Skip to content

Prima întâlnire este guvernată, majoritar, de emoții. Gânduri zbuciumate, planuri bine puse la punct, filtre nenumărate, ținutele cele mai alambicate, cuvintele cele mai elevate, gata să-l (o) dea pe spate pe partener(ă), indiferent de vârstă. De cele mai multe ori, întâlnirea este copleșitoare și guvernată de palme transpirate, inimi sincronizate și presiuni interioare.

Chestionarul începe a fi aplicat cu succes, întrebările standard curg ca niște verificări ce musai trebuie realizate pentru a bifa locul de muncă, aspectul exterior, proprietățile, gusturile, interesele, hobby-urile etc. Ceea ce trebuie cuantificat, de fapt, este inteligența emoțională, mai precis, capacitatea unei persoane de a-și exprima și gestiona emoțiile cu mult respect și blândețe, dar și exteriorizarea empatiei față de ceilalți.

Cercetătorul John Gottman (unul dintre cei mai de seamă experți în cercetarea mariajului), ne arată că dincolo de nivelul de atractivitate, sau de sincronizările pe care le-am făcut înainte de a ieși la un first date, cuplurile inteligente ar trebui să nu scape din vedere capacitatea amândurora de a avea respect reciproc, de a comunica și descifra, rapid, emoțiile celuilalt, pe scurt, să cultive, mai degrabă, inteligența emoțională. De altfel, conform lui dr. Gottman, un top trei ai celor mai importanți factori contributori ai unei relații ar fi tratarea partenerului drept un bun prieten (confident), rezolvarea conflictelor cu compasiune, și, musai repararea și conectarea după încheierea conflictului.

Un studiu similar subliniază că obținerea, de ambii parteneri, a unui scor crescut al inteligenței emoționale, se traduce prin fericire și mulțumire în relația respectivă. Dar acest lucru poate fi destul de ușor testat la o primă întâlnire. Spre exemplu, modalitatea prin care răspunde unor momente neplăcute (cum ar fi o comandă greșită), dacă devine irascibil(ă), este clar că se află în incapacitatea de a-și gestiona trăirile, sau dacă, deși este nemulțumit de serviciile personalului, dar nu le verbalizează persoanelor decidente, pot reieși probleme de asertivitate, dar și de neputința de a le exprima (ceea ce pe termen lung, poate fi un inconvenient). O altă modalitate o reprezintă descrierea foștilor parteneri, deoarece felul în care se raportează sau îi blamează pe aceștia, devine predictibil pentru relația pe care încercați să o conturați.

℗PUBLICITATE



Limitele sănătoase impuse de ambii posibili iubiți sunt definitorii în exprimarea vulnerabilității, deoarece deschiderea față de celălalt, coroborată cu atingerea, converg pentru a trece într-o altă etapă a relației, mai precis, se depășește pragul necesar de confort pentru o posibilă exprimare a sexualității. În acest caz, inteligența emoțională joacă un rol decisiv, mai ales la începutul idilei amoroase. Intuiția, experiențele anterioare, traumele și rănile necicatrizate pot confirma delimitările în care va decurge o primă întâlnire. Dincolo de latura carnală, interesul, dar și spațiul verbal lăsat celuilalt, ascultarea lui și intervenirea doar după ce acesta a terminat prelegerea, sunt alte semne procesate prin filtrul inteligenței emoționale.

Validarea, înțelegerea, internalizarea și susținerea partenerului(ei), sunt aspecte extrem de importante de care trebuie să ținem cont și să le cernem pe parcursul relației, pentru un bun dans în doi. Comunicarea stă la baza oricărei relații, curiozitatea și dorința de a fi cât mai mult în preajma lui(ei) sunt pilonii principali ai structurii de bază a unei bune legături, cărora le atașăm celelalte atribute, menite să întrețină focul.

Potrivit psihologilor dr. Simone Humphrey și dr. PhD Signe Simon (New York, fondatoarele companiei LOVELINK), este perfect normal ca la un first date să fim anxioși, și prin asta fie să fim logoreici, sau din contră, laconici, însă, trebuie plecat de la premisa că o primă întâlnire nu înseamnă că trebuie să dai tot ce poți, să pari ceva ce nu ești, că e normal să fii stângaci, autentic, dar că, ceea ce trebuie ținut cont, este că nu se reflectă perfect felul nostru de a fi. De asemenea, un sistem emoțional disfuncțional poate dăuna, sau chiar ruina conversația, ori, din contră, poate fi apreciată și ajustată la o a altă, proximă, întâlnire.

De reținut este că inteligența emoțională e superioară inteligenței cognitive, ceea ce înseamnă că între doi parteneri modul de conectare este mult mai relevant din punct de vedere afectiv, drept urmare, normalitatea, fâstâcelile, ascultarea conștientă, validarea, sunt puncte de plecare, dar și de menținere, pentru bunul mers al relației. Cuantificarea și decantarea după doar câteva minute de scanat nu reprezintă adevărul clar, ci doar o imagine surprinsă pe baza perfecțiunii, generatoare de frică. Teama de refuz, teama de a nu fi acceptat și teama de a nu te sincroniza cu persoana respectivă, nu fac altceva decât să crească nivelul de anxietate, putând merge până la blocaj verbal. Relaxarea și petrecerea unor ceasuri în compania unei persoane, indiferent de rezultatul la care veți ajunge (sau unde vă va duce viața), sunt necesare și suficiente pentru a ne bucura de moment, pentru că trebuie reținut că astăzi este despre astăzi, și că noi suntem cei mai importanți în viețile noastre. Încrederea în propria persoană se oglindește în fața celuilalt, drept urmare o corectă autoapreciere poate atrage persoana mult dorită.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0