Skip to content

„Nu există o cale logică pentru descoperirea acestor legi elementare. Există doar calea intuiției, care este ajutată de un sentiment pentru ordinea care se află în spatele aparenței, iar această trăire este dezvoltată de experiență“, scria Albert Einstein în cartea Where is Science Going?, un text ce explorează viitorul științei și impactul acesteia asupra societății.

Într-adevăr, textul lui Albert Einstein, unul dintre cei mai importanți fizicieni ai tuturor timpurilor, poate reprezenta un punct de pornire potrivit pentru a analiza diferența și asemănările dintre intuiție și deciziile raționale. După cum ne arată și citatul de mai sus, Einstein era cunoscut pentru luarea deciziilor bazate pe intuiție. Cu toate acestea, educația financiară din zilele noastre ne spune că, atunci când vine vorba despre gestionarea banilor, fiecare decizie contează și merită să fie bazată pe alegeri conștiente. Atenție, nu neapărat pur raționale!

Ce este intuiția?

Noi, oamenii, suntem obișnuiți mai mult sau mai puțin să luăm decizii intuitive, în viața de zi cu zi, intuiția oferindu-ne informații și idei, fără a ști exact cum și când le-am dobândit. Intuiția poate fi definită ca un proces de cunoaștere reală, comună tuturor oamenilor, care se hrănește din informațiile subconștiente pe care creierul le absoarbe constant (din impresii, imagini și senzații). Cu alte cuvinte, intuiția poate ține de părțile implicite ale minții noastre și de anticipările pe care creierul uman le face pornind de la ceea ce a învățat, după cum punctează și Lisa Feldman Barrett, autoarea cărții Șapte lecții și jumătate despre creier.

Potrivit acestei cercetătoare de la Universitatea Northeastern din Statele Unite, creierul uman nu este destinat gândirii, anticiparea fiind cea mai importantă activitate a sa. O creatură care-și pregătea mișcările înainte ca prădătorul să atace avea șanse mai mari să prindă o nouă zi, astfel că acele creaturi care au dat dovadă de cele mai bune predicții, în mare parte din timp, s-au descurcat cel mai bine. La fel și cu ființa umană, creierii noștri au învățat să facă anticipări implicite – sau fără conștientizarea noastră directă, iar în acest caz cea mai bună sursă de informație este trecutul.

Deși neglijată în multe din teoriile științelor moderne, intuiția percepută drept înțelepciunea corpului este valorificată în psihologia somatică și în metodele de lucru care mută focusul de pe minte pe trup. Avem și unele dovezi științifice care speculează existența mai multor sisteme nervoase în corpul uman, cu trimitere la creierul enteric (din intestine) și la creierul cardiac (din inimă). Potrivit acestor experți, care reconsideră legile clasice ale anatomiei umane, deciziile sunt luate cu întreg corpul, nu doar cu ceea ce numim rațiune rece sau creierul din cap (creier cefalic).

Decizii financiare în care să-ți asculți intuiția

Folosirea intuiției pentru a lua decizii financiare poate părea oarecum controversată, fiind, adesea, asociată mai degrabă cu impulsivitatea sau cu reacții emoționale decât cu o analiză rațională. Dar revenind la perspectivele actuale din neuroștiințe, cum este și viziunea lui dr. Feldman Barrett, „rațiunea și emoțiile nu sunt în război… nu trăiesc în locuri diferite din creier“. Ceea ce înseamnă că a venit momentul să mai tăiem un mit de pe listă, acceptând faptul că comportamentele greșite nu sunt rezultatul unei gândiri iraționale, sunt doar încercări care ne arată că alte strategii funcționează mai bine.

℗PUBLICITATE



Iar aici putem aduce în scenă și viziunea unei profesoare de la Harvard Business School, Amy C. Edmondson, care – prin cartea sa Arta de a eșua cu succes – ne schimbă complet perspectiva asupra greșelilor, ajutându-ne să le percepem drept parte din procesul natural de creștere și de învățare. „Eșecurile sunt cele care construiesc drumul spre succes. (…) Eșecurile bune sunt acelea care ne aduc informații valoroase, pe care, pur și simplu, nu le-am fi putut obține altfel“ – scrie profesor Edmondson.

Revenind la resursele corpului și la deciziile noastre financiare, există variate situații în care încrederea în intuiția ta poate fi benefică. Iată mai jos câteva exemple concrete care te-ar putea ajuta să-ți cultivi intuiția (numită și „al șaselea simț“, „vocea interioară“, „ghidul spiritual“ sau „înțelepciunea corpului“).

