Skip to content

Dacă ne uităm la statisticile internaționale cu privire la divorț, avem toate motivele să ne temem pentru viitorul relației și al mariajului nostru. Riscul ca mariajul să se destrame, pentru un cuplu aflat la prima căsătorie, este de 50%. Poate ne place să sperăm că, în cazul celor aflați la a doua căsătorie, lucrurile stau mai bine, dar statistice arată că nu avem motive de bucurie, deoarece până și 60% dintre aceste povești de iubire se destramă, la rândul lor. Adevărul este că rata divorțurilor crește tot mai mult pe măsură ce trece timpul. Un sondaj realizat în anul 2019 arată că 1 din 4 cupluri care divorțează, în România zilelor noastre, ia această decizie după mai mult de 20 de ani de căsătorie.  

Divorțul poate avea diferite forme și putem spune că orice separare se încadrează în una dintre următoarele două categorii: despărțiri conștiente și despărțiri inconștiente. Indiferent de categorie, divorțul este o experiență neplăcută și amară, pentru că trăim o stare de pierdere, dar aceasta nu trebuie să devină și o sursă de traumă sau de violență psihologică ori fizică. 

De numele psihoterapeutului american Katherine Woodward Thomas este legat conceptul de despărțire conștientă. Aceasta a mediat din punct de vedere relațional divorțul dintre actrița Gwyneth Paltrow și solistul Chris Martin. Despărțirea conștientă este o separare sau un divorț caracterizat prin foarte multă bunăvoință, generozitate și respect. Cei doi parteneri, care au decis că separarea este cea mai bună soluție, se străduiesc să regleze lucrurile făcându-și cât mai puțin rău lor și propriilor copii, căutând să cultive noi forme de relaționare pentru ca toți cei implicați să poată merge mai departe. 

℗PUBLICITATE



După o despărțire obișnuită, foștii parteneri devin adesea inamici, nu-și mai vorbesc și sunt măcinați sufletește de o constelație de emoții negative; în opoziție cu aceasta, o despărțire conștientă poate face ca foștii soți să rămână prieteni, mai ales dacă au de crescut împreună copii; sau îi poate face, cel puțin, să-și păstreze inimile generoase și să comunice cu eleganță relațională atunci când au de purtat un dialog. 

Despre ce implică despărțirea conștientă și despre etapele pe care le au de parcurs partenerii deciși să divorțeze, a vorbit Gáspár György, la #PsihologiaRelațiilor, pe frecvențele Radio Europa FM.

  

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0