Skip to content

În urmă cu câteva luni, într-o duminică seara, am postat pe Facebook o imagine cu apusul, așa cum se vedea din grădina din spatele casei, însoțită de un text care suna cam așa: „Sunt genul de persoană care duminică seara devine un pic (sau mai mult) anxioasă, gândindu-se la săptămâna care urmează. Dar bucata asta de cer mi-a dat un pic de curaj!“. Am primit multe comentarii de la prietenii de pe Facebook care mă încurajau, urându-mi o săptămână ușoară, iar unii dintre ei mi-au trimis mesaje în privat în care-mi spuneau că nu sunt singură, ba chiar o prietenă mi-a scris: „Știu ce zici! Am avut perioade la unele joburi când noaptea de duminică nu exista pentru mine căci era mereu albă“.

Ce sunt Smonday și Sunday Scaries?

Așa am aflat că în limba engleză există chiar și o denumire pentru această neliniște: Sunday Scaries (pe care am putea-o traduce ca „fricile de duminică“) sau Smonday. (Iar dacă vei avea curiozitatea să cauți pe Instagram #Smonday, există nu mai puțin de 64.000 de postări cu acest hashtag, semn că sunt mulți cei pentru care seara de duminică nu este deloc un moment de relaxare).

Tot dacă vei avea curiozitatea, vei descoperi și definiția simplificată oferită de Urban Dictionary: „Ultima parte a zilei de duminică, când o persoană este preocupată de muncă și de pregătirile pentru ziua de luni. Smonday este o perioadă foarte solicitantă, care de obicei implică insomnii în noaptea dintre duminică și luni și cantități mari de cafea“. O altă definiție, tot de pe Urban Dictionary sună cam așa: „Anxietatea și tristețea pe care le simți duminică, când îți dai seama că a doua zi e luni“.

Sunday Scaries sau Sunday Blues („fricile de duminică“) reprezintă un termen similar, care a apărut în ultimii ani și care s-a răspândit rapid, descriind anxietatea de care au parte mulți oameni duminică seara, atunci când se gândesc că trebuie să se reîntoarcă la muncă sau la școală în ziua imediat următoare.

De ce ne temem de zilele de luni?

O listă cu lucruri presante, care nu mai suferă amânare; un moment important, cu o anumită miză (cum ar fi un examen sau un interviu pentru un job nou); termenul de predare a unui proiect de la serviciu; o examinare medicală; o evaluare bancară… Putem aștepta cu emoție ziua de luni din foarte multe motive, dar trebuie să recunoaștem că cele mai multe dintre ele au legătură cu viața profesională. Potrivit unui sondaj realizat de LinkedIn în rândul angajaților americani, 80% dintre ei spun că se confruntă cu fricile de duminică, iar numărul lor este chiar mai mare în rândul milenialilor și al tinerilor din generația Z (peste 90%).

Cu toții știm că un șef dificil și imprevizibil, niște colegi de serviciu care ne fac greutăți, perspectiva pierderii serviciului, o navetă lungă sau starea permanentă de epuizare ne pot face să ne simțim stresați de muncă. În plus, munca în sistem hibrid sau de la distanță face și mai grea separarea între locul de muncă și spațiul personal. Participanții la același sondaj au spus, de asemenea, că au parte de fricile de duminică și atunci când încearcă să găsească un echilibru mai eficient între viața profesională și cea privată.

Poți simți această neliniște doar și la gândul că n-ai profitat suficient de weekend. Poate că nu te-ai relaxat atât de mult pe cât ți-ai propus sau nu te-ai distrat pe cât ai sperat și atunci simți că nu se justifică încă o săptămână de muncă grea. Sau poate crezi că ai amânat prea mult anumite sarcini, iar acum va trebui să le înghesui și să le finalizezi în programul săptămânii care urmează. Pe măsură ce trece timpul în weekend, astfel de gânduri ar putea să răsară mai des și să devii din ce în ce mai îngrijorat din cauza lor.

Este normal să anticipezi situații (potențial) stresante. De aceea mergi mai devreme la aeroport: e reconfortant să știi că ai un plan, chiar și pentru lucruri care s-ar putea să nu se întâmple. Dar în zilele noastre, această îngrijorare mentală și pregătirea cu care vine la pachet nu se întâmplă doar în ocazii rare, de mare stres, ci este cu noi săptămânal.

℗PUBLICITATE



Chiar dacă te-ai bucurat de un weekend frumos și relaxant și nici nu te așteaptă o săptămână foarte solicitantă, tot poți fi lovit de fricile de duminică, dacă asociezi munca cu stresul. Cu cât te gândești mai mult la asta, cu atât este mai ușor pentru creierul tău să identifice orice lucru pe care-l asimilezi locului de muncă drept un semn de tensiune sau anxietate. Iar de aici până la declanșarea răspunsului de luptă sau fugi nu mai este decât un pas: experimentezi o reacție reală de stres la o amenințare care este doar percepută, nu și neapărat reală. Deși nu s-a întâmplat încă nimic, deja ești stresat de job, chiar dacă este duminică după-amiază și, cel puțin teoretic, te bucuri de confortul propriului living.

