În zilele noastre, descoperirile despre cum funcționează creierul uman reprezintă o parte dintre cele mai semnificative informații la care are acces omul obișnuit. Pentru a înțelege mai bine ce este adevărat și ce nu atunci când ne referim la creierul uman, am invitat-o pe Niculina Gheorghiță, doctor în psihologie, să ne ghideze.
Creierul uman se poate transforma (vindeca și îmbunătăți) prin exerciții de meditație repetată.
ADEVĂRAT și FALS. Este adevărat faptul că tehnicile de meditație îți liniștesc mintea și gândurile parazite, motiv pentru care te poți concentra mai bine la procesele cognitive necesare unei bune funcționări a creierului. De asemenea, este și falsă pentru că fără o acțiune intenționată, neuronii nu pot crea conexiunile necesare transformării creierului prin neuroplasticitatea cerebrală care duce la vindecare.
Gândurile noastre ne pot face bine sau rău din punct de vedere fiziologic.
ADEVĂRAT. Fiecare gând căruia îi dăm atenție ne influențează chimia creierului și automat starea psihică, emoțională și a corpului fizic. De aceea, atunci când avem un gând constructiv (acceptare, iubire, înțelegere) și îl rulăm, adică îi dăm atenție un anumit timp, creierul va secreta neurotransmițătorii și neuromodulatorii care ne dau o stare de bine, iar atunci când avem un gând distructiv (critică, blamare, neputință) și îl rulăm, creierul va secreta neurotransmițătorii și neuromodulatorii care ne dau o stare proastă atât psihic și emoțional, cât și fizic.
Puterea creatoare a minții umane este infinită și nu cunoaște limite.
ADEVĂRAT. Limitele sunt date de însăși mintea umană prin convingerile, credințele și programele limitative implementate încă din copilăria mică de mediul înconjurător și de către întreținătorii copilului.
Intențiile ne ajută în îndeplinirea visurilor noastre.
ADEVĂRAT. Conform fizicii cuantice, totul se întâmplă în realitatea noastră conform intenției observatorului. De aceea, în momentul în care ne creăm o intenție conștientă, toată atenția noastră se îndreaptă asupra elementelor și situațiilor care ne ghidează spre împlinirea intenției. De exemplu, dacă te gândești că intenționezi să cumperi o mașină de o anumită marcă, în următoarele zile atenția îți va fi îndreptată spre acea marcă și va părea că-ți iese în cale doar acel tip de mașină. Cu siguranță erau mașini de acel tip și înainte de a-ți seta intenția să cumperi, însă nu le vedeai pentru că nu făceau parte din aria ta de interes.
Intențiile sunt propoziții încărcate cu energie și încredere.
ADEVĂRAT. Intențiile sunt niște constructe mentale pe care le inițiem pentru că la bază se află încrederea și credința că o dorință se poate împlini. De aceea, credința este o energie care mișcă voința și atenția spre împlinire.
Intențiile negative ne pot îmbolnăvi din punct de vedere sufletesc și corporal.
ADEVĂRAT. Intențiile negative sunt o emisie de energie de o frecvență coborâtă, energie care te face să ajungi la idei catastrofice și la un zbucium sufletesc foarte mare. Acest zbucium îți mănâncă energia și îți devitalizează mintea și te face să te simți de parcă nu mai poți ieși din acel carusel negativ, fapt care te golește emoțional și care, în final, îți afectează corpul fizic. Ființa umană are trei dimensiuni sau corpuri de bază cu care funcționează: sufletul, mintea și corpul. Mintea este un tampon între suflet și corp. Ea este cea care ne ridică, ea este cea care ne coboară. Deci dacă avem intenții și gânduri negative, vom avea de suferit și sufletește, și corporal.
În situațiile de criză, cel mai bine este să ne liniștim sistemul limbic (creierul emoțional) și să acționăm conform valorilor noastre de viață.
ADEVĂRAT. În situații de criză, important este să reușim să ne liniștim amigdala ca să putem intra în procesul gândirii. După ce reușim să gândim, vom găsi și soluții pentru a putea acționa conform valorilor noastre de viață.
Comportamentele repetate în care ne implicăm pot produce schimbări semnificative la nivel cerebral.
ADEVĂRAT. Conform neuroplasticității cerebrale, acțiunile și comportamentele repetitive ne ajută să conectăm neuroni de același tip, astfel încât să creăm o rețea sau conexiune neuronală care duce în timp la atitudini consolidate. Adică, prin exercițiu vom ajunge să facem schimbări semnificative la nivel cerebral.
Creierul unei persoane de peste 60 de ani nu mai poate învăța lucruri noi.
FALS. Conform studiilor și cercetărilor dr. psihiatru Daniel Amen din California, se pare că inclusiv persoanele de peste 80 de ani pot crea, prin neuroplasticitate cerebrală, activități, atitudini și comportamente noi. Important este să fie active și să dorească să facă ceva nou. Conform cercetărilor și studiilor, ce este adevărat e că le trebuie mai mult timp ca să integreze noul comportament din cauza convingerilor și programelor limitative din creier, însă cei care vor, pot.
Mantrele ne pot schimba setările mentale limitative și ne pot elibera de tiparele nesănătoase de funcționare psihică și relațională.
FALS. Mantrele, dacă sunt doar rostite fără încărcătură emoțională și nu sunt însoțite de acțiuni măsurabile, nu pot schimba setările mentale și tiparele nesănătoase de funcționare psihică și relațională. Pentru a provoca aceste schimbări este nevoie de conștientizarea limitelor de orice tip și de acțiunea intențională.