Skip to content

Discret, calm, profesionist desăvârșit și familist convins. Acestea sunt doar câteva dintre atributele ce-l caracterizează pe jurnalistul Cristian Leonte care astăzi este protagonistul interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine, pe paginadepsihologie.ro. Despre planuri de viitor, familie, dar și despre proiectul „România, te iubesc“ (emisiune ce este difuzată în fiecare duminică, de la ora 18.00, pe ProTV), dar și despre multe altele, ne-a dezvăluit în interviul ce urmează.

Care este gândul care te împinge de la spate să ai elanul cuvenit pentru o zi productivă? 

Am nevoie să fiu la curent cu noutățile zilei, dar și să aduc la zi tot felul de informații de background, istorie, geografie, limbă, tendințe. Așa că sunt multe de făcut – un gând destul de bun, aș zice!

Cu un istoric prodigios și felurit, te mai surprinde ceva din cadrul reportajelor „România, te iubesc“?

E adevărat, echipa „România, te iubesc!“ a ajuns de multe ori în mijlocul unor situații incredibile. Întrebarea este mereu ce se întâmplă?“ de nu reușim să progresăm, să depășim înapoierea materială, emoțională, de educație, de viziune. Uite că răspunsul, pe care colegii mei îl găsesc fără greșeală, acel răspuns – care e un om sau un grup de oameni cu o atitudine, un obicei prost, o lene, o nepăsare, o îmbuibare, o ticăloșie, acel răspuns mă uimește de fiecare dată.

Ce aduce nou sezonul ce urmează să se lanseze, în curând?

E un sezon plin de teritorii puțin explorate. Rareș Năstase a mers pe urmele contrabandiștilor de țigări din Nord și Est, și nu doar a filmat capturarea unui transport, dar și felul în care comunități întregi integrează contrabanda, plus interceptări savuroase. Cosmin Savu a căutat explicații extinse pentru prețul uriaș al energiei. Alex Dima investighează șubrezenia clădirilor care ar trebui să treacă cu bine de următorul cutremur – cu tot cu noi înăuntru! Paula Herlo a vizitat în amănunt județul Botoșani – sărac lipit și ținut așa de o mână de oameni din partide care au tot guvernat. Tulcea – și desigur Delta – este bătută de Paul Angelescu, cu documente despre furt, pagubă și oportunități ratate. Să le numim materialele noastre de deschidere, și suntem recunoscători oamenilor locului, care ne-au ajutat mult cu informații, cu ponturi.

Care este cel mai neobișnuit lucru care ți s-a întâmplat pe parcursul unui buletin de știri?

Nimic ieșit din comun. Într-o seară a sunat telefonul – neobișnuit e că m-am speriat eu! În altă seară am rămas fără voce chiar de la început (și în zilele următoare) – neobișnuit e că am continuat emisia, în loc să mă retrag, și îmi cer scuze și aici publicului pentru că a fost supus la un fel de efect sonor abraziv nesolicitat…

Te-ai gândit, vreodată, să emigrezi, alături de familie? 

Lumea astăzi e deschisă, putem călători și munci liber mult mai ușor ca acum 15-20 de ani. Chiar nu cred că ar fi rău ca timp de un an, sau câteva luni, de exemplu, să experimentăm traiul în altă țară. Altă școală, altă limbă, alte obiceiuri, altă minte. Nu e ceva neobișnuit, poate e o metodă de a crește copiii un pic mai pregătiți pentru lumea largă – oriunde ar fi ea.

Într-o lume supra expusă, cât de dificil este să păstrezi discreția familiei?

Admir oamenii care știu să spună povești, cred că este esențial să știi să faci asta orice meserie ai avea. Poveștile noastre despre noi rămân la noi în familie. De-a lungul timpului am spus de atâtea ori „nu“ interviurilor mai personale, că a rămas așa. Sigur că mai există și publicații pentru care limita bunului simț e necunoscută, sau trebuie mereu depășită, și care au comis indiscreții pe care nu am reușit să le opresc.

℗PUBLICITATE



Care este ultimul gest romantic făcut pentru soția ta?

M-aș bucura ca ea să și-l amintească cu plăcere, în discuția de față o să mă iertați că nu-l fac public.

Care este trucul la care apelați, atunci când apar conflicte în relație?

Orice funcționează într-un moment dat într-o negociere – cred că publicul Pagina de Psihologie mi-ar putea sugera câteva metode pe care le-ați dezbătut!

Ești adeptul sărbătoririi Valentine’s Day, sau, a Dragobetelui?

Nu mai bine facem o sărbătoare din fiecare sărut? Sau din fiecare gând frumos care ajunge la celălalt/cealaltă?

Ce stil de parenting abordați?

Sper că facem ceea ce e potrivit timpurilor noastre. Sigur greșim – și voi știți ce zicem – dar ne străduim să ținem pasul cu ce e nou.

Cartea „Sufletul banilor“ de Lynne Twist este bestseller la Pagina de Psihologie, iar curiozitatea noastă este: cum te raportezi la latura financiară, ce loc ocupă banii, în viața ta? 

Suntem extraordinar de norocoși că facem ceva care ne place, lucrăm într-o echipă de oameni care au crescut făcându-și onest meseria din ce în ce mai bine. Banii aduc confort, dar felul demn în care ne putem face treaba e la fel de important.

Ce rezoluții ți-ai setat pentru 2022?

Rareori îmi propun un obiectiv pentru o perioadă așa de lungă. Mai degrabă o idee pe care mă străduiesc s-o cresc: un obicei de sănătate, un pic de echilibru, mai multă empatie. Cam așa.

Ce înseamnă, pentru tine, o viață fericită și când ai simțit, cu adevărat, că totul este bine? 

Viața fericită este liniștea din interior care răspunde la întrebarea „O fi bine ce fac eu? O fi de ajuns de bine?“. La fel și energia dinaintea câte unui moment în care ceva îmi iese și mai bine. Când am simțit că totul este bine? Cam de fiecare data când m-au privit copiii în ochi și mi-au zis ceva, sau mi-au zâmbit sau m-au chemat.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0