Skip to content

Atenția este o funcție psihică, denumită și funcția presexică, întâlnită în orice moment al existenței, având ca rol central autoreglarea activității psihice pe microintervale și în mod intermitent. În procesul formării imaginilor obiectelor și fenomenelor reale, intervine gândirea care, prelucrându-le și șlefuindu-le, realizează înțelegerea lor conștientă1.

Ce este atenția?

Atenția se referă la procesul de orientare și concentrare a activității psihice asupra unor obiecte sau fenomene care, prin semnificația lor biologică sau socială, necesită o reflectare clară și o selectare conștientă. Atenția se află în legătură cu afectivitatea, ideația și acțiunea. Concentrarea pe trăitul în prezent sporește puterea atenției.

Funcția prosexică poate fi împărțită în։ atenție involuntară, neintențională sau primară, determinată de stimuli senzoriali ce survin brusc, în stare de nepregătire a organismului sau care poartă o noutate informațională, o atenție voluntară, intențională, care se desfășoară într-o stare deliberată și susținută de efort volițional, și o atenție habituală sau postvoluntară, care este caracterizată prin starea de pregătire și de așteptare în vederea unei recepții mai corecte și mai clare a anumitor stimuli1.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Cum îți poți crește calitatea atenției?

  • Studiile arată că memoria, atenția și concentrarea își mențin funcționalitatea atunci când ne punem creierul în funcțiune, prin activități cum ar fi lectura, învățarea unei limbi străine, jocurile de societate, vizitarea muzeelor sau învățarea unui instrument muzical, jocurile ce presupun inducție și deducție, jocuri de tip puzzle, șah, rebusuri2.
  • Oamenii de știință au creat exerciții pe care le numesc „neurobice“, care provoacă creierul să gândească în moduri noi. Deoarece simțurile sunt cheia învățării, folosește-le pentru a-ți pune mintea la treabă. Dacă ești dreptaci, încearcă să folosești mâna stângă. Când vii de la serviciu, întoarce-te acasă pe un alt traseu3.
  • Sportul, mișcarea, în special mersul pe jos sau înotul, ajută sănătatea mintală. Practicarea sportului ajută memoria, imaginația și chiar capacitatea de a planifica mai ușor lucruri.
  • Un alt aspect este alimentația: un meniu mediteraneean, bazat pe pește, fructe proaspete, legume și leguminoase favorizează activitatea cerebrală, ajutând la îmbunătățirea atenției. Pe de altă parte, obezitatea dublează riscul apariției bolii Alzheimer3.
  • Dieta potrivită pentru creier este una în care se pune accentul mai mult pe fructe și legume colorate și mai puțin pe zahăr și cărnuri procesate, alimentele fiind consumate mai degrabă fierte sau coapte în loc de a fi prăjite. Uleiurile din nuci, semințe și măsline sunt recomandate în loc de smântână, unt și grăsimi din carne.
  • Încearcă, de asemenea, un supliment alimentar pe bază de ulei de pește, ginseng și complexul de vitamine B, care poate fi util în procesul de învățare, în concentrare și în prevenirea tulburărilor de memorie.
  • Consumul de alcool favorizează degradarea atenției și pierderea capacității de concentrare, fiind un trigger în instalarea psihozelor și a tulburărilor cognitive. Totuși, studiile arată că un pahar de vin consumat o dată pe zi, la o masă, poate avea efecte benefice asupra circulației sangvine.
  • Mai multe studii au descoperit că jocurile video stimulează părțile creierului care controlează mișcarea, memoria, planificarea și abilitățile motorii fine. Așa că poate e timpul să uiți că jocurile sunt doar pentru copii și să cauți și tu unele care să te stimuleze mental.
  • Socializarea și implicarea în activități sociale, dincolo de faptul că-ți dau sentimentul de utilitate, scad incidența apariției depresiei, interacțiunea cu oamenii ajutând la lărgirea câmpului cognitiv, afectiv și volitiv. A vorbi cu cei din jur stimulează creierul, fie că ești la serviciu, acasă sau în comunitate. Studiile arată că activitățile sociale îți îmbunătățesc memoria și atenția.
  • Voluntariatul, activitățile caritabile, întoarcerea privirii către cei din jurul tău au efecte benefice atât asupra stării tale interioare și asupra proceselor tale psihice, cât și pentru cei pe care alegi să-i ajuți.

Scrisul de mână ajută la îmbunătățirea memoriei și a calității atenției. Decartes este cel care, prin triunghiul său ochi-mână-creier, pledează pentru scrisul de mână, demonstrându-se că persoanele care scriu de mână nu dezvoltă ulterior boli degenerative ale creierului, precum demență în boala Alzheimer, Parkinson, boli cerebrovasculare3.

℗PUBLICITATE



Așadar, suntem suma rutinelor și lucrurilor din viața noastră, iar o atenție sporită, viguroasă și cât mai exactă se construiește în fiecare zi câte puțin!

Bibliografie

  1. Băcilă, C., & Pereanu, M. (2011), Corelații anatomo-clinice (neurologice și psihopatologice) în boala cerebro-vasculară, Acta Medica Transilvanica, 2(4);
  2. Popov, A., Căpățână, G., Butnaru, M., & Căpățână, A. (2018), Tulburări psihice și de comportament în epilepsie: clasificarea, diagnosticul, algoritmii de conduită, anamneza, manifestările clinice, investigațiile paraclinice, tratamentul, reabilitarea, resursele necesare, profilaxia;
  3. Rotărescu, V. & Ciurea, A. V. (2010), Stresul psihic în tumorile cranio-cerebrale. Studii și cercetări 56(1-2).

Citește și:

Claudia Nicoleta Vîja a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității București, precum și două masterate în domeniul psihologiei sănătății, organizaționale și managementului resurselor umane, obținute la aceeași universitate. Lucrează ca psiholog clinician pe secția de obstetrică-ginecologie într-un spital, aplicându-și cunoștințele în domeniul sănătății mintale și al psihologiei clinice, pentru a le veni în ajutor pacienților cu o serie largă de probleme, blocaje și patologii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
0%