Skip to content

Pentru ultima ediție din acest an a rubricii Psihologie & Film, am invitat-o pe colega noastră, Carina Coșăreanu, psiholog și terapeut imago în supervizare, să ne recomande o peliculă pentru zilele de vacanță care vor urma. Așa cum era de așteptat, Carina a ales un film care ne poate face Sărbătorile și mai frumoase. Despre povestea filmului și de ce merită să-l vedem aflăm din textul de mai jos.

„Un film pentru întreaga familie, The Christmas Chronicles, lansat în 2018, ne readuce magia Sărbătorii printr-un Moș Crăciun cu puteri supranaturale, care dăruiește cadouri an de an copiilor, cu sania trasă de toți renii deja cunoscuți – Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen.

Sărbătorile aduc bucurie în sufletele celor mari, și, mai ales, ale celor mici. Tot atunci devin mai evidente nevoile noastre de conectare, de apartenență, de siguranță și de credință într-o forță superioară. Căutăm căldura pe care o simțim împreună, iar singurătatea pare și mai greu de îndurat, mai ales când se schimbă în mod tragic cadrul cunoscut. Primul Crăciun fără tatăl lor îi găsește pe Katie și Teddy Price într-o deconectare de la spațiul creat de propria familie. Doug Pierce și-a pierdut viața încercând să salveze niște oameni dintr-un incendiu și devenind, astfel, un erou atât pentru familia lui, cât și pentru comunitate. Furia suferită din cauza pierderii tatălui îl împinge pe Teddy, la doar 18 ani, să adopte un comportament delincvent și să fugă de responsabilități. La polul opus, Katie, în vârstă de 9 ani, privește cu seninătate apropierea Sărbătorilor, având credința că Moș Crăciun există și este un liant pentru membrii familiei, în timp ce mama lor se refugiază în muncă, pentru a evita să înfrunte durerea lipsei partenerului ei.

Atunci când mama acceptă să lucreze în seara de Crăciun, Katie își amintește că mai sunt multe lucruri de făcut, parte a tradițiilor de sărbătoare, cum ar fi decorarea casei. Mama spune că sărbătoarea este mai mult de atât, însă Katie refuză să accepte. Deși este primul an fără tatăl lor, respectarea tradițiilor poate aduce sentimentul de împăcare, prin recrearea unui cadru cunoscut, de siguranță, o mare nevoie atunci când apar schimbări în cadrul familial.

Mânat de furia cauzată de pierdere, Teddy fură o mașină și se detașează de mama și sora lui. Profită de fiecare ocazie să petreacă timp cu prietenii. Studiile de specialitate arată că interacțiunile mamă-copil sunt vitale, însă tatăl are o influență puternică în dezvoltarea copilului. În cartea Parenting, John Gottman și Joan DeClaire subliniază că: «relația tată-copil trezește în cel mic emoții extrem de puternice». Jocul cu cei doi părinți devine fundamentul pentru o bună dezvoltare a copilului, iar la vârsta adolescenței, prezența celor doi modelează stima de sine și încrederea.

Complicitatea dintre frați este reînviată de Katie, care insistă să-l filmeze pe ascuns pe Moș Crăciun atunci când vine să le pună cadourile sub brad. Găsesc filmarea cu mâna lui Moș Crăciun pe o casetă cu înregistrarea ultimului Crăciun cu tatăl lor, ceea ce îi convinge să încerce să-l filmeze din nou. Katie manifestă nevoia de a petrece timp împreună cu fratele ei, de a simți căldura familiei, având în vedere că mama lor nu era prezentă.

℗PUBLICITATE



Teddy acceptă să stea ascuns împreună cu sora lui și să se răsfețe cu gustări interzise de mama lor. Surpriza cea mare este că reușesc să filmeze mâna lui Moș Crăciun și chiar să îl întâlnească pe cel care le va schimba viața. Astfel, încep o mulțime de peripeții brodate de magie, pericole mici și mari, pe care le înving doar atunci când își unesc forțele.

Întâlnirea cu Chris Claus îi hrănește lui Teddy nevoia de a fi văzut de o figură paternă. Chiar dacă este certat că a furat o mașină, îi sunt lăudate și încurajate abilitățile de a conduce. În plus, primește o mare responsabilitate: să conducă sania trasă de reni. Iar pentru Katie, întreaga experiență este o confirmare că avea sens să creadă în magie și în puterea de a fi împreună, așa cum tatăl lor spunea: A Price always sees it through (Un Price întotdeauna merge până la capăt).

Lucrul în echipă, validarea, compasiunea, acordarea încrederii, responsabilizarea au recreat sentimentul de familie, au satisfăcut nevoia de conectare socială și au redat puterea de a crede în magia sărbătorii. Toată experiența îi reconectează pe Teddy și Katie, iar întâlnirea din dimineața de Crăciun cu mama lor este plină de zâmbete, plus bucurie în amintirea anilor trecuți.

Vă recomand The Christmas Chronicles pentru că ne poartă într-o poveste cu magie, cu haz și blândețe. Îmi place să-mi las copilul interior să mai viseze un pic la cum ar fi fost dacă toate aceste povești ar fi fost reale. În plus, la final există reparația relației cu membrii familiei, cei prezenți și cei care lipsesc. Am simțit că îmi alimentează credința că noi putem să aducem vindecare în sufletul nostru, chiar și atunci când pare că este prea târziu“.     

În România, filmul este disponibil pe platforma Netflix.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0