  • Când ai de luat decizii ad-hoc: dacă te confrunți cu o decizie financiară cu miză redusă, care nu are consecințe semnificative, ar putea fi cel puțin interesant să ai încredere în intuiție. De exemplu, să decizi dacă să cumperi un articol cu o valoare mică sau la reducere, cum ar fi o carte sau un curs care are o promoție early bird. Astfel, fără pierderi majore, înveți să-ți antrenezi creierul pentru a face anticipări cât mai bune pentru momentele mai complicate și cu miză financiară mai mare.
  • Când ai analizat situația: dacă te simți nesigur(ă) cu privire la o decizie, chiar și după ce ai făcut cercetări și analize amănunțite, s-ar putea ca intuiția să-ți dea răspunsul final. În astfel de cazuri, dacă sentimentul tău intuitiv se aliniază cu concluziile trase din „cercetarea“ ta, ar putea servi drept confirmare dacă să faci sau nu pasul către acea decizie. Un exemplu ar fi atunci când, în prețul unui serviciu, nu sunt incluși toți termenii în mod vizibil (explicit) sau bănuiești că, după ce vei achiziționa serviciul, va trebui să achiți și unele taxe ascunse. Adesea, este suficient să-ți muți atenția asupra corpului și să vezi ce-ți șoptește acesta.
  • Când ești în criză de timp: dacă întâmpini o situație în care există timp limitat pentru analiză, iar o decizie trebuie luată rapid, intuiția te poate ghida spre o alegere rezonabilă, bazată pe experiențele și cunoștințele anterioare. O astfel de situație ar fi alegerea unei companii aeriene pentru rezervarea unui bilet de avion, atunci când apare o călătorie urgentă. O altă situație ar fi căutarea și alegerea meșterului priceput, pentru a repara scurgerile apărute la țevile din baie. În astfel de situații, înveți cel mai bine că logica și emoțiile sunt parte din aceleași rețele neuronale, și nu solicită părți diferite din creier.
  • Când intuiția se bazează pe experiență: dacă ești familiarizat(ă) cu un anumit subiect, poți dezvolta sentimente intuitive care se bazează pe tiparele pe care le-ai observat și învățat (anticipări, predicții, simulări – cum le-ar numi dr. Feldman Barrett). De exemplu, dacă ești colecționar de artă și te întâlnești cu un vânzător, pentru a cumpăra tabloul prezentat pe un site de anunțuri, intuiția îți poate spune dacă este un obiect veritabil sau o replică. În acest caz, intuiția ta este bazată pe recunoașterea subconștientă a situațiilor familiare și poate reprezenta vocea adevărului.
  • Când ești antreprenorul unei afaceri: dacă administrezi o afacere cu o vechime și mărime relativ mici, adesea nu există răspunsuri clare sau date istorice pe care să te bazezi. Fie că te gândești să lansezi un nou produs sau să apelezi la un alt furnizor, în aceste situații intuiția poate genera soluții benefice problemelor financiare, conducând la strategii creative care poate nu ar fi fost luate în considerare prin abordări pur analitice. Din acest punct de vedere, intuiția, creativitatea și inovația pot merge mână-n-mână.
  • Când factorii non-financiari îți dau răspunsul: chiar dacă deciziile financiare par a fi doar despre cifre, intuiția poate fi deosebit de utilă atunci când factorii non-financiari, cum ar fi valorile personale, relațiile sau alte aspecte intangibile, influențează puternic decizia. Un exemplu, care să ilustreze această situație, ar fi recomandarea sau angajarea unui prieten care este într-un impas financiar. În astfel de situații, s-ar putea ca bunătatea inimii sau energia pozitivă din jurul stomacului să-ți ofere imboldul necesar pentru un risc interpersonal.

Intuiția și rațiunea fac casă bună împreună

În concluzie, întrebarea nu este care (rațiunea sau intuiția) este mai importantă sau potrivită în luarea deciziilor. Întrebarea este, mai degrabă, cum pot fi combinate, cel mai bine, ambele dimensiuni pentru a obține rezultate optime. De aceea, încearcă cât mai frecvent să-ți aliniezi intuiția cu logică (datele concrete), pentru a lua decizii bazate pe întreaga ta ființă, nu doar pe părți fragmentate ale minții tale.

Pentru mai multe informații și sfaturi despre educația financiară poți accesa cursurile online gratuite de la Școala de Bani.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0