aibă dureri de spate toracale; dispoziția sufletească a Ritei s‐a înrăutățit, ajungând la disperare și afirmații sumbre de tipul: „Viața mea s‐a terminat.“ Nu mai simțea nicio plăcere în activitățile ei zilnice obișnuite. La recomandarea medicului, Rita a mărit doza zilnică de ibuprofen de la un comprimat pe zi (insuficient pentru nivelul ei de inflamație și disconfort) la șase până la nouă comprimate pe zi. În două săptămâni, durerea Ritei a scăzut de la 9, pe o scară de durere de 10 puncte, la 1 sau 2, iar ea a început să se bucure din nou de viață, chiar dacă a fost diagnosticată cu scolioză și osteoporoză. Acest exemplu ilustrează principiul conform căruia schimbările care permit ținerea sub control a durerii sunt mult mai ușor de susținut în timp.

Mulți oameni se feresc de medicamente din cauza efectelor lor pe termen lung, dar, pe termen scurt, este important să o luăm înaintea durerii. Majoritatea profesioniștilor susțin acum această abordare. Dar problema pentru persoana care suferă de durere constă în a ști cum să aplice acest principiu în situația sa specifică. Prin urmare, deși supramedicația poate fi problematică, submedicația poate reprezenta, de asemenea, o problemă.

Extras din Eliberați de durere.

Citește și:

Peter A. Levine, PhD, deține doctorate în biofizică medicală și psihologie. Este creatorul Somatic Experiencing®, o abordare naturalistă, bazată pe corp, a vindecării traumelor, pe care a dezvoltat-o în ultimii 40 de ani.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0