Skip to content

Bullying-ul la locul de muncă implică un comportament ostil, de excludere și de umilire, manifestat în raport cu unul dintre membrii grupului. Acest tip de comportament se poate manifesta în mediul profesional prin: etichetări, jigniri, izolarea persoanei, raspândirea de zvonuri ș.a.m.d.

Bullying-ul în plan profesional poate fi exercitat de către manager, de către colegi, dar uneori și de către subalterni. Câteva dintre indiciile care îți pot semnala că este posibil să fii ținta bullying-ului sunt: ești exclus(ă) din discuțiile ce au legătură și cu tine, nu ești invitat(ă) sistematic la întâlnirile informale ale echipei, îți sunt adresate remarci menite să te pună într-o lumină nefavorabilă, îți sunt dimunate meritele.

Persoana afectată de bullying se poate simti intimidată, rușinată, neajutorată, furioasă, neacceptată în echipă, lipsită de importanță și nevalorizată. În timp starea emoțională a respectivei persoane este afectată și există riscul să perceapă locul de muncă într-un mod negativ, aceste aspecte afectându-i indubitabil rezultatele și eficiența.

Câteva dintre recomandările care te pot ajuta să rezolvi această situație sunt:

Acceptă realitatea

Acceptarea faptului că ești într-o situație care te afectează este primul și poate cel mai important pas în găsirea de soluții. Dacă ignori comportamentul toxic al celorlalți există riscul ca lucrurile să devină mai greu de gestionat în timp.

Asumă-ți partea de responsabilitate, dar evită să te învinovățești

Un lucru este sigur, nu există motive care să îndreptățească bullying-ul. Însă, dacă te afli într-o astfel de situație, este important să stabilești ce poți face tu pentru a ajunge la o rezolvare. Poți constata, de exemplu, că ai tolerat un timp îndelungat ceea ce se întâmplă sau că ai negat că ți se întâmplă, iar aceasta este partea ta de responsabilitate.

Ia atitudine

Indiferent că bullying-ul vine dinspre un coleg(ă), dinspre un grup de colegi sau dinspre un superior ierarhic este esențial să pui limite într-un mod calm, dar cu fermitate. Poți face acest lucru pe moment, atunci când identifici un comportament menit să te impacteze în mod negativ sau poți iniția o discuție în care să abordezi acest subiect.

Este recomandat să deschizi discuția prin a prezenta ce ai observat că se întâmplă, să comunici faptul că ești afectat(ă) de respectivul comportament și să transmiți într-un mod direct și ferm ce ai nevoie să se schimbe în raport cu tine.

De asemenea, este necesar să eviți să răspunzi cu aceeași monedă folosind un ton al vocii ridicat sau adresând cuvinte lipsite de respect, chiar dacă ești îndreptățit(ă) să te simți furios(oasă).

℗PUBLICITATE



Este posibil să te simți vulnerabil(ă) în momentul în care alegi să iei atitudine. În acest sens te poate ajuta simplul fapt că accepți această vulnerabilitate cu toate emoțiile care o însoțesc.

Fii consecvent(ă) în atitudine

Pentru a te repoziționa în grupul din care faci parte și pentru a te asigura că cei din jur te vor trata așa cum te aștepți, este nevoie să nu treci cu vederea posibilele derapaje comportamentale. Dacă vei face acest lucru, există riscul ca respectivul comportament să devină din ce în ce mai agresiv.

Fii conștient(ă) de faptul că manifestările comportamentale ale celorlalți au legătură cu ei și nu cu tine

Cu alte cuvinte, comportamentul sau atitudinea celor din jur față de tine nu trebuie sa fie în niciun caz un „barometru“ al propriei tale valori. Mai mult decât atât, persoanele care în mod intenționat îi agresează în orice formă pe ceilalți sunt într-un conflict cu propria lor persoană.

Evită generalizările

Faptul că un grup de oameni sau o persoană se raportează la relația cu tine într-un mod lipsit de respect, nu înseamnă că toată lumea face acest lucru. Conștientizarea acestui fapt te va ajuta să nu amplifici lucrurile, să ai o poziționare corectă față de ceea ce trăiești, vei fi mai motivat(ă) să acționezi și este posibil să te ajute inclusiv în a cere suport emoțional din partea acelor colegi care au un comportament adecvat in relația cu tine.

Evită autocompătimirea

Dialogul intern de tipul: „de ce mi se întâmplă una ca asta?“, „toată lumea are ceva cu mine“, „nu sunt în stare să ripostez“, „așa mi se întâmplă de fiecare dată“ etc, nu numai că nu te va ajuta să te simți mai bine, dar te poate afunda și mai mult în starea negativă pe care o experimentezi și te poate bloca în a vedea soluțiile și în a acționa.

Autovalorizează-te

Cel mai nociv lucru pe care îl poți face este să te privești într-o lumină nefavorabilă pentru că trăiești această situație. În momente ca acestea avem nevoie poate mai mult ca niciodată să privim către noi cu blândețe și să ne reamintim toate situațiile dificile pe care le-am soluționat și toate lucrurile bune pe care le facem.

Vorbește despre ce ți se întâmplă

Orice lucru supărător pe care nu-l exprimăm se poate transforma într-o povară din ce în ce mai greu de dus. Așa încât este de un real ajutor să vorbești despre ce trăiești atât ca și experiență concretă, cât și emoțională, cu o persoană în care ai încredere.

Bullying-ul este un fenomen care poate fi stopat în primul rând prin luarea de atitudine a oamenilor care sunt afectați de el. Nimeni nu poate acționa spre binele tău într-un mod mai autentic și mai de impact decât tu însuți.

Ana-Nicoleta Zafiu este psiholog și consilier în cariera la Career Invest. Îi ajută pe oameni să își conștientizeze resursele interioare și să ia deciziile potrivite în carieră, oferindu-le suportul în a face schimbările de care au nevoie și în a găsi echilibrul între planul personal și cel profesional.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0