Skip to content

„Experiența clinică din ultimele săptămâni mi-a arătat că numărul problemelor de anxietate și al cazurilor de depresie și adicții a crescut în mod semnificativ. Părinții și copiii ridică tot mai des vocea unii la ceilalți. Șoferii în trafic au tot mai puțină răbdare și înțelegere. O bună parte dintre elevi refuză să-și mai facă temele sau să-și îndeplinească responsabilitățile școlare, în timp ce partenerilor de cuplu le vine tot mai greu să găsească calea către intimitatea afectivă și fizică. 

Toate acestea ne arată că avem nevoie de o pauză, în adevăratul sens al cuvântului. Că zilele de vacanță care vor veni sunt mai mult decât binevenite și că e nevoie să ne pregătim sufletește pentru ceea ce va urma. E necesară această pregătire pentru că încheiem un an greu, pentru că vacanța și sărbătorile vor fi diferite, iar creierul nostru nu reacționează prea bine atunci când suntem obosiți și nici atunci când ne confruntăm cu situații noi sau schimbătoare.

Această pregătire presupune să ne deschidem mintea și inima pentru a ne flexibiliza așteptările, a ne îmbrățișa emoțiile, a accepta trăirile celor din jur și pentru a ne implica în comportamente care să oglindească iubirea și prețuirea ce vin din partea noastră. 

℗PUBLICITATERecomandarea este ca în fiecare dimineață, înainte de a ne ridica din pat, să ne oferim răgaz timp de 3-4 minute pentru a face câteva exerciții de respirație abdominală și pentru a ne îndrepta atenția asupra corpului. După care, e important să ne gândim la câteva lucruri pentru care suntem cu adevărat recunoscători. Experții în psihologie ne încurajează să nu căutăm lucruri extraordinare, este mult mai benefic să luăm în calcul partea frumoasă și simplă a vieții: faptul că suntem vii, că suntem sănătoși, că ne-am trezit alături de un partener, că avem un adăpost deasupra capului, că avem ce să mâncăm, că vedem zâmbetul de pe chipul copilului. 

În concluzie, avem nevoie să ne pregătim sufletește pentru acest final de an și să acceptăm că: Sărbătorile, pentru a fi fericite, nu «trebuie» să fie perfecte!“

Despre cum ne pregătim sufletește pentru sărbătorile de iarnă, despre cum îi ajutăm pe copii să intre în starea de vacanță și despre cum purtăm conversații dificile a vorbit colegul nostru, Gáspár György, la #PsihologiaRelațiilor (ultima ediție din acest an), pe frecvențele Europa FM

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0