Cum poți să îmblânzești fricile de duminică

Aș putea să fac o glumă și să spun: mai prelungește weekend-ul cu o zi! Dar cum acest lucru nu este posibil, o să-ți spun ce a funcționat pentru mine:

  1. Meditația

Nu poți opri fricile de duminică să-ți dea târcoale: ele-ți vor rula în minte când se apropie ziua de luni. Dar meditația te poate ajuta să-ți gestionezi gândurile, astfel încât să fii mai prezent și să te stresezi mai puțin în legătură cu săptămâna care urmează. Să zicem că ești preocupat de o ședință programată pentru miercuri după-amiază. Dacă începi să te gândești la ea încă de duminică seara, ești prins într-un ciclu toxic al gândurilor, care nu fac decât să-ți alimenteze îngrijorarea. În loc de asta, poți să observi gândul și apoi să-l lași să plece. Meditația te ajută să fii conștient, să-ți ajuți mintea să se ancoreze în momentul prezent, menținându-ți atenția aici și acum.

  1. Perspectiva

Atunci când reușești să ții la distanță fricile de duminică, îți eliberezi spațiul mental care era ocupat de griji pentru ceva practic și benefic: înțelegerea mai clară a opțiunilor pe care le ai la dispoziție. Din această perspectivă, îți dai seama că poți schimba anumite lucruri care contribuie la fricile de duminică, chiar acum. Poți șterge de pe telefonul personal aplicațiile pe care le folosești la serviciu sau îți poți bloca intervale de timp din săptămână în care să nu fii deranjat, pentru a te putea concentra pe sarcinile urgente (și cel mai important: să și respecți acele intervale!).

  1. Reducerea la tăcere a criticului interior

Studiile au demonstrat că modul în care vorbim cu noi înșine are un impact puternic asupra sănătății noastre mintale și fizice, inclusiv asupra gestionării stresului. Dacă ai în permanență un discurs negativ despre muncă, este greu să auzi altceva. Te încrezi în acest discurs și presupui că modul în care te simți în acest moment reflectă felul în care stau lucrurile în realitate: „Dacă simt asta, înseamnă că trebuie să fie adevărat“. În realitate, lucrurile nu stau mereu așa. Gândurile și sentimentele noastre nu trebuie să ne controleze starea de spirit sau comportamentul. Meditația nu va opri acest discurs negativ, dar te va ajuta să pui mai mult spațiu între gânduri și vorbăria care te trage în jos, așa că ai șansa să alegi cuvinte mai blânde. „Urăsc timpul petrecut în trafic“ s-ar putea transforma în: „Am un drum lung de făcut în fiecare zi, dar profit de asta și ascult podcasturi“. Când alegem cuvinte mai puțin încărcate negativ, ne antrenăm creierul să diminueze și nivelul de stresul asociat acestora.

În plus, poți rescrie asocierea „duminică = anxietate“, rezervându-ți a doua jumătate a zilei de duminică pentru activități care te relaxează și te binedispun cu adevărat. Astfel, duminica devine o zi pe care o prețuiești sau pe care o aștepți cu nerăbdare.

  1. Renunțarea la multitasking

Dacă ești hotărât să te bucuri cu adevărat de weekend și să și performezi la locul de muncă, cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru a te conecta la momentul prezent și pentru a realiza mai mult și mai bine este să nu faci mai multe lucruri în același timp. Există cercetări care arată că productivitatea scade atunci când ești implicat în mai multe sarcini deodată (contrar miturilor care s-au vehiculat la un moment dat). Este suficient să fii distras chiar și trei secunde ca să-ți pierzi concentrarea și ritmul de lucru. În concluzie, multitasking-ul înseamnă timp irosit. Așadar, data viitoare când ai o sarcină care trebuie rezolvată sau un timp pe care vrei să-l dedici relaxării (cum ar fi ziua de duminică), încearcă să-ți stabilești prioritățile și renunță să mai stai cu un ochi în laptop și cu unul la filmul de la televizor, pe care îl urmărești împreună cu copilul tău. Cu un pic de exercițiu, vei reuși să lucrezi, dar să te și relaxezi, trăind un sentiment de împlinire și nu de vinovăție sau anxietate.


Citește și:

După 17 ani ca jurnalistă la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie, și în care a intervievat mulți oameni interesanți, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită și s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, platforma de wellbeing inițiată de Arianna Huffington.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0