Relațiile bune reprezintă temelia sau fundația unei vieți satisfăcătoare și împlinite. Studiul Harvard, prezentat în detaliu în cartea Despre viața bună și cum să o trăim, a concluzionat fără dubii că relațiile bune ne mențin mai sănătoși și mai fericiți. Iar dacă intenționăm să facem o singură alegere care să ne asigure starea de bine, știința ne spune că merită să alegem cultivarea sistemului nostru relațional.
Despre știința relațiilor și despre impactul pe care funcționalitatea sau disfuncționalitatea acestora îl poate avea asupra traiectoriei unui om în viață au povestit jurnalista Liana Stanciu și psihoterapeutul Gáspár György, în cadrul celui mai recent episod al podcastului Magic Life.
Cei doi parteneri de dialog au abordat subiecte precum: singurătatea și atrofierea relațională; tiparele de evoluție și stadiile de dezvoltare ale relațiilor de cuplu; cum se transformă dinamica emoțională și psihologică cu ajutorul stării de prezență conștientă; sau cum putem rescrie viitorul nostru relațional și intim pornind de la trezirea inteligenței noastre emoționale și relaționale.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Ce este conștiința relațională?
Atunci când oamenii își mută, chiar și pentru scurte perioade de timp, atenția de pe sine și nevoile personale asupra spațiului-dintre, pot să perceapă și să acționeze într-o manieră conștientă din punct de vedere relațional. Atunci când îndrăznim să privim lucrurile prin prisma spațiului-dintre noi descoperim că relațiile sunt esența noastră, iar deconectarea este marea problemă și sursa principală a plângerilor pe care le avem. Noi, oamenii, nu putem avea existențe fericite fără să creăm legături. Relaționarea este parte din natura noastră, iar fără aceasta viața noastră este goală și întunecată.
Relațiile și sistemul nervos
Citând din ceea ce ne arată studiile realizate în domeniul neuroștiințelor, cu precădere munca de cercetare a Lisei Feldman Barrett și a lui Stephen Porges (creatorul teoriei polivagale), mesajul lui Gáspár este cât se poate de clar: cel mai important lucru pentru sistemul nostru nervos este o altă ființă umană, cel mai rău lucru pentru sistemul nostru nervos poate fi tot o ființă umană. Ceea ce înseamnă că creierul fiecăruia dintre noi are nevoie de alți oameni pentru a ne păstra corpul în viață și sănătos. Oamenii sunt cei care ne pot ajuta să ne liniștim în momentele grele și tulburi, și tot ei ne pot ajuta să ne redobândim încrederea și speranța în bunătate și umanitate. Condiția necesară fiind conștiința relațională și disponibilitatea de a face mai mult bine, și cât mai puțin rău.
Pentru mai multe informații și sugestii practice despre cum îți poți crește conștiința relațională, protejându-ți astfel sănătatea și viața, urmărește întregul episod din Magic Life, disponibil pe You Tube și Magic TV.
Citește și: