Skip to content

„Am oare vreun talent?“’ „Dacă nu fac ce e bine pentru mine?“’ „Dacă chemarea mea în această viață este complet diferită?“ Întrebări de acest gen trec prin mintea a mii de oameni, indiferent de vârsta lor.

Daca ești unul dintre acei oameni, poate că e timpul să iei o pauză și să începi să te gândești la cine ești tu cu adevărat. Ar putea părea dificil – și chiar este – dar gândește-te logic și îți vei da seama de următorul fapt: cu cât amâni mai mult momentul, cu atât vei fi blocat mai mult timp în aceeași spirală de îndoială și confuzie privind drumul tau in viață.

Pentru a te ajuta, iată un ghid care te va ajuta, pas cu pas, să descoperi unde se află adevaratele tale talente.

Pasul 1: Amintește-ți toate visurile tale

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți amintești toate visurile realiste care le-ai avut pe tot parcursul vietii – începând din copilărie, continuând cu cele din școală și liceu, și în cele din urmă ca adult. Scrie-le pe o bucată de hârtie.

Pasul 2: Fă o separare clară între „a avea“ și „a fi“

Acum, că ți-ai scris toate visele pe o foaie de hârtie, trebuie să le separi în două categorii:

Visurile din categoria „a avea“: cele care implică câștigarea, intrarea în posesie a ceva ce nu ai în acest moment.
Visurile din categoria „a fi“: acelea care implică să îți asumi un anumit rol nou în viață.

Acum scrie doar visele din categoria „a fi“ separat – vei lucra doar cu acestea.

Pasul 3: Ce a provocat o reacție în tine?

Îți mai amintești dacă ai simțit vreodată o emoție când te-ai uitat la altcineva care își îndeplinește un anumit rol în viață? Vrei să fii în locul lui? Dacă este așa, notează-ți.

Pasul 4: Ce îți place să faci?

Notează-ți orice activități sau hobby-uri pe care le-ai făcut cu plăcere în trecut. Ce ți-a plăcut să faci când erai copil, adolescent sau adult? Ce îți place să faci acum?

℗PUBLICITATEPasul 5: Scapă de ceea ce nu ai nevoie

Uită-te la tot ceea ce ai scris până în acum. Gândește-te bine la fiecare vis al tău din categoria „a fi“ și vezi care dintre ele încă îți provoacă o reacție emoțională – acel sentiment de emoție discutat la pasul 3. Acum, imaginează-te în aceste roluri. Ce ai face în acest moment, dacă ai fi în acest rol? Cum te-ai simți?

Acordă atenție la cât e de puternică reacția ta emoțională când te imaginezi în diferite roluri. Evaluează puterea de reacție pentru fiecare dintre ele pe o scară de la 1 la 10.

Pasul 6: Taie-le de pe hârtie pe cele mai rele

Acum marchează toate aceste vise din categoria „a fi“ cărora le-ai dat cea mai mică evaluare în etapa anterioară. Acestea sunt visurile la care îți poți permite să renunți acum – este clar că acestea nu mai înseamnă la fel de mult pentru tine cât au însemnat în trecut și nu mai ai nevoie de ele.

Pasul 7: Grupează lucrurile

Deci, acum ai o listă cu obiectivele tale reale în viață. În momentul de față toate acestea sunt amestecate într-o listă. Uită-te la listă cu atenție și întreabă-te – care dintre visurile mele se pot grupa? Care dintre acestea sunt interconectate sau, în esență, foarte asemănătoare?

Pasul 8: Numește fiecare grup

Privește cu atenție la fiecare grup pe care l-ai făcut și dă-i un nume. Fiecare nume ar trebui să spună ceva despre unul dintre talentele tale înnăscute, care a condus la o serie de visuri interconectate.

Pasul 9: Caută conexiuni între grupuri

Aproape am terminat! Acum trebuie doar să afli ce face legătura între diferitele grupuri. Notează-ți numele grupurilor într-o listă. Gândește-te la modul în care existența unui grup susține existența altuia. Acest exercițiu arată aproape întotdeauna că există connexiuni între grupuri.

Pasul 10: Caută o modalitate de exprimare pentru talentele tale

Gândește-te și apoi scrie-ți toate posibilitățile de a-ți realiza visurile în viața reală. Despre ce domeniu din viața ta personală sau profesională vorbim aici? Ce fel de activități implică? Visele și talentele tale au o influență asupra mai multor domenii legate de activitatea sau viața ta profesională? Cu cât ai mai multe idei, cu atât mai bine.

Pasul 11: Definește-ți scopul în viață

Deci, acum că ai lista cu potențialele modalități de a-ți pune în practică visurile și talentele, evaluează fiecare scenariu pe o scară de la 1 la 10 – de la cel mai puțin atractiv la cel mai atractiv.

Acum ar trebui să fie clar în ce direcție trebuie să mergi pentru a realiza ceea ce te interesează cu adevărat. Dacă poți ajunge acolo, poți fi sigur că realizarea acestui vis îți va aduce fericirea adevărată în viață. Pentru că, desigur, atunci când știi unde se află adevăratele tale talente și ai posibilitatea de a le realiza, te vei simți mai încrezător și plin de entuziasm.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0